Est News

Internet de mare viteză pentru locuitorii comunei Pogana

de Daniel MICU

Vineri, în prezența oficialilor de la Ministerul Comunicațiilor, satele Măscurei și Tomești au făcut un prim pas către normalitate, grație programului Ro-Net, care le permite localnicilor din zone defavorizate să ia contact cu lumea, să afle noutăți și să găsească soluții pentru a se dezvolta și a trăi mai bine.

Cunoaștere și dezvoltare! Acestea sunt principalele beneficii ale proiectului Ro-NET, implementat în zeci de localități defavorizate din întreaga țară, de către Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională. Mii de români vor avea astfel acces la informații în mod gratuit. Cei mai curioși de tehnologie sunt copiii, care abia așteaptă să profite de avantajele acestui proiect, dar și părinții lor, care au înțeles că, doar cu un click, pot lua legătura cu rude aflate la distanță și pot ține pasul cu noutățile.

Printre beneficiari, de ieri, se numără și oamenii din satele Măscurei și Tomești, din comuna Pogana. Evenimentul a fost onorat așa cum se cuvinte, după orele prânzului când zeci de localnici au ținut s fie prezenți la școala din Măscurei, acolo unde, în afară de oficialitățile locale, au sosit Horațiu Anghelescu, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațional, dar și reprezentanți ai companiilor care s-au ocupat de implementarea proiectului.

“RO NET este e proiect strategic asumat de către Ministerul Comunicațiilor și Guvernul României, un proiect cu un buget de peste 370 milioane de lei. El presupune construcția unei infrastructuri care va aduce internetul în casele oamenilor, în peste 700 de localități, din 31 de județe. Este un proiect fazat, care se va încheia, sperăm cu succes, la finele anului 2016. În prezent, în peste 200 localități lucrările au fost finalizate și vor intra în procesul de recepție. De asemenea, peste 100 de localități sunt în diverse stadii de construcții. Sperăm ca prin intermediul internetului, zonele defavorizate să cunoască un proces de dezvoltare, un proces care să ajute oamenii, comunitatea locală, dar și întreprinzătorii. Suntem mulțumiți de ce s-a realizat aici, la Mascurei, dar consider că se mai pot face multe pentru oamenii locului. Sperăm ca zonele albe, în care noi am investit, să devină zone gri, unde investițiile să vină și comunitățile să prospere. Sperăm ca oamenii să fie și ei mulțumiți și să aprecieze proiectul la justa sa valoare, pentru că este o investiție făcută în folosul lor, a peste 400 mii de romani”, a declarat secretarul de stat Horațiu Anghelescu.

“A venit internetul la noi in sat!”

Mulți dintre localnici au aflat abia acum despre internet, dar sunt nerăbdători să afle ce înseamnă și cum funcționează. Echipamentul sofisticat și atât de necesar a fost montat în curtea școlii și funcționează la parametrii maximi. Cei de la Minister au asigurat și suportul logistic.

Alin, un adolescent din sat, a fost printre primii care s-a instalat în fața calculatorului: “Sunt bucuros și chiar nu mă așteptăm. Avem internet și noi. Eu mai făceam cost la telefon, dar acum pot să vin la școală. Aici e o antenă puternică și avem wi-fi, stăm seara, merge stas. E foarte bine”.

Și Andrei e încântat că sunt calculatoare conectate la net în școală: “Sunt chiar foarte bucuros. Părinții mei au spus că sunt prea mic pentru internet, dar e u voi veni la școală. Voi citi, mă voi documenta în timpul anului, o să ascult muzică și o să mă uit la filmulețe. E extraordinar că a venit netul la noi în sat. Sunt sigur că și colegii mei sunt bucuroși. Aici ne facem vacanța! E super”.

Sunt însă destui copii care nu știu mai nimic despre internet. Sfioși, și-au făcut de treabă în preajma școlii, doar se vor dumiri cu privire la noutățile care se petreceau la ei în sat.

Cosmin e unul dintre ei. Are 7 ani și a terminat clasa întâi cu coroniță. Nu știe însă mai nimic despre internet: “Nu știu eu ce e ăla internet. De unde să știu?! Am auzit ca e bun, că te ajută să înveți mai bine. O să vin la școală să văd și eu. Acum am treburi, o ajut pe bunica”, a spus băiatul.

Bunica, cea care îl crește, are o părere foarte clar și ferm: “Cred ca era nevoie de internet și la noi în sat, sa aflăm și noi ce mai e prin lume. Vreau să aibă și nepotul meu o șansă să trăiască mai bine, să învețe carte, să aibă un viitor bun. Aș încerca și eu internetul. Am frați în străinătate, am înțeles că pot lua legătura cu ei. Mi-ar plăcea! E o treabă bună! Ăsta e viitorul și ne emancipăm și noi”.

 

Un vis devenit realitate

Primarul Maricel Gâfu a testat el însuși viteza de net și spune că e foarte mulțumit.

“Până la urmă, toată comuna se va bucura de beneficiile acestui proiect, care se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Să nu uităm că tinerii, copiii sunt cei mai curioși. Vreau să vă spun că în ultimele două săptămâni, cât s-au făcut probe, s-au adunat aici, la școală și s-au conectat la net. Au luat legătura cu rudele aflate în străinătate, pentru că mulți săteni de-ai noștri sunt plecați peste hotare pentru un trăi mai bun. Zona noastră se va dezvolta încet-încet. Vrem ca oamenii de aici să se bucure de tot confortul și astăzi am făcut un pas important către civilizație. E un câștig acest proiect pentru noi deși, în primă fază, părinții noștri nu i-au înțeles rostul”, a conchis primul gospodar al comunei Pogana.

E susținut de unul dintre dăscălii respectați ai locului, profesorul Virgil Mărășescu: “Pentru noi, conexiunea la internet era un vis. Astăzi, acest vis a devenit realitate. Și numai școala, dar întreaga comunitate locală se va bucura de avantaje. Să nu uităm de posibilitatea reală a oamenilor de a comunica acum cu membrii familiilor care nu sunt în țară, dar nici de faptul că mijloacele de învățământ sunt vechi și că sunt discipline opționale, unde internetul ne e de mare ajutor. Copiii din satele izolate cum este satul nostru vor vedea acum lucruri pe care nu le-au văzut niciodată până acum. E o reușită pentru fiecare dintre noi! Să nu uităm că investind în oameni, în tineri, investim în viitor”.

 

 

Exit mobile version