de Răzvan CĂLIN
Activitățile organizate de Observatorul Astronomic din localitate au suscitat interesul localnicilor care au participat în număr mare.
Sâmbătă, 14 mai, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului ”Vasile Pârvan” din Bârlad, a organizat o serie de activități dedicate Zilei Internaționale a Astronomiei. Faptul că această disciplină științifică pe cât de complexă, pe atât de incitantă, are foarte mulți adepți (și numărul lor este în creștere) a fost dovedit și prin participarea numeroasă a localnicilor la această serie de manifestări.
Programul zilei a debutat cu o sesiune de observații solare (între orele 10 și 11), totul derulându-se în fața sediului Observatorului, situat pe Bulevardul Republicii, nr. 235 (sediul fostei Bănci Agricole). La 11.30 au fost programate o scurtă conferință de presă și vernisarea expoziției cu desene realizate de copii în cadrul Concursului de Astronomie ”EQUINOX”. Punctul culminant l-a reprezentat sesiunea de observații astronomice în stradă, derulată în intervalul 20.30 – 22, în Parcul Teatrului ”V. I. Popa”. Numai la această activitatea au fost peste 100 de bârlădeni care au ținut să participe și să trăiască măcar pentru câteva clipe fiorul unei observații astronomice.
”Considerăm că toate acțiunile au fost reușite, că am suscitat interesul publicului bârlădean pentru astronomie și pentru munca pe care o depunem zi de zi. Ne bucură foarte mult faptul că au venit oameni în număr atât de mare la activitățile noastre dedicate acestui eveniment sărbătorit în întreaga lume”, ne-a declarat Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic Bârlad și coordonator al Astroclubului Perseus.
Printre invitații și moderatorii acestui eveniment s-au numărat Dimitrie Olenici, din partea Asociației Educatorilor Suceveni, profesorul Ilie Cosovanu, de la Liceul Tehnologic ”Tomșa Vodă” din Solca (Suceava) și profesorul Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice ”Sirius” Bârlad.
Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna e în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc „Ziua Astronomiei”. Mișcarea a început în California (SUA) în 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis că decât să invite oamenii să vină la o seara de observații astronomice într-un loc îndepărtat de oraș, mai bine ar fi ca întregul club să coboare cu telescoape cu tot în mijlocul orașului și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop. Principalul scop al acestei manifestări este popularizarea și promovarea astronomiei în rândul publicului.