Est News

Microciparea câinilor, un SF neapreciat

Acum doi ani, proprietarii a 143.000 de câini din județul Vaslui au fost obligați printr-un normativ emis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să microcipeze patrupedele pe care le aveau în gospodărie. Cei care au refuzat ideea de microcipare au amenințați cu amenzi de până la 5000 de lei, însă foarte puțini s-au conformat legii. Motivul: sărăcia lucie. Conducerea DSVSA Vaslui crede că nici aplicarea de amenzi nu-i va determina pe proprietarii de carnasiere să intre în legalitate.

Potrivit afirmațiilor făcute de Traian Petcu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, în prezent, doar 31.000 de câini din județul Vaslui au fost microcipați. Șeful DSVSA ne-a declarat că sancționarea proprietarilor ar pune instituția pe care o conduce într-o situație ingrată și că a făcut demersuri în vederea revenirii la vechiul sistem de vaccinare a patrupedelor, necondiționată de microcipare. Petcu ne-a dat de înțeles că este foarte greu să amendezi un țăran cu 5.000 de lei, în situația în care majoritatea oamenilor din mediul rural trăiesc la limita sărăciei.

Din moment ce o cățea fată 7-8 pui viabili pe an, din 2014 până în prezent, populația canină de pe raza județului a depășit cu mult numărul de 143.000, pe care l-a dat publicității Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui . Nimeni nu știe însă nici dacă în realitate, populația canină era de 143.000, căci pentru a se afla adevărata populație de animale, medicii veterinari ar fi trebuit să depună o muncă sisifică. Adică să bată toate drumurile comunelor pentru a număra animalele, de la cățel la adult. De asemenea, s-ar fi impus ca veterinarii să cerceteze și pădurile, unde ani la rând au fost abandonate progeniturile nedorite ale câinilor de ogradă.

Amintim că în perioada 1 octombrie 2014 până în martie 2015, doar 15.000 de câini din județ au fost identificați și imunizați, adică 10,5% din totalul estimat de DSVSA. De atunci, până acum, potrivit directorului Petcu, o altă tranșă de 16.000 de animale a fost microcipată. Dacă legea se implementează ca până acum și fără a lua în considerare prolificitatea animalelor, în vreo zece ani se va reuși microciparea populației canine existente în 2014.

Potrivit Ordinului 29 din 25 februarie 2014, vaccinarea antirabică este obligatorie, însă se face doar la câinii identificați prin microcipare și care dețin carnet de sănătate. Cu alte cuvinte, se vaccinează doar câinii persoanelor care au plătit din buzunar contravaloarea microcipării, a sterilizării, carnetului de sănătate și înregistrarea în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân. Din moment ce la sate sunt foarte multe cazuri de familii cu doi sau mai mulți câini, iar sumele necesare pentru a intra în legalitate depășesc câtevao sută de lei de animal (microcipare, carnet de sănătate, sterilizare, etc.), legea mai poate să aștepte. (Bogdan RUSU)

Exit mobile version