Est News

Exclusiv: Bârladul lui Dumitru Boroș (Interviu)

Așa cum am anunțat, în ultimele două zile ale acestei aprige competiții electorale Est News le prezintă cititorilor câte un interviu cu doi dintre cei mai bine cotați candidați pentru funcția de primar al Bârladului: Adrian Solomon (PSD) și Dumitru Boroș (PNL).

Am promis două interviuri savuroase, cu informații surprinzătoare, inedite, unele absolut incendiare. Două interviuri care, alături de programele de guvernare locală ale celor doi aspiranți la fotoliul de primar, vor putea reprezenta, la finalul celor patru ani de mandat, măsura cu care le vom judeca faptele.

În spiritul echidistanței și al echilibrului, în ambele dialoguri dintre reporterul nostru și candidați, întrebarile care fac referire la aspectele ce tin de gospodărirea orașului, la felul cum se raporteaza cei doi la dorințele cetățenilor și la nevoile urbei sunt identice.

Exista, însă, câteva adaptate profilului fiecăruia dintre ei, istoricului lor, precum și manierei în care au înțeles să-și gestioneze mesajul transmis alegătorilor în această campanie. Nu ne-am dorit sa-i supunem ridicolului, nici să-i judecăm și nici nu am intenționat să conducem discuțiile, spre eșafod.

Structura interviurilor a fost construită în așa fel încât cei doi să primească în mod egal șansa de a ne introduce în orașul pe care astazi, sugerat de pliantele lor electorale, ni-l putem doar imagina. Fiecare a primit șansa de a demonta zvonuri, de a-și explica acțiunile pe care combatanții le-au inclus în categoria derapajelor și, nu în ultimul rând, au primit șansa de a încheia campania electorală în spirit de fair-play.

Cum a înțeles fiecare dintre ei să-și utilizele șansele oferite, vom vedea cu toții.

După interviul cu Solomon, publicăm astăzi pe cel realizat cu Dumitru Boroș. Are 57 de ani (pe care îi va împlini mâine) și este la al doilea mandat de consilier local. A devenit avocat în ianuarie 1992, în perioada anterioară fiind angajat la IRB. Între 1989 și 1992 a fost primar al comunei Banca, locul în care s-a născut. 

– Sunteți unul dintre cei care au intrat în cursa pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Bârlad. Ce v­a îndemnat să luați această decizie, având în vedere că Bârladul este un oraș complicat din multe puncte de vedere?

– A venit timpul să dăruiesc orașului meu ceea ce el mi-a oferit mie. Am o obligație morală față de Bârladul care mi­-a permis dezvoltarea mea ca om, dar și o obligație morală față de miile de oameni care s-au alăturat acțiunilor mele pe care le-am desfășurat de-a lungul anilor și care vor o schimbare în bine pentru orașul și viața lor.

­–  Ce credeți că așteaptă, concret, bârlădenii de la viitorul primar?

În primul rând, să uităm de aroganță și minciună. În aceeași măsură, o folosire transparentă a banului public și o preocupare atentă pentru deschiderea și valorificarea tuturor oportunităților de devoltare urbană, socială, economică, culturală. PSD a închis în luna aprilie biroul care se ocupa în primărie cu proiecte europene, eu îl voi redeschide imediat ce voi fi învestit primar. Oamenii așteaptă să scape de sărăcie, iar asta se poate realiza numai printr­-o deschidere a orașului spre investitori prin schimbarea modului de a face administrație publică.

­– De ce credeți că sunteți omul potrivit pentru a le împlini aceste așteptări?

– Răspunsul se află la bârlădenii care nu mai vor o administrație pentru Bârlad de felul celei pe care am avut­-o până acum. În plus, oamenii mă cunosc, știindu-mă drept un om serios, muncitor și cu frică de Dumnezeu.

­ – Numiți un lucru vital pentru buna desfășurare a activității de primar pe care l­-ați face dacă ajungeți în această postură și pe care nu l­-au făcut primarii Bârladului de după ’90.

– Transparența este vitală pentru buna funcționare a orașului, iar PSD nu ne-a oferit niciodată această transparență și, bineînțeles, se ferește ca de moarte să să nu iasă la suprafață diverse găuri în buget.

– Considerati că performanța de a reuși să fii un bun-gospodar este condiționata sută la sută de existența fondurilor europene sau a celor de la bugetul de stat?

Voi pune fiecare leu și fiecare euro să lucreze în interesul bârlădenilor. Eu știu să aduc bani la bugetul local. Avem la dispoziție cel puțin trei surse de finanțare: contribuțiile bârlădenilor prin taxe și impozite, sumele provenite de la bugetul de stat și fondurile europene. Un primar bun se folosește de orice sursă legală de finanțare. Cu cât atrag mai mulți bani, cu atât pot face proiecte mai bune și mai multe.

­- Imaginându-vă situația în care bârlădenii se vor vedea – ca de atâtea ori de-­a lungul timpului – nevoiți să se descurce preponderent cu fonduri proprii, iar dumneavoastră în imposibilitatea de a vă onora promisiunile, ce veți face?

– Eu vin la primărie ca să fac proiectele pe care le-am propus bârlădenilor, nu să gestionez sărăcia lăsată moștenire de administrația PSD. Sunt foarte hotărât să deschid și să dezvolt Bârladul, iar banii europeni ne așteaptă să-i luăm și-i vom aduce la Bârlad prin proiecte serioase și printr-un mod profesionist de lucru.

­– Numiți minimum trei lucruri care se pot face la Bârlad fără a aștepta fonduri europene sau de la bugetul de stat și pe care, evident, aveți de gând să le înfăptuiți.

Stoparea risipei banului public, transparență și corectitudine în atribuirea contractelor Primăriei și urmărirea atentă a constructorilor ca să nu mai depășească nicio zi termenele de execuție.

­ – Cum va arăta Barladul lui Dumitru Boroș, la finalul celor 4 ani de mandat?

Bârlădenii noștri sunt niște oameni cu totul speciali. Împreună cu ei, voi face ca Bârladul să fie principala carte de vizită a județului Vaslui, un oraș de la care și cei din preajmă vor avea ce învăța. Va fi un oraș deschis viitorului în care să fii mândru că trăiești.

­- Numiți, concret, minimun două lucruri din cele pe care bârlădenii le așteaptă de la viitorul primar, în legătură cu care nu vă puteți lua angajamentul că le veți înfăptui. Numiți motivele.

– Ceea ce își doresc bârlădenii îmi doresc și eu, și voi face totul ca să duc la îndeplinire dorințele lor. Cu toții ne dorim ca de mâine chiar să scăpăm de sărăcia în care ne-­a îngropat administrația PSD-istă. Tot de mâine, dacă ar fi posibil, ne-am dori să vedem mai mulți oameni care să zâmbească pe stradă. Însă, la fel cum într­-o căsnicie nu poți avea totul din prima clipă, la fel și noi, la Bârlad, va trebui să muncim zi de zi și, cu siguranță, vom obține ceea ce ne dorim și merităm. Îmi iau angajamentul că voi fi un primar implicat, corect și determinat în acțiunile mele.

­– Primul lucru pe care-­l veți face imediat ce veți ajunge primar.

Sunt două lucruri pe care le voi face imediat: redeschiderea în Primărie a compartimentului care se ocupă de proiecte europene, pe care l-a închis PSD-ul, și voi propune un proiect de hotărâre pentru a-i face cetățeni de onoare pe cei care au inițiat și au dus lupte împotriva gazelor de șist.

­– Facem un exercițiu de imaginație si ne plasăm în 2020; pentru ce credeti ca v­-ar vota încă o dată tinerii, daca veți candida în 2020? Dar cei de vârsta a doua?

Eu spun cu fermitate că voi face totul pentru Bârlad, nu voi face nimic pentru mine. Nu este cazul să mă gândesc acum la cine mă va vota în 2020. Sunt un om realist, așa cum mă cunoașteți, prefer să mă gândesc la următorii patru ani ai Bârladului, la ce vom face zi de zi pentru a schimba în bine viața orașului nostru. Eu cred că fiecare dintre noi, dacă este serios, cinstit și cu frică de Dumnezeu va lăsa loc de bună ziua, asta ca să vă răspund, totuși, la întrebare.

­– Bârlădenii au o mare fascinație pentru trecutul lor, pentru tot ceea ce reprezenta Bârladul de odinioară. Din tot ce­i stă în putință unui primar, ce ați aduce din trecut în prezent? Din spiritul târgului de atunci, dar și din aspectul lui?

Sunt convins că spiritul valorii Bârladului, care cu ani în urmă ne recomanda în toată țara, va reveni pe măsură ce oamenii vor fi conștienți de importanța muncii lor într-­un oraș condus altfel decât până acum. Pe de altă parte, calitățile primarului sunt definitorii pentru emblema orașului. Primarul este reprezentantul de frunte și responsabilul principal de imaginea Bârladului. Ne vom mândri cu Bârladul, cu istoria și cultura sa în măsura în care și primarul este un om de bun simț, plin de respect, echilibrat, aplecat spre valorificarea tradiției și integrarea acesteia în modernitate. Bârladul trebuie să redevină ce a fost din punct de vedere economic, ce a fost din punct de vedere cultural, un fel de Weimar cum spunea George Călinescu. Mă voi lupta din răsputeri ca Bârladul să redevină din punct de vedere architectonic. Bârladul nu are o direcție bine stabilită din punct de vedere architectonic.

­- Aveți încredere în vocea străzii sau în vocea partidului? De ce?

Înainte de a fi politician, sunt om. Din experiența mea de viață pot să vă spun că orice politician sau partid care nu ascultă vocea străzii nu are decât o singură ieșire din istorie, aceea de pe ușa din dos. Voi fi primarul bârlădenilor nu al unui partid politic.

­– Cum le răspundeți celor care vă acuză că promisiunile dumneavoastră de campanie nu diferă, ca fond, cu nimic față de ale altora, precum și celor care susțin că unele sunt de­a dreptul fantasmagorice?

Dacă îmi permiteți, am să vă aduc aminte de gluma cu cel care, văzând o girafă la Zoo, a zis că așa ceva nu există pentru că el nu mai văzuse niciodată așa ceva. Nu vreau să intru cu nimeni în polemică, fiecare are dreptul să își exprime punctul de vedere atâta timp cât este civilizat exprimat. Un primar nu trebuie să se concentreze pe lucruri mărunte, care oricum se fac, un primar trebuie să gândească în perspectivă, în viitor, pentru că de el depinde viitorul miilor de bârlădeni.

­– Sunt voci care afirmă că discursul dumneavoastră electoral este unul fără conținut, bazat pe obsesia de a îndepărta electoratul de PSD decât de a­l atrage spre PNL cu soluții concrete. Cum comentați?

Discursul meu se bazează total pe realitățile Bârladului pe opiniile bârlădenilor. Bârlădenii vor să plece PSD din fruntea administrației publice, iar acest mesaj îl transmit și eu. Bârlădenii s-au săturat de aroganță și minciună, acest lucru îl împărtășesc și eu, iar alternanța la putere este o chestiune normal sănătoasă într-o societate democratică. Punctul de vedere al bârlădenilor cu care vă întâlniți pe stradă zi de zi este și punctul meu de vedere și al PNL. Noi suntem ai bârlădenilor, noi suntem ai Bârladului.

­– Care este situația care v­-ar obliga să vă dați demisia de onoare din funcția de primar?

Câtă vreme mă comport ca un om de onoare și integru, dedicat orașului meu, responsabil ca primar, nu există niciun motiv de demisie.

­– Ați fost auzit deseori în această campanie electorală luându-vă responsabilitatea introducerii rețelelor de canalizare menajeră în Podeni și Munteni. Considerați corect să vă asumați meritul unei investiții știind că toți pașii premergători – inclusiv organizarea licitației de atribuire a lucrării – sunt atributul actualei administrații?

Vedeți, de multe ori oamenii din jur, cu care m-­am întâlnit, ziceau exact același lucru: că au senzația că lucrările trenează și nu sunt duse la bun sfârșit tocmai pentru a fi încărcată, la final, nota de plată. Nu îmi asum nici un merit, știți foarte bine că nu sînt genul, însă aș dori ca proiectele odată începute să fie duse cu succes la bun sfârșit. Degeaba pasezi mingea pe tot terenul dacă la sfârșitul meciului nu înscrii și golul de care au nevoie tribunele.

­– Numiți principalele două defecte și principalele două puncte forte ale celui pe care sondajul de opinie comandat de PNL vi­l indică drept principal contracandidat.

Sincer, principalul meu contracandidat este sărăcia din Bârlad, starea de lucruri la care ne-­a adus administrația PSD-­istă din ultimii ani.

­– Dacă ați fi în fața contracandidatului dumneavoastră numărul 1 și ați avea dreptul să­-i puneți o singură întrebare, care ar fi aceea?

În primul rând nu este nimeni numărul 1 și dacă as putea să-i pun o întrebare aceasta ar fi : ”Este adevărat că atunci când cineva stă mult la putere pierde contactul cu realitatea, cu oamenii?”.

Exit mobile version