Est News

Enoriașii care merg să ia lumină de Înviere, instruiți de preoți cum să folosească lumânările

Enoriașii din județ care vor merge la biserici în noaptea de Înviere vor fi învățați de preoți cum să folosească lumânările pentru a preveni aprinderea unor obiecte și chiar a persoanelor aflate în lăcașul de cult sau în fața acestora, în funcție de unde se vor ține slujbele. În plus, reprezentanții bisericilor și ai mănăstirilor vor trebui să respecte o serie de reguli impuse de către pompieri.

Episodul „Colectiv” înăsprește condițiile în care în acest an se vor ține slujbele de Înviere a Domnului. Preoții au fost deja instruiți de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui și, până la cea mai mare sărbătoare creștină de la sfârșitul acestei săptămâni, enoriașii vor fi învățați cum să procedeze pentru a preveni vreo tragedie. Astfel, desfășurarea slujbelor religioase se va face în exteriorul bisericilor, iar în situația în care acestea se organizează în interior, se va limita accesul credincioșilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul de cult. Însă, dacă slujbele se vor ține în biserici, ușile de acces se vor menține fixate în poziție deschisă. Mochetele, covoarele sau mobilierul se vor îndepărta din zona centrală a lăcașului de cult, dacă nu sunt fixate de pardoseală, excepție făcând cele folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase. În cazul bisericilor din lemn, nu se va permite aglomerarea credincioșilor în interior deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au ușile de evacuare insuficiente și prezintă un risc foarte mare de incendiu. Pompierii au interzis desfășurarea slujbelor religioase în lăcașurile de cult care sunt în curs de renovare sau restaurare. Reprezentanții bisericilor și mănăstirilor au obligația de a face controale riguros după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse care ar putea declanșa vreun incendiu.

De asemenea, este interzisă folosirea instalațiilor electrice de iluminat cu defecțiuni sau improvizații, precum și suprasolicitarea acestora. Participanții la slujbele religioase vor fi instruiți asupra faptului că lumânările aprinse trebuie ținute la distanță de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile aflate în interiorul bisericii.

Ierarhii vor desemna persoane responsabile cu atribuții de supraveghere atentă pe durata desfășurării slujbelor religioase cu public numeros a activităților din interiorul lăcașului de cult și de intervenție operativă, cu mijloace de stingere proprii la îndemână și instruirea temeinică a acestora. Preoții vor aduce la cunoștința enoriașilor necesitatea păstrării calmului și evacuării în ordine în cazul producerii unui incendiu.

Parcarea mașinilor în vecinătatea lăcașurilor de cult se va face astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor pompierilor sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori de incendiu. Totodată, se recomandă evitarea deplasării cu lumânările aprinse în autovehicule. (Ionuț PREDA)

Exit mobile version