Est News

Cum functioneaza sistemul informatic care va monitoriza votul la alegerile locale de duminica: 18.616 tablete care vor scana CNP-urile alegatorilor

Alegerile locale de duminica vor fi primele la nivel de tara in care procesul de vot va fi informatizat. In fiecare din cele peste 18.600 de sectii de votare din tara va exista cate un operator care va scana cu cate o tableta CNP-urile celor care vor sa puna stampila pe buletinele de vot. In cazul unei tentative de vot multiplu sau ilegal, sistemul va alerta atat personalul din sectia de votare, cat si politia. In plus, informatiile colectate vor fi transmise in timp real la „centru”, prezenta va fi mult mai usor de raportat in ziua votului, iar rezultatele vor fi gata de publicare la doar cateva ore dupa inchiderea urnelor.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=w2VR7hQsIKY&w=560&h=315]

Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, un sistem care va conecta toate sectiile de vot din tara la o baza de date comuna, va permite un schimb de informatii in timp real si va functiona si la centrul de comanda al MAI pentru a depista tentativele de vot ilegal.

Aplicatia folosita a fost dezvoltata de Autoritatea Electorala Permanenta, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Institututul National de Statistica si functioneaza pe o tableta conectata la internet printr-o cartela SIM cu acces la date 3G.

Ca solutie de back-up, toate sectiile de votare au retea WiFi securizata de STS, iar aplicatia de pe tablete poate functiona si in modul offline, acumuland datele intern pana la o eventuala conectare la internet, moment cand informatiile stocate sunt referentiate in baza de date.

„Practic, daca internetul de pe cartela pica, se trece automat pe wi-fi existent in locatia respectiva”, a explicat Marian Muhulet care a subliniat ca ca riscul ca sistemul informatic sa se blocheze in integralitatea lui „nu exista”.

Aplicatia de pe tableta va fi utilizata de un operator de calculator, care va scana CNP alegatorului, va verifica daca acesta a mai votat sau nu, daca are drept de vot sau daca este inscris in la acea sectie. In plus, datele stranse pe fiecare tableta vor putrea fi transmise in timp real in retea pentru o centralizare automata a infromatiilor statistice cum ar fi prezenta, varsta alegatorilor, sexul sau mediul urban/rural.

Aplicatia de pe tableta nu va scana intreaga carte de identitate, ci doar partea de jos, acolo unde exista acel numar MRZ inca re se regaseste si CNP-ul. Daca un alegator nu doreste scanarea cartii de identitate, CNP-ul poate fi introdus manual de catre operator, spun oficialii AEP. In rest, procesul de votare se desfasoara la fel, cu aceleasi liste in care fiecare alegator trebuie sa semneze ca a votat.

In plus, procesele verbale dupa inchiderea urnelor vor putea fi introduse in sistem prin aceleasi tablete, iar rezultatele (cel putin partiale) vor putea fi publicate la doar cateva ore dupa.

In ceea ce priveste tentativele de vot multiplu, sistemul va raporta instant daca CNP-ul a mai fost folosit si in alte sectii de votare, mesajele de alerta vor fi comunicate presedintelui de sectie ce va lua o decizie – va verifica cu sectia raportata daca persoana indicata chiar a mai votata, daca i se regaseste si semnatura in lista de vot si va alerta si organele de politie. In acelasi timp, MAI-ul va fi si el integrat in sistem de unde va putea primi informari in timp real.
„Se va instala o extensie a sistemului la MAI, la centrul operativ de comanda si toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluenta mare de alegatori care se pot intampla in ziua votarii pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse in tara va lua masurile care se impun”, a explicat Muhulet.

„Daca avem un alegator care incearca sa voteze de doua ori, acesta se va intalni mai intai cu politistii de acolo din zona, care vor cerceta cazul respectiv si, daca se dovedeste prin cercetarile preliminare efectuate ca nu a mai votat, prin legatura cu sectia de votare de unde a venit mesajul respectivul alegator va fi lasat sa voteze. Nu recomand nimanui sa incerce sa voteze ilegal”, a spus oficialul AEP.

Marian Muhulet a mai precizat in fiecrae sectie de votare exista  „de principiu, o singura tableta”, dar ca exista o rezerva de tablete de circa 20% si un numar mai mare de operatori, in caz de nevoie.

„Exista peste numarul de 18.616 de operatori inca 20% aflati in rezerva care se vor afla la sediile birourilor electorale de circumscriptie in fiecare localitate pentru a interveni in astfel de cazuri sau in cazuri de forta majora. In cazul in care vom constata ca pe un anumit flux orar se prezinta un numar mare de alegatori, se face coada acolo, avem posibilitatea sa trimitem si o a doua tableta la sectia respectiva”, a declarat vicepresedintele AEP.

Sursa: hotnews.ro

Exit mobile version