Est News

Dr. Mihaela Simona Stoica, medic primar reumatolog, trage un semnal de alarmă în privința unui prost obicei al femeilor!

Încălțămintea este cea care dă nota de eleganță dar și personalitate oricărei femei. Ceea ce uită, însă, femeile este că încălțămintea trebuie să fie achiziționată în funcție de particularitățile piciorului. Atât încălțămintea cu toc cât și cea cu talpă plată și foarte joasă pot aduce la medic femeile dacă nu știu să-și aleagă încălțăminte potrivită.

Medicul primar reumatolog Mihaela Simona Stoica, din Bârlad, se confruntă în ultimul timp cu un număr destul de mare de paciente care vin cu dureri de picioare și sunt diagnosticate cu tendinită achiliană.

Este o afecțiune degenerativă ce este determinată de mai mulți factori – ortostatismul (statul în picioare), greutatea și încălțămintea nepotrivită. O încălțăminte trebuie să susțină corect piciorul, să fie adaptată staticii personale. Dacă nu are susținere pentru bolta plantară, indiferent că este sau nu cu toc, pot apărea probleme medicale. Durerea la mers este cea care aduce femeile la cabinet”, a precizat pentru Est News medicul Stoica.

În ultimul timp, mai ales pe timpul verii, femeile dar mai ales adolescentele, optează pentru încălțămintea plată, pentru sandale ușoare care să le ofere o anumită lejeritate în mers. Aceste sandale nu sunt potrivite pentru toate tipurile de picior, mai ales pentru persoanele cu scobitură mare a tălpii, sau cu modificări ale tălpii.

Încălțămintea trebuie personalizată, adaptată particularităților și modificărilor piciorului, în cazuri de artroză, picior plat sau exostoze calcaneene (pinteni sau ciocuri, în termeni populari). Piciorul trebuie să respire, de aceea este de preferat să achiziționăm o încălțăminte din piele. Chiar dacă este mai scumpă, este mai trainică și mai sănătoasă pentru picior și piele. Sunt total împotriva opincuțelor extraplate, care sunt tot mai folosite de persoanele tinere și foarte tinere. Sfatul meu este ca populația să folosească încălțăminte ortopedică, mai ales dacă are probleme cu picioarele și cu mersul. Sunt indicate talonetele, inclusiv pentru așa-zișii pinteni, cât și ortezele pentru monturi, dacă este cazul”, a mai spus dr. Mihaela Simona Stoica.

Așadar, balerinii sau opincuțele fără toc, cu talpă moale, ieftine, care sunt folosite de femei indiferent de vârstă, le pot face mai mult rău decât bine. Pe lângă acest aspect, și greutatea are rolul ei negativ. Femeile supraponderale vor avea mai frecvent probleme cu picioarele și, implicit, dificultăți în mers. Fizioterapia ajută dar nu rezolvă în totalitate problema. Educația este și în acest caz soluția problemei, de aceea, vizita la medicul de specialitate și în magazinele ce comercializează produse ortopedice ne pot feri de neplăceri și suferință. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version