În comuna Muntenii de Sus, localitate care iese în evidență prin numărul impresionant de case noi și încăpătoare, dar cunoscută mai ales pentru faptul că sute de locuitori muncesc peste hotare, primăria a decis să acorde pachete cu alimente unui număr de 1.300 de persoane și familii.
Asta în condițiile în care la 1 iulie 2014, populația totală a comunei Muntenii de Sus era de 4.960 de locuitori, din care 802 suflete aveau vârsta de maxim 14 ani, iar majoritatea familiilor din Munteni au pe cineva apropiat care lucrează în Italia, Anglia, Germania sau Spania.
Potrivit legislației, cei care ar trebui să primească pachete sunt familiile și persoanele singure care primesc venitul minim garantat, cei care încasează alocații pentru susținerea familiei, șomerii indemnizați cu maxim 450 de lei, șomerii neindemnizați, pensionarii cu pensii de maxim 450 lei/lună inclusiv, invalizii, veteranii și văduvele de război, foștii deportați sau prizonieri politici, persoanele cu handicap grav și accentuat, persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană etc.
Problema este că în categoria beneficiarilor acestor drepturi au fost introduse persoane fără venituri, care nu sunt înregistrate în bazele de date ale instituțiilor subordonate Ministerului Muncii. Cu alte cuvinte, primarii au primit liber să dea ajutoare alimentare persoanelor care lucrează peste hotare sau familiilor pe care aceștia le au în România și care, evident, apar ca fiind lipsite de venituri.
Fiecare dintre beneficiari va primi câte două cutii identice, cu alimente alimentare: 1 kg de făină albă de grâu, 2 kg de mălai, 1 pungă de 400 g de paste făinoase, 2 litri de ulei, 1 kg de zahăr, câte o conservă de carne de vită, pate de ficat de porc si de paste de tomate, 1 kg de orez si 500 g de fasole boabe uscată. (Bogdan RUSU)