Masacrul din Orlando, Florida, este al 20-lea atac armat în masă de pe teritoriul SUA, după finalul anului 2012, când președintele Barack Obama și-a anunțat intenția de a modifica regulile de deținere și cumpărare a armelor de foc, care în opinia lui ar avea un efect asupra atacurilor armate în masă, scrie Gândul.
„Dacă mă întrebați care este zona unde pot spune că mă simt cel mai frustrat și cel mai ținut pe loc este faptul că SUA sunt singura țară avansată de pe glob în care nu avem suficiente legi de bun simț privind siguranța armelor, chiar și confruntați cu criminali în masă care apar în mod repetat. Dacă te uiți la numărul americanilor uciși după 11 septembrie 2001, din cauza terorismului, este sub 100. Dacă te uiți la numărul celor uciși de violența armată, este undeva la zeci de mii.
Iar frustrarea de a nu fi în stare să rezolvăm această problemă este ceva care mă deranjează, dar nu intenționez să renunț în următoarele 18 luni (de mandat)”, spunea președintele SUA Barack Obama, în iulie 2015, într-un interviu acordat BBC, la câteva zile după atacul de la centrul militar de recrutare din Chattanooga, Tennessee, unde 5 marinari au fost uciși de un american de origine kuwaitiană, care își cumpărase armele – un AK-47, un AR-15 și un pistol, comandându-le pe internet.
Odiseea schimbării politicii de deținere a armelor de foc a început pentru Obama în 2013, la scurt timp după ce și-a început al doilea mandat. Mișcarea lui Obama a venit după atacul de la școala Sandy Cook, de pe 14 decembrie 2012, din Newton, Connecticut. Atunci, un tânăr de 20 de ani și-a împușcat mama, i-a furat armele și a intrat într-o școală, unde a început să tragă, ucigând 20 de copii și 6 adulți, apoi s-a sinucis. Era înarmat cu două pistoale, o pușcă de asalt și una normală. Adam Lanza, atacatorul de 20 de ani, suferea de anumite afecțiuni psihice, avea să arate raportul poliției, care însă nu a putut stabili ce l-a determinat pe tânăr să declanșeze atacul.
Statisticile strânse într-o investigație a Mother Jones arată că aproape toate armele folosite de atacatorii în masă din ultimii ani, cel puțin din perioada Obama, au fost cumpărate legal. Investigația mai arată că mulți dintre atacatorii care obținuseră legal armele sufereau de afecțiuni psihice documentate.
Măsurile propuse atunci de Obama nu au reușit să treacă de Senatul american, dominat de republicani și unde ar fi trebuit oricum să câștige voturile unei majorități calificate. Inițiativele în acest domeniu, ca de altfel orice măsură menită să introducă un control asupra armelor, s-au ciocnit și de rezistența și lobby-ul puternicei organizații National Rifle Association (NRA), care susține dreptul de a deține liber arme și se implică în lobby politic.
Obama propunea, în 2013, 23 de măsuri care să reglementeze mai strict deținerea și comerțul cu arme în SUA. Printre acestea, se numărau: controale de background (cazier, istoric medical, etc.) pentru orice tranzacție cu arme; susținerea bugetară cu 20 de milioane de dolari în 2013 și cu 50 de milioane în 2014 pentru înlesnirea schimbului de informații între state, cu privire la controalele de background; interzicerea armelor militare de asalt și limitarea la vânzare a încărcătoarelor la 10 gloanțe; prevenirea „cumpărătorilor-paravan” folosiți în tranzacțiile cu arme; alocarea a 4 miliarde de dolari pentru menținerea pe străzi a 15.000 de polițiști; antrenament privind intervenția la incidente cu trăgători pentru 14.000 de forțe de ordine și angajați din sistemul de educație; îmbunătățirea prevenirii bolilor mintale, prin accesibilizarea tratamentelor psihiatrice.
Măsurile propuse atunci de Obama nu au trecut de Congres, iar atacurile au continuat. La sfârșitul acestei săptămâni, atacul din clubul gay Pulse, din Orlando, Florida, a fost al 20-lea de când președintele SUA și-a anunțat oficial obiectivul de a controla mai strict accesul la armament, lucru pus în relație directă cu atacurile armate în masă.
Sursa: mediafax.ro