Est News

Canicula face ca zilierii din agricultură să intre în atenția ITM

În condițiile în care canicula face ravagii la nivel național, personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a început zilele trecute o serie de controale care vizează modul în care zilierii sunt protejați de angajatori de efectele temperaturilor extreme. Aceste inspecții ale ITM se se desfășoară în zonele Vaslui, Bârlad și Huși, iar în zilele următoare, inclusiv în weekend vor fi verificate toate activitățile care se desfășoară în spații libere. Ieri, salariații cu funcții de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au început să verifice dacă anagajatorii respectă drepturile în domeniul muncii pe care le au salariații care muncesc în bătaia soarelui.

Potrivit unor statistici ale specialiștilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, în fiecare an, pe timp de vară, peste 10.000 de vasluieni din mediul rural lucrează cu ziua, pe terenurile agricole ale locuitorilor de la sate mai înstăriți.

Controalele vor continua și în următoarele zile, inclusiv sâmbătă și duminică. Vom verifica modul în care angajatorii din județul Vaslui vor dispune măsuri ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția salariaților ce desfășoară activitate în spații deschise sau desfășoară activități ce necesită efort fizic deosebit”, a declarat Gheorghe Chirvase, directorul ITM Vaslui.

Potrivit legilor din domeniul muncii, angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților în perioadele în care condițiile meteorologice sunt neprielnice. Legiutorul a stabilit reguli foarte clare, care îi obligă pe patroni să reducă intensitatea și ritmului activităților fizice impuse angajaților. De asemenea, proprietarilor de firme li se cere să asigure ventilația la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale (2-4 litri de persoană pe schimb), asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții trebuie să stabiliească de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților alte măsuri cum ar fi: reducerea programului de lucru sau eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru.

Vasluienii care se consideră lezați în acest sens se pot adresa ITM, iar în urma verificărilor, managerii de firme sau instituții pot fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.500 lei. Nu în ultimul rând, pentru a se împiedica apariția unor cazuri de îmbolnăviri din cauza căldurilor extreme, șefii de unități trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic al salariaților și reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. (Bogdan RUSU)

Exit mobile version