de Răzvan CĂLIN
Elena Onose și Miriam Ioana Dițu, eleve la Colegiul ”Codreanu”, au câștigat câte o mențiune la un concurs organizat de agențiile spațiale din SUA și Europa.
Școala de astronomie și astrofizică din Bârlad își dovedește încă o dată valoarea: două eleve care studiază această complexă disciplină (în afara programei școlare!) – Elena Onose, clasa a XI-a și Miriam Ioana Dițu, clasa a IX-a – au atras atenția juriului unui prestigios concurs de profil organizat de NASA (National Aeronautics an Space Administration – Agenția Spațială a Statelor Unite ale Americii) și ESA (European Space Agency – Agenția Spațială Europeană).
Elevele de la colegiul bârlădean s-au numărat printre cei 103 elevi participanți la Concursul ”Cassini – Scientist for a Day” (Cassini – Om de știință pentru o zi). La final, ambele eleve din Bârlad au primit câte o mențiune din partea juriului.
”La acest concurs, elevii, individual sau în grupe de maxim patru, au trebuit să scrie un eseu de maxim 500 de cuvinte în care argumentează motivul pentru care ținta descrisă reprezintă alegerea cea mai bună din perspectiva cercetării științifice, respectiv a descoperirii de lucruri noi despre Saturn și despre inelele și/sau sateliții săi. Categoriile de vârstă ale concurenților au fost: 10 – 12 ani (clasele 5-6), 13 – 15 ani (clasele 7-8) și 16 – 18 ani (clasele 9-12). Eseurile au fost evaluate de către oameni de știință și educatori Cassini. Capacitatea de comunicare constituie o parte importantă în a fi om de știință. În eseul realizat de participanți au contat în primul rând ideile exprimate. Eseurile au fost redactate în limba engleză și în limba română. Din fericire, echipajul care a reprezentat organizația noastră a avut o evoluție foarte bună. Este un rezultat care ne onorează și vine ca o recompensă pentru munca depusă de acești copii înzestrați”, ne-a declarat profesorul Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice ”Sirius”, unul dintre principalii ”antrenori” de astronomi și astrofizicieni din Bârlad.