de Bogdan RUSU si Simona MIHAILA
Scandalul gradațiilor de merit căpătă amploare de la o zi la alta. Sindicatul „Didactica” Vaslui îsi pregătește actele pentru a da in judecata Inspectoratul Școlar Județean Vaslui din pricina că a respins pe nedrept mai multe dosare pentru gradația de merit. Surse din cadrul ISJ ne-au declarat că dosarele ar fi fost respinse pentru ca anumite persoane să beneficieze de gradații de merit. Sursele noastre spun ca aceasta „respingere” este una fortata, intrucat metodologia de evaluare nu prevede că dosarele candidaților pot fi respinse. Se pare, insa, că membrii comisiei de evaluare a meritelor dascalilor și-au făcut o lege proprie. Ziarul Est News are interzis la informatii de la ISJ, daca nu face „scris”.
Profesoara de sport Georgiana Elena Mironescu, de la Școala „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, s-a numărat printre dascălii „respinși”, deși surse din cadrul ISJ ne-au declarat că după evaluarea prestației sale ca dascăl, punctajul primit a fost 91,45.
Mai simplu, surse din ISJ spun ca punctajul obținut de Mironescu la evaluare a depăsit punctajele altor înscriși la gradație, dar care sunt mai simpatizati de catre decidentii institutiei. Punctajele lor ar fi fost inferioare celui obținut de profesoara Mironescu, motiv pentru care „obstacolul Mironescu” trebuia înlăturat.
Cum or fi zburat documentele din dosare?
Astfel, în cursa pentru cele opt gradații acordate pe disciplina educație fizică, pe lista provizorie a beneficiarilor sunt cuprinși profesori cu punctaje de 85.00 (profesorul Cristian Anusca Doglan de la Colegiul Economic „Anghel Rugină” din Vaslui) și 88,50 (Mihaela Liteanu de la Liceul Tehnologic „Ștefan Procopiu” din Vaslui).
Din moment ce gradația de merit reprezintă un spor de 25% din salariul de bază, acordat pe o perioadă de cinci ani, se pare că profesoara Mironescu a fost privată de o sumă importantă: de un spor de 350 – 400 de lei pe lună.
Motivul pentru care dosarul profesoarei Mironescu a fost respins este absolul bizar: i s-a comunicat că lipsesc două documente. Aceleași surse din ISJ ne-a spus că documentele nu lipseau nicidecum, dar că au „dispărut”, efectiv, din dosar. Ca prin miracol!
Profesoara Mironescu a refuzat să facă orice comentariu despre situația în care se află. Vizibil afectată, ne-a spus doar că articolul apărut în ziarul Est News „i-a făcut mult rău”. Că, deși nu a discutat niciodată cu presa, a fost acuzată de acest lucru.
Cand adevarul doare, frustrarea isi arata coltii!
Ce are de ascuns conducerea Inspectoratului Școlar Județean și care sunt motivele pentru care anumite informații nu trebuie să ajungă la urechile ziariștilor Est News, nu am putut afla. Cert este ca suntem singurul ziar din județ care nu mai primește informații oficiale, decât dacă facem cerere scrisă. Așa a hotărât generăleasa Gabriela Plăcintă.
Nu ne mirăm nicidecum de această atitudine. Singura noastră mirare este că decizia a venit atât de târziu. Ținând cont de informațiile legate de comportamentul dictatorial și răzbunător care ne parvin din rândul dăscălimii în legătură cu inspectorul-șef Gabriela Plăcintă, era de așteptat ca, intr-un sfarsit, singurul ziar care nu-i ridica osanale doamnei să fie „pus la respect”.
Așa că, nefiind „tonomate” precum alti reprezentanti ai „presei-reportofon” din judetul Vaslui, care functioneaza perfect pe baza de „fisă”, noi ne putem descurca și singuri cand e vorba de lucruri „nefolositoare”opiniei publice. Așa cum ne-am descurcat atunci când am aflat că Gabriela Plăcintă a obținut puțin peste nota 4 la testarea scrisă a concursului pentru ocuparea funcției de inspector școlar, în martie anul trecut! Așa cum singuri am fost în stare să calculam că, potrivit declarației de avere pe 2014, Gabriela Plăcintă, preferata PSD la șefia Învățământului, a câștigat peste 250 de lei în fiecare zi lucrătoare (dacă-i mult sau puțin, poporul să ne spună!). Așa cum am putut deduce (ce greu era!) și ca Vasluiul a fost anul acesta pe ultimul loc din țară la simularea Evaluării Naționale, dar și multe alte lucruri interesante ce urmează a vedea lumina tiparului și pe care nu „cererea scrisă” ne-a ajutat să le aflăm.
Ceea ce ne supara este ca, de la inaltimea functie sale, Gabriela Placinta pare sa nu mai zareasca granita dintre public si privat. Faptul ca Est News a fost singurul ziar care a avut curajul sa aduca la cunostinta opiniei publice informatii pe care conducerea ISJ le considera „de bucatarie interna”, i-a atras dupa sine un tratament diferentiat de cel aplicat publicatiilor servile. Pentru ca, fara falsa modestie, vasluienii nu au avut ocazia de a afla niciunde decat din Est News despre jenanta nota 4 obtinuta la concurs de Gabriela Placinta. Sau despre rezultatele rusinoase din invatamantul vasluian, despre scandalurile in care ISJ se inscrie fara a parea sa tina cont de bunul-simt si de discernamantul opiniei publice (vezi scandalul telescopului pentru olimpicii de la Astronomie dezvaluit de noi). Sau despre suma veniturilor dezgustatoare pe care le varsam lunar in buzunarul doamnei general Placinta. Dezgustatoare, daca ne raportam la orice – de la venitul unui muritor de rand, la saracia crancena din tara asta, la notiunea de „venit de bugetar”, la performantele din invatamant si, in special la cele din invatamantul vasluian, iar lista poate continua. Si va continua, chiar si fara cerere scrisa.