Est News

Performanțele obținute de „Wazary Dojo” Bârlad, recunoscute de Federația Română de Kempo

wazary dojo3Sensei Alexandru Rotaru, împreună cu elevii săi de la Clubul de arte marțiale „Wazary Dojo” Bârlad, au fost recunoscuți oficial de Federația Română de Kempo. Președintele clubului bârlădean a obținut de la Amatto Zaharia gradația de 2 DAN Kempo. Alături de acesta, doi sportivi de la Wazary Dojo au primit gradații din partea președintelui Federației Române de Kempo. Vlad Postolache a primit, ca recunoaștere a activității sale de patru ani, gradația de 4 kyu (centura portocalie). Cosmin Cazacu a primit după doi ani gradația de 5 kyu (centura galbenă). În funcție de evoluția sportivilor, aceștia primesc gradații pornind de la 6 kyu (centura albă) până la 1 kyu (centura maro). Urmează apoi centura neagră 1 DAN. Cei trei au participat timp de o săptămână la un stagiu de pregătire organizat de Federația Romană de Kempo în stațiunea Venus. Stagiul de pregătire a reprezentat totodată și susținerea examenelor pentru accederea în gradul superior.

Pentru Alexandru Rotaru a fost vorba despre o echivalare, pentru că el primise deja din partea antrenorului său Gabriel Manta gradația de 2 DAN. În artele marțiale există o lege nescrisă prin care fiecare sensei poate să dea elevilor săi o certificare cu un grad mai puțin decât are el. Dar acești dani nu sunt certificați de către o federație. Prin această diplomă oficială, care are semnătura președintelui organizației mondiale de kempo, bârlădeanul poate să predea arte marțiale oriunde în lume. Cel care face campioni din copiii bârlădeni practică artele marțiale de 16 ani. Aceste grade se dau după o perioadă destul de lungă de pregătire între ele. Iar la kempo se dau și mai greu față de alte federații. După cinci ani de când are centură neagră și trei de când Clubul Wazary e afiliat la FR de Kempo, președintele federației a ajuns la concluzia că poate să îi acorde bârlădeanului această gradație.

Nici nu m-am înscris la alte examene, dar a trebuit să fac și stagiatura necesară. Până la un anumit nivel și la o anumită vârstă gradele se dau pentru abilitățile fizice și tehnice pe care le ai. Și implicit pentru rezultatele obținute pe plan personal. După care contează foarte mult contribuția adusă la dezvoltarea kempo – ului. Foarte importantă este și evoluția copiilor pregătiți în competiții. În momentul de față avem o evoluție foarte bună, cu rezultate la nivel național. Este un lucru mare că avem șapte medalii de aur la acest nivel în acest an, în condițiile în care nu am participat cu mulți sportivi. Nivelul competițiilor acestea este foarte ridicat și sunt foarte dure, trebuie să fii pregătit din toate punctele de vedere”, ne-a declarat sensei Alexandru Rotaru.

Dificultățile financiare au făcut ca alți bârlădeni valoroși să nu fie recunoscuți

Deși clubul bârlădean are mulți copii care au rezultate notabile la competiții, iar patru – cinci dintre ei se bat mereu la primul loc, aceștia nu au putut să susțină un examen de gradație. Costurile stagiului de pregătire s-au ridicat la 1.000 lei, un obstacol de netrecut pentru bârlădeni. În cinci ani de când a deschis clubul, Alexandru Rotaru a dat o centură albastră, cinci verzi și mai multe portocalii.

Am terminat o săptămână plină de învățăminte, o săptămână în care am îmbinat utilul cu plăcutul iar la sfârșit am primit gradația corespunzătoare nivelului de pregătire în Kempo. Sunt onorat și foarte fericit să obțin gradația de 2 Dan Kempo. Le mulțumesc mult shihan-lui Amatto Zaharia și lui Sensei Gabriel Manta. De asemenea mulțumesc familiei Wazary Dojo și îi felicit pe cei doi copii care și-au obținut gradul de kempo. Mi-am dorit să fi mers cât mai mulți la acest stadiu, pentru ca aceștia au cu siguranță valoare. Eu dau foarte greu aceste gradații, nu vreau să păcălesc niște copii prin a le da centuri foarte mari. Nu pot să îi mint că sunt foarte buni, iar când merg la concurs ei să piardă. Dau centurile exact pe nivelul de pregătire al fiecăruia. Este un început de drum promițător, gradația această mă responsabilizează și mă motivează pentru a ne continua calea cu rezultate notabile”, a mai declarat Rotaru pentru Est News.

Clubul bârlădean se poate lăuda că are în componență o multicampioană națională. Angelica Codreanu a reușit să cucerească aurul pe mai multe stiluri de luptă. Bârlădeancă practică artele marțiale de cinci ani în care a fost consecventă în a se antrena corespunzător. Cel mai bun sportiv al clubului Wazary Dojo a fost până de curând Teodor Chiper, care s-a transferat la „Miyagi Dojo”. (George PROCA)

Exit mobile version