Est News

Pierderi de peste 1,5 milioane de euro în apicultură în județ din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă

Cei peste 6.500 de apicultorii din județ înregistrează pierderi de 1,5 milioane de euro la producția de miere din acest an din cauza temperaturilor scăzute, pe o perioadă lungă de timp, din primăvară și de la debutul acestei veri, fiind considerat cel mai prost an apicol din ultimii 40.

Producția de miere la mijlocul anului apicol este nesemnificativă și, în multe cazuri, nu ajunge nici măcar pentru întreținerea familiilor de albine. Aceasta în condițiile în care, la culesul la floare de rapiță și salcâm ar fi trebui să se realizeze, la nivelul județului, 400 de tone de miere. În consecință, la un preț mediu de 15 lei kilogramul de miere, pierderile se ridică la nivelul județului la aproximativ 1,5 milioane de euro.

În cei 40 de ani ai mei de activitate, cred că este primul an atât de dificil pentru crescătorii de albine din județ. Și când spun acest lucru am în vedere că la rapiță nu am avut decât un cules de întreținere, iar la floarea de salcâm, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, care s-au întins pe perioade lungi de timp, a fost una dintre cele mai mici producții, de 3-4 kilograme pe familia de albine, față de 10-12 kg într-un an obișnuit. Mai mult decât atât, sunt apicultori care efectiv nu au extras absolut nimic și în perioada aceasta, la mijlocul culesului din anul apicol, administrează hrăniri de supraviețuire pentru albine. De aceea, este o situație extrem de delicată și mai sperăm să se redreseze la culesul la tei și floarea soarelui”, a declarat directorul ACA Vaslui, Vasile Puf.

În situația actuală, crescătorii de albine din județul Vaslui au făcut demersuri la Guvern pentru acordarea de subvenții din partea statului. (Ionuț PREDA)

Exit mobile version