Est News

De ce le plac vasluienilor infractorii? Primarii penali, toți din PSD, realeși în funcții

de Bogdan RUSU

Faptul că trăim într-o lume nebună și incultă, care distruge viitorul generațiilor următoare nu mai este de noutate. La alegerile locale 2016, la Vaslui s-a întâmplat la fel ca în alte județe, ca persoanele cu drept de vot să aleagă edili tocmai din rândul infractorilor condamnați de instanțele de judecată sau dintre cei care au fost certați cu legislația privind incompatibilitatea de funcții.

În ciuda faptului că a fost condamnat în 2013 la trei ani de închisoare (cu suspendare) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și pentru conflict de interese, Neculai Lupu (PSD) a fost reales primar de locuitorii comunei Fruntișeni.

Pentru locuitorii comunei, cei mai mulți dependenți de ajutor social, faptele lui Lupu nu au contat abolut deloc. Conform procurorilor care l-au anchetat, de-a lungul anilor 2008 și 2009, primarul Lupu, ajutat de fostul sau angajat, a semnat doua acte aditionale pentru niște terenuri de pășune care au fost date în arenda unei asociații agricole, fără a avea acordul Consiliului Local (CL) Fruntișeni. CL Fruntișeni a suferit atunci o pagubă de 43.569 de euro, reprezentând diferența dintre nivelul chiriilor stabilite prin contractele de arendă și cea stabilita de primar, aflat în cârdășie cu managerul asociațiai cu profil agricol.

Nu a contat nici că, în comuna Fruntișeni, primarul condamnat la închisoare cu suspendare nu a reușit să se remarce cu nimic bun. Nici măcar cu elementara instalare a unui telefon fix în istituție nu face parte dintre realizările sale, Primăria Fruntișeni nefiind racordată la rețeaua de telefonie fixă. Primarul, infractor cu acte în regulă, îi blama pentru această situație… tocmai pe potențialii lui colegi de celulă: “Aici se fura cablu. Era cablu de cupru și s-au furat kilometri de cablu. Firma de telefonie l-a înlocuit o dată, de două ori de trei ori, de câte ori au făcut-o și ulterior a instalat un cablu de fibra optică de care este legată primăria, cabinetul medical, și școala, dar numai pentru internet. Au venit acum vreo trei patru luni niște reprezentanți ai unei firmei de telefonie și au spus că vor instala o centrala telefonică aici la Frutișeni pentru 20 de numere de telefon, dar nu au ajuns. Noi nu avem telefon de prin 2009”.

În comuna Oșești, primarul ales Grigore Lefter (PSD) împreună cu alți angajați ai primăriei, au fost trimiși în judecată în anul 2014, de

Grigore Lefter

procurorii DNA pentru fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri oficiale și folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

“Pentru a se ascunde faptul că, la data prevãzută, constructorul nu a finalizat lucrările, iar beneficiarul nu le-a recepționat, procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor a fost falsificat, fiindu-i modificată data, conținutul și numărul de înregistrare, iar apoi a fost prezentat, în copie, de către inculpatul Lefter Grigore, reprezentanților autorității de implementare (a proiectului european, n.r.) și celor ai autorității contractante, pentru justificarea avansului primit, a tranșei intermediare și a tranșei finale, astfel încât sã se evite rezilierea contractului. În același scop, inculpatul Lefter Grigore a prezentat și raportul final al proiectului, care conținea mențiunea, necorespunzătoare adevărului, privind finalizarea și recepționarea lucrărilor în perioada de implementare a contractului”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Suma imputată echipei de infractori din Oșești a fost de peste 173 de mii euro.

O altă situație de acest gen s-a înregistrat în comuna Voinești, unde Aurelian Miler (tot PSD) a fost ales primar, deși a avut de-a face cu legea. La începutul anului curent, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil cu funcția publică pe care o deține: „Primarul Comunei Voinesti, Aurelian Miller s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada iunie 2012-iulie 2014, întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de administratie al Scolii Gimnaziale nr.1 Voinesti”.

Că nu-i pasă de lege, Miler  a arătat-o și recent, când a fost prins la braconat de mistreți.

Printre incompatibilii de ieri, realeși acum o săptămână se mai numără Petrică Simiuc (PSD) primarul Comunei Todirești; Gelu Pecheanu (PSD) primar al comunei Drânceni, Costel Moraru (PSD) primarul reales al comunei Puiești.

Exit mobile version