de Răzvan CĂLIN
Din cauză că în Bulgaria a izbucnit o epidemie din această maladie care provoacă pierderi importante în rândul efectivelor de bovine, autoritățile veterinare românești au dispus un prim set de măsuri preventive.
La scurt timp după ce autoritățile veterinare din România au tras un semnal de alarmă în privința pestei porcine africane, iată că o nouă alertă vine să-i îngrijoreze pe fermieri. De această dată este vorba despre o maladie care afectează puternic efectivele de bovine, respectiv dermatoza nodulară virotică (DNV). Din fericire, la fel ca și în cazul pestei porcine africane (PPA), pe teritoriul României, deocamdată, nu a fost semnalat nici un caz de dermatoză nodulară.
Însă, autoritățile veterinare românești sunt în alertă după ce în mai multe regiuni din Macedonia și Bulgaria au fost confirmate mai multe focare ale acestei boli. Ținând cont că Bulgaria este situată la granița de sud a României, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus luarea unor măsuri profilactice, menite să preîntâmpine apariția vreunui focare de DNV. Într-un comunicat emis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, au fost anunțate măsurile preventive pe care toți fermierii trebuie să le aibă în vedere: ”Crescătorilor de animale le este strict interzisă achiziția de bovine din Bulgaria până la închiderea focarelor. Animalele trebuie examinate zilnic și la apariția oricărei suspiciuni trebuie anunțat fără întârziere medicul veterinar. Vânzarea animalelor se face numai cu documente sanitare – veterinare solicitate de la medicul veterinar. Acesta va examina animalele la eliberarea acestor documente. Transportul animalelor se va face numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar, curățate și dezinfectate. De asemenea, gunoiul de grajd trebuie îndepărtat cu regularitate, spațiile de cazare a animalelor trebuie să fie supuse unor operațiuni de dezinsecție”.
Dermatoza nodulară virotică (Lumpy Skin Disease) este o boală virală specifică bovinelor și bubalinelor (bivolilor), cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizată prin evoluție rapidă și pierderi severe în efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fără imunitate. Boala cauzează pierderi importante datorită restricțiilor care trebuie impuse mișcării și comerțului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea. Nu există tratament care să dea rezultate în tratarea acestei boli, singura măsură este uciderea și distrugerea cadavrelor. Boala nu se transmite la oameni.