Est News

Lotul celor șase salariați ai Primăriei Dimitrie Cantemir, din nou la judecată

Astăzi, la ora 11, lotul celor șase angajați ai Primăriei Dimitrie Cantemir, anchetați de DNA pentru deturnare de fonduri, este chemat din nou în fața judecătorilor Tribunalului Vaslui. Printre acuzați se află și Dumitru Roman, actualul primar al comunei, care în perioada comiterii faptelor ocupa funcția de consilier local, membru în comisia de recepție a lucrărilor.

Dosarul penal care îi vizează pe cei șase a fost finalizat de procurorii DNA Iași la începutul lunii februarie. Potrivit anchetatorilor salariații Primăriei au semnat pentru recepția mai multor drumuri comunale, modernizate pe bani europeni. Într-o primă fază, procesul a fost judecat la Iași, iar la începutul lunii aprilie magistrații ieșeni l-au trimis la Tribunalul Vaslui, pe motiv de necompetență teritorială. Această decizie nu a fost pe placul DNA Iași, deoarece judecătorii vasluieni au fost prea miloși cu inculpații, în trecut, într-un alt proces ce a vizat infracțiuni de fraudă cu fonduri europene în comuna Stănilești. După sute de ore de muncă, procurorii care au instrumentat cazul Stănilești au văzut cum judecătorii vasluieni i-au achitat pe toți inculpații, fără a le impune plata pierderilor. Abia după ce au depus contestație procurorii au obținut o sentință pe măsura muncii depuse. Inculpații, printre care Liviu Arhip fostul primar al comunei și Mădălina Striblea, au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare și plata în solidar a sumei de 230.000 euro. În echipa de inculpați de la Stănilești, se regăseau Corneliu Șerban și Radu Constantin Iordachi, ambii acuzați și în prezent în dosarul fraudei de la Dimitrie Cantemir.

Echipa celor șase este judecată pentru infracțiuni de deturnare de fonduri europene, fals în înscrisuri și uz de fals: Dumitru Roman – primarul comunei, Corneliu Șerban – dirigintele de șantier, Radu Constantin Iordachi – inginer constructor, Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache și Romeo Stoica – foști angajați ai primăriei Dimitrie Cantemir.

Potrivit acuzatorilor cei șase au operat un proiect SAPARD din 2003, ce avea ca scop modernizarea drumurilor comunale. Valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile era de 3,6 milioane de lei, banii urmând a fi achitați constructorului la recepția lucrărilor. „La data de 30.10.2004, inculpații, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conținutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcție, deși acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obținerii ultimei tranșe a finanțării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ca parte civilă în acest caz, intenționează să recupereze suma de 3.373.656,59 lei de la inculpați, reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile decontate Consiliului Local Dimitrie Cantemir, la care se adaugă diferite dobânzi și penalități. (Bogdan RUSU)

Exit mobile version