Est News

Primarul de Pădureni a stabilit un nou record după ce a câștigat al șaptea mandat consecutiv de edil, cu peste 80% din voturile electoratului

Primarul comunei vasluiene Pădureni, Temistocle Diaconu, a stabilit un nou record la nivelul județului, după ce a câștigat cel de-al șaptea mandat consecutiv de edil, cu peste 80% din voturile electoratului, inclusiv la Consiliul Local, procente mai mari ca la alegerile anterioare, considerate de edil drept un imbold.

Comuna din județul Vaslui cu piscină, parcuri rustice și muzeul satului „Casa bunicii” va avea, pentru următorii patru ani, același primar care, în ultimii 26 de ani, a condus destinele comunității cu 4.000 de locuitori. Temistocle Diaconu a fost ales de peste 80% dintre cei care s-au prezentat, duminică, la vot, aceeași susținere fiind și la Consiliul Local, unde primarul, aflat la cel de-al șaptelea mandat consecutiv, va avea susținerea a 11 consilieri locali PSD, din cei 13 care activează în forul legislativ din Pădureni.

„Acest rezultat demonstrează că oamenii știu să aprecieze munca și nu poate decât să mă bucure foarte mult și să-mi dea un imbold pe mai departe. Continui cu o deosebită plăcere și, poate cel mai important este faptul că, în rândul celor 11 consilieri PSD, există nume noi și reprezentanți din cele șapte sate, inclusiv patru doamne”, a declarat primarul comunei Pădureni, Temistocle Diaconu.

Potrivit acestuia, prima prioritate în noul mandat va fi continuarea procesul de pietruire a tuturor ulițelor din cele șapte sate componente ale comunei, preconizat a se încheia la finele luni iulie.

Cu doar două ateliere de încălțăminte cu 16 angajați, reprezentând cei mai importanți investitori din comună, și un buget anual de 3,2 milioane de lei, Temistocle Diaconu a construit, după propriile schițe, o piscină, teren de sport cu 400 de locuri, cu nocturnă, un muzeul al satului, parcuri rustice cu terase, o bibliotecă și un cămin cultural, cabinete medicale. Numele primarului de Pădureni se leagă direct de cel al Ansamblului „Stejărelul”, pe care-l conduce de 41 de ani, și cu care a cules lauri la mari festivaluri internaționale de folclor.
După mai bine de un sfert de secol în fruntea comunei, primarul de Pădureni locuiește în aceeași casă bătrânească a părinților, are o singură mașină, o soție învățător și doi copii –  un băiat de 40 de ani, care muncește în Bruxelles la o firmă de IT, și o fată de 36 de ani, angajata unei firme româno-franceze din București.

Piscină, muzeul satului, zonă de echitație și agrement, parcuri rustice, teren de sport cu nocturnă

Situată la șase km de municipiul Huși, comuna Pădureni este singura din județ unde există o piscină a comunității locale. Realizată încă din 2008, investiția a fost amortizată, numai din banii de bilete, în doar trei ani de zile. Costul intrării este de 5 lei, iar recordul celor care au venit într-o singură zi la bazin a fost de 830 de persoane. „Nu a fost și nu este niciun moft această piscină. Ideea o aveam de foarte multă vreme, încă de dinainte de Revoluție, după ce am observat că tinerii se duc pe la iazuri neamenajate din comună, unde se mai întâmplau și tragedii. Acum putem spune că această piscină aduce și profit pentru comună, cu care putem realiza alte investiții”, susține primarul Temistocle Diaconu.
Pe lângă acest bazin, pe cele șase hectare ale primăriei din zona centrală a satului reședință au fost amenajate un lac de agrement, o zonă de echitație, un parc rustic de agrement „Grădina Amintirilor” cu amenajări specifice mediului rural, un teren de sport cu nocturnă. Cea mai nouă investiție este Muzeul Satului „Casa bunicilor”, o gospodărie țărănească cu curte și casă tipic zonei Pădureni. „Acest muzeu, dotat cu obiecte aduse către localnici, este un loc de istorie locală, un univers al comunei. Oamenii sunt solidari și oferă tot felul de obiecte de uz casnic, lucrul pământului, meșteșuguri. Occidentul ne învață să le prețuim și este păcat să nu o facem din moment ce le avem”, a afirmat primarul Diaconu.
În acest an, edilul din Pădureni și-a propus să construiască și un sat de vacanță, cu 36 de locuri de cazare, prin care să ofere posibilitatea turiștilor să viziteze atât comuna cât și întreaga zonă.

Investiții cu fonduri europene în infrastructură    

Încă din anul 2005, primarul din Pădureni a început să acceseze fondurile europene, mai întâi cele de preaderare SAPARD și PHARE. Astfel, s-a asfalt un drum comunal de 4,7 km între Pădureni și Davidești, s-a realizat canalizarea și stația de epurare în Pădureni și Ivănești, s-a implementat sistemul de colectare selectivă a deșeurilor în toate cele șapte sate ale comunei și s-a construit un centru de zi de tip after school pentru 30 de copii aflați în dificultate. De asemenea, cu fonduri de la Banca Europeană de Investiții, a fost extinsă și modernizată Școala Gimnazială Pădureni, s-au reabilitat dispensarul medical, farmacia, cabinetul stomatologic, centrul cultural, biblioteca comunală și teatrul de vară, cu o capacitate de 1.560 de locuri.

„Totul facem în regie proprie. La câtă treabă avem, sâmbăta și duminica ne cam încurcă”     

Cu excepția lucrărilor mari, de infrastructură, celelalte investiții din Pădureni au fost realizate în regie proprie. Primarul a înființat un serviciu public de gospodărie comunală, cu 11 angajați, pe care l-a dotat cu buldoexcavator, autogreder, autospeciale de ambulanță și pompieri aduse din Franța, tractor cu remorcă și, poate cel mai important, un atelier mecanic, un gater și un atelier de tâmplărie. „Acest serviciu se ocupă de întreținerea instituțiilor publice, de transport școlar, de întreținerea rețelelor de apă și canalizare, de cele 15,5 hectare de spații verzi amenajate în comună în jurul instituțiilor. Însă, tot ce vedeți în comună este făcut după gândirea mea. Am un biblioraft întreg cu schițele la toate investițiile pe care le vedeți în comună. Eu le explic angajaților ce trebuie să facă și ei le pun în practică. Totul este făcut în regie proprie, de la garduri și bănci, până la rigole și poduri. Atunci când ne vin lemnele de foc pentru iarnă, întâi selectăm lemnul pentru construcții. Deci, se pot face multe prin autogospodărire, fără fonduri europene sau pomeni de la Guvern. Și este foarte mult de lucru. Chiar glumeam cu angajații din primărie și le spuneam că, la câtă treabă avem, sâmbăta și duminica ne cam încurcă”, explică primarul Temistocle Diaconu.

Edilul din Pădureni susține că este nevoit să se descurce pentru a moderniza și întreține comuna cu bugetul propriu, unul mic, de doar 3,2 milioane de lei pe an, în condițiile în care, în comună, nu are agenți economici importanți. Cei mai mari angajatori sunt două ateliere de încălțăminte, în care muncesc 16 angajați.

 „Cea mai tristă ar fi despărțirea de oameni”

Ajuns la al șaptelea mandat de edil, Temistocle Diaconu nu se gândește să se retragă de la conducerea Primăriei Pădureni. Își dorește să mai realizeze aducțiunile cu apă în Rusca și Leoști și să termine vara aceasta pietruirea tuturor ulițelor din cele șapte sate componente ale comunei. De asemenea, vrea să mai construiască un centru pentru persoane de vârsta a treia și o piață agroalimentară și să asfalteze cei 3,5 km de drum dintre Pădureni și Rusca, investiție cu care ar finaliza asfaltarea tuturor drumurilor de legătură dintre satele componente.
„Cea mai tristă ar fi despărțirea de oameni. M-am legat de echipa de la primăriei, cu unii dintre angajați lucrând de zeci de ani. Am și o tristețe în suflet, aceea că nu am timp să trec pe la oameni și să stau cu ei la un pahar de vin. Am și unele remușcări: nu mi-am dat seama când au îmbătrânit părinții și când au crescut copiii. Însă, sunt mulțumit sufletește că am făcut un renume din comună. Dacă aș avea fonduri, nu aș dormi nici noaptea”, mărturisește Temistocle Diaconu.
Primarul de Pădureni are și mulțumirea că a reușit, în această zonă săracă a țării, să schimbe mentalitatea oamenilor și să-i determine să facă lucruri bune:  „Principala mea preocupare a fost comuna. Nu am avut timp de afaceri și nu am putut să-mi fac proprietăți. Nu pentru că nu ar trebui, dar, ca primar, nu ai timp pentru că sunt atâtea de făcut, zilnic. Nu este o lozincă. Comunitatea așteaptă să înnoiești cât mai mult și, de aceea, exigența este firească. De exemplu, dacă într-un sat ai apă, vor și ceilalți, pentru că sunt din aceeași comună. Omul își dorește să fie în rândul celor civilizați, ceea ce este firesc. Asta înseamnă apă și drumuri, cu prioritate, învățământ, sănătate, instituții de cultură și de cult. Dacă vrei să vezi o comunitate, întâi du-te și uită-te cum arată cimitirul. Asta dovedește dacă ai sau nu respect față de înaintașii tăi. În altă ordine de idei, strădania mea a fost să atrag admirația pentru comunitatea noastră. Am satisfacția și onoarea să vină primari, consilii locale, chiar și din Republica Moldova, să vadă cum se face administrație. Ce stimul mai bun ar putea fi pentru a continua?”.  (Ionuț PREDA)

Exit mobile version