În urma examenului desfășurat în perioada 23-27 iunie, care a cuprins un interviu și două probe scrise, medicul primar Viorel Huzum, singurul candidat pe post, a obținut 311,7 puncte, devenind astfel noul șef al secției Neurologie din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.
Din comisia de examinare au făcut parte medici primari neurologi din Bârlad și Vaslui, reprezentanți ai Colegiului Medicilor, ai Consiliului Local Bârlad și directorul medical al Spitalului „Elena Beldiman”. Noul șef al secției va fi validat în ședința Consiliului Local, de joi, 7 iulie.
Secția Neurologie a spitalului bârlădean a avut, din noiembrie 2014, un șef interimar în persoana medicului Yuliya Storoshchuck. Secția este una destul de grea, cu o adresabilitate foarte mare, dar funcționează cu doar patru medici neurologi – Yuliya Storoshchuck, Geanina Timofte, Dana Marcu și Viorel Huzum.
„Este nevoie de încă doi medici pentru a face față numărului de pacienți internați în secție. La această oră, la Neurologie, se asigură linia de gardă și cu trei medici specialiști din Iași – Valer Grigoraș, Magda Huțanu și dr. Irina Aniculăiesei”, ne-a declarat noul șef al secției Neurologie din cadrul spitalului bârlădean.
Medicul Viorel Huzum este angajat al Spitalului „Elena Beldiman” din anul 2008 și este absolvent al Facultății de Medicină din cadrul Universității „Gr. T. Popa” din Iași. În ultima perioadă, doctorul Huzum a fost cel care a semnat documentele în urma controalelor efectuate de diferite autorități la secția Neurologie. Niciunul din ceilalți trei medici angajați ai secției nu au dorit să se înscrie la concurs, având în vedere situația grea a secției și relația nu tocmai bună cu conducerea spitalului.
„Nu s-a înscris niciun coleg la concurs pentru că nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea. Este decizia lor și le-o respect”, ne-a mai spus dr. Viorel Huzum.
Proaspătul șef de secție este de părere că s-a creat un conflict artificial, întreținut de conducerea spitalului
„Deși secția Neurologie are o adresabilitate foarte mare și pacienții au patologii complexe, numărul redus de medici din secție face imposibilă prezența lor în ambulatoriu pe perioada programului din spital. Conducerea instituției nu a vrut să înțeleagă acest aspect, singurul lucru care a interesat-o fiind banii obținuți de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru serviciile din ambulatoriu. Consider că, în ultimii ani, comunicarea dintre neurologi și conducerea Spitalului «Beldiman» a fost destul de defectuoasă. Medicii neurologi au fost greșit înțeleși, ba mai mult, a fost creat un conflict artificial, întreținut de conducere, în legătură cu ambulatoriul de specialitate”, a precizat medicul neurolog Viorel Huzum.
La această oră, în ambulatoriul de specialitate, consultă un singur medic neurolog – dr. Yuliya Storoshchuck. Ceilalți medici, care consultă și în policlinici particulare, au refuzat să presteze în ambulatoriul spitalului din cauză că nu sunt plătiți și pentru că timpul nu le ajunge, secția fiind extrem de solicitantă.
„Că vin în ambulatoriul spitalului sau în ambulatoriul policlinicilor particulare este același lucru. CJAS decontează un număr de consultații atât la stat cât și la privat, așa că pacienții ajung uneori să plătească și la spital și la policlinicile private din oraș. Diferența este că, spre deosebire de ambulatoriul spitalului, unde pot fi văzuți câțiva pacienți, la policlinicile private medicii pot consulta mai mulți pacienți”, este de părere noul șef al secției Neurologie.
În ultimii ani, conducerea spitalului a încercat să le impună medicilor neurologi să acorde consultații în ambulatoriu, în timpul programului din spital, dar fără succes. Aceștia au amenințat cu demisia în masă. (Mihaela NICULESCU)