Astăzi, sute de salariați din administrația publică locală vasluiană vor fi în grevă, pentru o oră, ca urmare a nemulțumirilor legate de sistemul de salarizare de care beneficiază. În intervalul orar 8-9, membrii Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA) vor fi acasă. Vor fi însă și salariați care vor merge la muncă, dar nu vor desfășura însă nici o activitate. O tentativă asemănătoare, de a speria guvernul a avut loc în 2015, însă rezultatele au fost zero. Dumitru Ciomaga, președintele Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) Vaslui, care răspunde de interesele unui număr de 900 de salariați din administrația publică locală, majoritatea din primăriile din județ, se află în concediu de odihnă, fapt pentru care nu am reușit să aflăm ce primării din județ vor fi astăzi în grevă.
Totul a pornit de la faptul că Guvernul a majorat, cu 70%, salariile celor care lucrează în administrația centrală, în timp ce micii birocrați au fost puși pe tușă. Această măsură a dat naștere unor nemulțumiri profunde în rândul membrilor principalelor formațiuni sindicale care apără interesele lucrătorilor din administrația publică locală vasluiană, ce nu au beneficiat de majorări ale veniturilor din anul 2010: FNSA și SNFP.
La Vaslui, vor intra în grevă 96 de salariați ai Consiliului Județean și 380 de salariați ai Primăriei Municipiului Vaslui, cu toții înscriși în FNSA. Despre situația celor 900 de membri ai SNFP nu am reușit să aflăm mai nimic, deoarece pe Dumitru Ciomaga, președintele SNFP Vaslui greva l-a prins în timp ce se află în concediu.
Menționăm că SNFP Vaslui apără interesele angajaților din majoritatea primăriilor din județ. Greva de astăzi, de 60 de minute, este doar un avertisment pe care salariații din administrație în dau Guvernului. Ei solicită, printre altele, o majorare de 25% a salariilor, introducerea normei de hrană și asigurarea de vouchere de vacanță pentru toți salariații. În caz contrar, în situația în care Guvernul nu va răspunde prompt solicitărilor sindicale, FNSA amenință cu o altă grevă, de o zi, pe 12 iulie. Ulterior, în agenda FNSA se află programată greva pe perioadă nedeterminată, începând de pe 19 iulie, în cazul în care revendicările sindicale vor fi trecute cu vederea. ”Fac un apel la populația care va intra în contact cu instituția în care lucrăm, să înțeleagă că și noi avem familii și trăim dintr-un salariu minim pe economie. Aproape 60% din salariații Primăriei Vaslui, oameni cu studii superioare și cu studii medii, beneficiază de salarii minime pe economie. Peste tot s-au aplicat majorări salariale, în concordanță cu creșterea prețurilor. La noi însă, în administrația publică, nu au existat niciodată majorări. Noi am fost vitregiți, spre deosebire de cei care lucrează în sănătate sau învățământ”, a declarat Mariana Șalaru, lidera Sindicatului din cadrul Primăriei Vaslui, afiliat FNSA.
O altă „bombă falsă” de natură sindicală?
Amintim că în anul 2015, sindicatele amintite au încercat, fără nici un efect, să schimbe soarta oamenilor pe care îi repezintă. Pe 21 aprile 2015, SNFP ar fi trebuit să fie prezent la un miting de protest organizat în fața Ministerului Muncii, însă nici un membru de sindicat nu a ajuns în capitală, pe motiv că nu existau bani pentru transport. Pe de altă parte, FNSA se ocupa cu strângerea de semnături pentru o grevă care ar fi trebuit să sperie guvernul. Efectul activității sindicale a fost însă zero.
Revendicările bugetarilor vizau în 2015, aceleași probleme ca cele din prezent: reglementarea și liberalizarea acordării tichetelor de masă și a normei de hrană, acordarea de creșteri salariale etc. Mai mult decât atât, pe 30 aprile 2015, FNSA a organizat, fără nici un efect vizibil, o grevă de o zi. (Bogdan RUSU)