Est News

Rețea de dealer-i de etnobotoanice destructurată de DIICOT, în inima Bârladului

de Răzvan CĂLIN

Clanul Manea, cunoscut drept unii dintre cei mai importanți dealer-i de etnobotanice din Bârlad, a fost destructurat de agenții antidrog vasluieni. Într-o altă acțiune a agenților antidrog, o tailandeză (cu cetățenie britanică) a fost depistată la Bârlad în timp ce avea asupra ei metamfetamină.

Agenții Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vaslui, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vaslui, au derulat două acțiuni fulgerătoare ce au vizat traficul cu etnobotanice și droguri de mare risc.

Cea mai importantă dintre acțiuni a urmărit destructurarea unui grup infracțional organizat ce acționează în Bârlad de mai bine de doi ani, specializat pe traficul de etnobotanice. Capii acestei rețele sunt Viorel Manea și Cristina Silion, doi bârlădeni recunoscuți în Bârlad pentru activitățile lor infracționale, în speță traficul de etnobotanice. Cei doi nu sunt căsătoriți legal, însă trăiesc de mai mulți ani în concubinaj, din relația lor rezultând cinci copii (doi minori și trei majori).

Chiar pe 1 iunie, la primele ore ale dimineții, echipele antidrog au descins la locuința clanului Manea. Cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la domiciliul suspecților, a fost găsit și ridicat un plic ambalat, conținând materie vegetală precum și o altă cantitate de aproximativ 20 g de astfel de substanță, despre care există suspiciuni că este susceptibilă de avea efecte psihoactive.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2014 și până în prezent, suspecții au constituit un grup infracțional organizat, structurat pe baza relațiilor de familie, în scopul comercializării de produse susceptibile de avea efecte psihoactive către consumatori din rândul tinerilor din municipiul Bârlad. Ei procurau substanțele respective din alte județe. Marfa era la ei acasă și de acolo o și distribuiau. Nu conta cine deschidea ușa atunci când veneau clienții, toți vindeau astfel de substanțe. Inclusiv minorii, de sub 14 ani, distribuiau astfel de produse chiar la indicațiile părinților. Suspecții au distribuit și vândut produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în perioada 2014 – 2016, atât în mod direct, cât și indirect, prin determinarea a alți patru minori, din cadrul aceleiași familii, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să comercializeze astfel de substanțe.  În timpul percheziției domiciliare, a mai fost ridicată suma de 2.770 lei și 500 de euro, sumă de bani care provine din activitatea infracțională. De asemenea, au fost puse în executare 7 mandate de aducere privind suspecții în cauză”, ne-a declarat procuror Irina Perjoiu, șeful DIICOT Vaslui.

În lumea consumatorilor de etnobotanice din Bârlad, clanul Manea era arhicunoscut, trecând drept unii dintre cei mai importanți dealer-i de etnobotanice. Aceștia au reușit să dezvolte o rețea distribuitori de astfel de ”prafuri” bine pusă la punct. Ei și-au inclus în această ”afacere” și proprii copii, inclusiv pe cei minori. Mare parte dintre tranzacții se derulau chiar la domiciliul lor, cei doi locuind într-un bloc situat în apropierea Spitalului de urgență ”Elena Beldiman”. Oricine dorea să facă rost de niscaiva ”prafuri” știa că, la orice oră din zi și din noapte, își pot procura stupefiantele de la domiciliul clanului Manea. Sau era de ajuns un apel telefonic și imediat ajungea la locul stabilit unul din membrii clanului cu marfa dorită, de multe ori dealer-ul fiind chiar unul dintre copiii minori. Cum s-ar spune, dezvoltaseră o veritabilă afacere de familie. Iar ”business-ul” era atât de profitabil și de bine pus la punct încât până și în ziua descinderii ofițerilor anti-drog, la domiciliul suspecților s-au prezentat nu mai puțin de șase persoane care doreau să cumpere ”marfă” proaspătă! Agenții DIICOT i-au condus și pe aceștia la sediul lor din Vaslui pentru audieri.

Toți suspecții au ajuns la Vaslui pentru a fi audiați, fiind reținuți pentru 24 de ore. Urmează, probabil, ca în cursul zilei de 2 iunie, procurorii să solicite instanței eliberarea unor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Tailandeză narcomană prinsă la Bârlad

Al doilea caz soluționat de ofițerii antidrog vasluieni o vizează pe o femeie în vârstă de 35 de ani, născută în Tailanda, dar cu dublă cetățenie, britanică și tailandeză. Aceasta, în seara zilei de 31 mai, a fost prinsă de ofițerii SCCO Vaslui în centrul Bârladului, în timp ce avea asupra ei metamfetamină.

”Ofițerii SCCO au organizat această acțiune în baza unei informații primite. A fost oprită în trafic o mașină despre care existau indicii că pasagerii aveau asupra lor droguri de risc. A fost identificată imediat acel cetățean străin. De fapt, este o femeie născută în Tailanda, dar care are și cetățenie britanică. Femeia este consumatoare de droguri”, ne-a declarat procurorul Irina Perjoiu, șefa DIICOT Vaslui.

Conform unui comunicat emis de DIICOT, în seara de 30.05.2016, polițiști din cadrul SCCO Vaslui și Biroul Poliției Rutiere Bârlad au oprit în trafic (în zona Stadion) un autoturism înmatriculat de autoritățile din Albania. Conducătorul auto și două pasagere au fost conduse la sediul Poliției municipiului Bârlad. Polițiștii au găsit în poșeta uneia dintre femei, tailandeza cu cetățenie britanică – un plic cu o substanță albă, sub formă de cristale, iar în obiectele de vestimentație ale acesteia două dispozitive cu ajutorul cărora se consumă droguri. În urma analizelor de laborator efectuate, a rezultat faptul că substanța găsită este metamfetamină, iar unul dintre dispozitive prezintă urme cu această substanță.

Pe numele femeii a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii  infracțiunii prevăzute de art. 4  din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Exit mobile version