Factura la energia electrică ar putea crește din cauza vizitelor prea dese ale celor care ne citesc contoarele. Senatorii vor să impună furnizorilor să verifice lunar consumul clienților casnici. Iar noua lege a energiei aprobată de Parlament ar putea aduce și ea modificări de preț din partea producătorilor.
Furnizorii de energie electrică spun că modificările din Parlament i-ar putea obliga să scumpească facturile. Citirea consumului mai des decât până acum poate duce la costuri suplimentare, explică ei, scrie digi24.ro
Ion Lungu, președinte Asociația Furnizorilor de energie Electrică: „O operație care se făcea odată la trei luni, trebuie făcută în fiecare lună. Dacă ar fi să discutăm grosier, ar fi o creștere de trei ori a costurilor cu citirea contoarelor la energia electrică. Va apărea ca un cost suplimentar care va trebui introdus în factura la consumatorul final.”
Niculae Havrileț, președintele ANRE: „Consider că va fi o activitate foarte greu de îndeplinit.”
Altă modificare importantă este chiar la legea energiei electrice aprobată deja în Parlament: producătorii pot încheia contracte între ei pentru a-și vinde reciproc energie. Furnizorii se tem că astfel nu își vor mai putea alege energia cea mai ieftină de pe bursă, pe care o livrează clienților finali. În plus vor fi ajutate indirect Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara care produc cea mai scumpă electricitate din țară.
Otilia Nuțu, expert în domeniul energiei: „Au existat de-a lungul anilor mai multe inițiative din partea autorităților să salveze nesalvabilul, respectiv centralele de producție pe bază de cărbune.”
Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților: „Ea a fost citită, după părerea mea, în grabă și printre rânduri, crezându-se că este o dedicație în favoarea unui producător în mod exclusiv, dezavantajându-i pe ceilalți.”
Argumentul parlamentarilor este că soluția va salva termocentralele, vitale pentru echilibrarea sistemului energetic național. Ele sunt pornite când hidrocentralele, reactoarele nucleare sau centralele de energie regenerabilă își reduc producția.
Sursa: money.ro