Est News

Cum isi percep europenii vecinii si care sunt tarile cu cel mai ridicat nivel de trai. Statul in care toti si-ar dori sa traiasca nici macar nu este in Uniunea Europeana

Francezii ar vrea sa traiasca in Germania, nemtii in Suedia si grecii in oricare alta tara. Acestea sunt cateva raspunsuri ale unui sondaj realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Geneva, al carui rezultat final este ca majoritatea europenilor considera ca cel mai bine sa traieste in Elvetia, scrie qz.com.

Europa a avut un an 2015 tumultos: atacurile teroriste din Franta, criza economica fara sfarsit din Grecia si milioanele de refugiati din Orientul Mijlociu au zdruncinat linistea continentului.
Iar perspectiva iesirii Marii Britanii din UE, in urma votului la referendumul din 23 iunie, da si mai multi fiori europenilor.
In acest context, un grup de cercetatori de la Universitatea din Geneva si-a propus sa afle cum considera locuitorii din noua tari europene ca se traieste in alte state de pe continent si care cred ei ca este tara cu cel mai scazut/ridicat nivel de trai.
Daca in primul caz nu mai era niciun dubiu ca Grecia va fi indicata ca fiind tara unde se traieste cel mai prost, ca urmare a catorva ani la rand de recesiune, la polul opus, europenii indica la unison Elvetia ca fiind tara unde se traieste cel mai bine, un stat care nici macar nu este in Uniunea Europeana.
Numai elvetienii au indicat ca in Suedia se traieste mai bine decat la ei, asta pentru ca nu puteau indica propria tara. Iar polonezii spun despre Germania ca este Raiul pe pamant, poate si ca urmare a emigarii masive in aceasta tara, dupa intrarea Poloniei in UE.
Rezultatul sondajului nu este surprinzator, avand in vedere ca Elvetia si-a construit, de-a lungul anilor, o reputatie de paradis fiscal, care gazduieste una dintre cele mai instarite populatii din lume. Ca sa nu mai vorbim de branduri arhicunoscute ca ciocolata, branza sau detinatiile de vacanta din Alpi, cu care Elvetia isi face reclama in toata lumea.
Elvetia are, totodata, politici foarte restrictive legate de imigratie, ceea ce a tras criticile Organizatiei Natriunilor Unite anul trecut, in contextual valului de refugiati, dar care asigura un sentiment de siguranta in interiorul granitelor tarii, pentru propriii cetateni.
In ceea ce priveste capacitatea tarilor lor de a-si reveni din punct de vedere economic, cei mai optimisti sunt britanicii si spaniolii, iar cei mai pesimisti sunt francezii.
Sursa: www.qz.com
Sursa: incont.stirileprotv.ro
Exit mobile version