de Marian MOCANU
Funcțiile de inspector general școlar adjunct, și respectiv de director al Casei Corpului Didactic Vaslui au fost scoase la concurs, doritorii având termen până pe data de 4 mai, să-și depună dosarele de participare. Cei doi șefi interimari, Maria Ciulei și Cristinel Popa, au fost numiți în aceste funcții în urmă cu doar un an.
Nu mai puțin de 53 de funcții vacante de inspector școlar general adjunct din Inspectoratele Școlare Județene și a 13 funcții vacante de directori ai Caselor Corpului Didactic (CCD) au fost scoase la concurs la nivelul întregii țări. Printre ele, și cele de la Vaslui, ocupate, cu circa un an în urmă, de Maria Ciulei, respectiv Cristinel Popa.
La începutul lunii iunie 2015, Maria Ciulei, profesoară la Grupul Școlar „Ștefan Procopiu” a fost instalată pe postul de inspector școlar general adjunct în locul lui Narcis Aprodu chiar în ziua în care fusese anunțată că promovase un alt examen, cel de inspector școlar pe specialitatea discipline tehnice. Acum, pentru a rămâne pe acest post, ea va trebui ca, până cel târziu pe data de 4 martie, să-și depună dosarul de înscriere la concurs. Probele de concurs se vor desfășura în perioada 19 mai-10 iunie 2016 la sediul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Metodologia de concurs, bibliografia de concurs, modelele de curriculum vitae, declarația pe propria răspundere, fișele de evaluare a probelor, fișa cadru a postului de inspector școlar general adjunct și director al casei corpului didactic, precum și lista documentelor necesare înscrierii la concurs se afișează atât la sediul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, cât și la sediul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.
Pentru a se putea înscrie la concurs, candidații trebuie să fie membri al corpului național de experți în managementul educațional, absolvent al unei instituții de învățământ superior, cu diplomă de licență și să facă parte din personalul didactic titular în învățământ cu gradul didactic I sau titlul științific de doctor. În plus, trebuie să aibă o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin 8 ani, dintre care cel puțin 5 în ultimii 10 ani, și să fi obținut calificativul „foarte bine” în ultimii 5 ani școlari încheiați, fără să fi fost sancționat disciplinar în anul școlar curent. Rămâne de văzut cine vor candida pentru cele două posturi de conducere în învățământul vasluian. De obicei, acestea sunt ocupate de persoane care au orientarea politică „care trebuie”, însă polii puterii s-ar putea schimba la sfârșitul acestui an, după alegerile parlamentare.