Est News

Cum au ajuns salariile compensatorii o iluzie pentru disponibilizații de la Rulmenți Bârlad?!

de Răzvan CĂLIN

Cei peste 300 de bârlădeni care au fost disponibilizați din fabrica bârlădeană au avut parte de un nou șoc. La prima tranșă din salariile compensatorii s-au trezit că au încasat doar 400 de lei , în loc de 578 lei, cât li s-a promis inițial. Oamenii se consideră înșelați, iar principalii vinovați în opinia lor sunt cei din fruntea Sindicatului Liber (SL) ”Rulmentul”.

Peste 300 de bârlădeni, recent disponibilizați de la SC Rulmenți SA Bârlad, trăiesc o veritabilă dramă după ce s-au trezit că salariile compensatorii promise devin din ce în ce mai ”subțiri”. De curând, oamenii au încasat primul salariu compensatoriu și, spre uluirea și deznădejdea lor, au constatat că au primit mai puțini bani decât li s-a promis inițial.

Conform înțelegerii dintre sindicate și patronat, muncitorii cu vechime de peste 20 de ani, urmează să încaseze șase salarii compensatorii, iar cei  cu vechime sub 20 de ani, vor încasa cinci. Trebuie spus că s-a convenit ca fiecare salariu să fie plătit eșalonat, adică 50% din acesta pe lună. Astfel se va ajunge ca fiecare ”rulmentist” disponibilizat să încaseze plăți compensatorii de-a lungul a 10 sau maxim 12 luni, în funcție de vechimea fiecăruia. Numai că, recent, la prima tranșă, oamenii avut parte de o surpriză mai mult decât neplăcută: în loc de 578 de lei, cât ar fi trebuit să încaseze acum, s-au trezit că pe carduri au doar 400 de lei.

 ”Este ceva de neimaginat. Când ne-am dus la bancomate să ridicăm banii, am văzut cu stupoare cum că suma promisă era mai mică cu 178 de lei. Ca să nu mai spunem că, într-o primă fază, ni s-a spus că fiecare om disponibilizat va primi echivalentul unui salariu mediu pe fabrică (circa 1.800 de lei). După cum am aflat ulterior, realitatea era că sindicatul a obținut pentru noi 76% din valoarea aceasta de 1.800 de lei, impozabil bineînțeles. Bun, am înghițit-o și pe asta că deja era prea târziu, noi fiind, practic, puși în fața faptului împlinit. Dar acum am constatat că valoarea este și mai mică, pentru că în loc de 578 de lei, am primit cu toții în conturi doar câte 400 de lei!”, ne-a mărturisit, vădit necăjit, unul dintre foștii salariați de la Rulmenți Bârlad care tocmai a fost disponibilizat.

”Suntem 300 și ceva de oameni care au ajuns muritori de foame după o viață de muncă!”

Toți cei 316 foști ”rulmentiști” aflați în această situație sunt extrem de supărați din această cauză. Cei dintre ei cu care am stat de vorbă ne-au mărturisit că se simt trădați, se simt trași pe sfoară de către Sindicatul Liber (SL) ”Rulmentul”. Care și așa i-a mai mințit într-o primă fază, când le-a spus că valoarea unui salariu compensatoriu va fi de 1.800 de lei, pentru ca ulterior să afle că, în realitate, s-a obținut doar 76% din această sumă, impozabilă.

”Acum nu înțelegem de ce Dumnezeu ne-au virat pe carduri doar câte 400 de lei. Nici nu vă dați seama cât de mult contează pentru noi fiecare bănuț pe care ni-l iau. Toți suntem oameni simpli, amărâți, avem copii, avem familii de întreținut. Ne-am făcut și noi niște calcule foarte riguroase, astfel ca să putem să supraviețuim de la o lună la alta. După ce că ne-au mințit odată, acum ne mai trag pe sfoară încă odată!?”, a răbufnit cu năduf unul dintre muncitorii disponibilizați.

Nici unul dintre disponibilizații de la Rulmenți Bârlad nu se poate lăuda cu o situație financiară sau materială foarte bună. Sunt oameni care chiar și atunci când erau salariați duceau grija zilei de mâine. Darămite acum când au rămas fără slujbe, la mâna unui ajutor de șomaj anemic și a unor salarii compensatorii care se dovedesc a fi din ce în ce mai firave.

”Nici nu vă închipuiți ce e în sufletele oamenilor. În ziua în care ne-au băgat banii pe card, am văzut niște scene care m-au îngrozit. Oameni care s-au îngălbenit la față când au văzut câți bani aveau în cont. Poate pentru unii pare absurd, dar pentru cei ca noi și un leu contează în bugetul casei. Darămite să ți se ia 178 de lei. Suntem oameni disperați, care ne agățăm de fiecare leuț pentru că altfel nu ne putem descurca de pe o zi pe alta. Am văzut o femeie, fostă colegă cu mine, care a izbucnit în plâns când a văzut câți bani are pe card. Sunt unii care au chiar și patru copii în îngrijire. Cum Dumnezeu să te descurci de pe o lună pe alta, chiar dacă mai iei și ajutorul de șomaj?! Suntem 300 și ceva de oameni care au ajuns muritori de foame după o viață de muncă!”, ne-a povestit mâhnit unul dintre disponibilizații de la Rulmenți Bârlad.

”Și-au bătut joc de noi la maxim!”

Supărați pe această situație, mai mulți dintre foștii ”rulmentiști” au cerut lămuriri la serviciul de contabilitate al firmei. Acolo, au aflat că, potrivit legislației în vigoare, fiecare salariu compensatoriu este supus impozitării de către statul român. Lucru ce, din câte se pare, au ”omis” cei de la sindicat să li-l spună. De aici și aversiunea oamenilor față de SL ”Rulmentul”, a cărui conducere o acuză că au servit de fapt interesele administrației firmei, în loc să lupte cu îndârjire pentru drepturile lor.

”Ni s-a spus că fiecare tranșă  de bani care va intra pe cardurile noastre drept salariu compensatoriu va fi impozitată. Or, lucrul acesta nu ni l-au spus cei de la sindicat. Măcar să fi știut de la bun început ce ne așteaptă și fiecare și-ar fi făcut calculele în funcție de asta. Dar așa, ne-au amăgit, ne-au amețit , fără să ne spună ceva clar, lăsându-ne așa, mai mult în ceață. Și-au bătut joc de noi la maxim! E o mare escrocherie! Sindicatul «Rulmentul», de fapt, i-a ajutat pe patronii fabricii să iasă bine din aceste negocieri. În loc să ne apere nouă interesele, pentru că am muncit cinstit în această fabrică și le-am mai și plătit cotizație lună de lună. Ar trebui ca cei ce au rămas în continuare în fabrică să ia aminte la ce am pățit noi. Să li se deschidă ochii că plătesc sindicatul degeaba! Toată viața am plătit conștiincioși cotizație la sindicat, iar ei ne-au lăsat de izbeliște exact când ar fi trebuit să ne sară în ajutor. Să le fie rușine!”, a conchis unul dintre cei disponibilizați la fabrica bârlădeană.

Este clar că nemulțumirile oamenilor se îndreaptă exclusiv către SL ”Rulmentul”, organizație pe care o acuză că, în realitate, nu apără nicidecum drepturile membrilor săi. Ci doar urmăresc să țină sub control marea masă a muncitorilor, spre liniștea șefilor care, atunci când e cazul, știu să le fie recunoscători.

Oamenii mai sunt extrem de iritați și din cauza faptului că acest val de disponibilizări este justificat de către conducerea firmei (susținută tacit și de sindicat) prin scăderea nivelului comenzilor, atât la nivel național, cât și internațional. Însă, muncitorii se întreabă ce vină au ei pentru faptul că departamentul de vânzări al firmei nu-și face datoria. Și vorbim de câteva zeci de posturi călduțe foarte bine plătite (cu mult peste cât câștigă un muncitor ce produce zilnic rulmenți), dar ale căror ocupanți, după cum se vede, nu-și fac treaba mai deloc.

Contactat telefonic, Vasile Roșca, președintele SL ”Rulmentul”, ne-a declarat: ”Din păcate, legislația fiscală din România prevede impozitarea și a salariilor compensatorii. Noi le-am spus asta din capul locului, dar, probabil, că unii nu au înțeles foarte bine. S-a modificat Codul Fiscal în acest sens încă din 2014. Orice câștig este impozitat. Asta e legea și nu avem ce face! Noi am luptat cât am putut și pot să vă spun că am avut o ceartă de zile mari pe tema asta cu cei din conducerea fabricii. Am încercat să ne protejăm oamenii cât mai bine. Dar nici legile nu ne ajută, din păcate. Pe viitor, o să ne luăm alte măsuri de precauție”.

Exit mobile version