Acordul comercial al Uniunii Europene cu Canada trebuie aprobat de toate parlamentele nationale, a anuntat marti Comisia Europeana, scriu agentiile Reuters si AFP, ceea ce ar permite Romaniei si Bulgariei sa blocheze acordul in lipsa unei liberalizari a regimului vizelor pentru cetatenii lor in cazul in care guvernele de la Bucuresti si Sofia vor opta pentru o astfel de varianta, informeaza Agerpres.
Potrivit agentiei britanice de stiri, decizia executivului comunitar ar fi menita sa infirme acuzatiile ca astfel de acorduri sunt pline de prevederi secrete si concepute in principal in beneficiul marilor companii.
„Am analizat toate argumentele legale si am luat in considerare opiniile sefilor de stat si de guvern si ale parlamentelor nationale„, a precizat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-un comunicat. La 29 iulie, presedintele Comisiei se pronuntase public pentru o pozitie contrara, pledand sa nu se solicite avizul parlamentelor nationale, noteaza AFP.
Comisia anunta ca spera ca acordul comercial, care a fost negociat timp de circa cinci ani, sa fie semnat in octombrie. Totusi, Comisia a precizat ca acordul ar trebui aplicat provizoriu imediat ce Consiliul de ministri si Parlamentul European il vor aproba, respectiv inainte de ratificarea sa de toate parlamentele nationale.
„Facem apel la statele membre – care au cerut toate acest acord si care l-au salutat – sa dea dovada de leadership-ul necesar pentru a-l apara in parlamentele tarilor lor”, a spus comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom.
Portalul de stiri europene EUObserver anunta, la jumatatea lunii mai, ca Bulgaria si Romania au semnalat posibilitatea unui veto asupra acordului de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada din cauza „tratamentului discriminatoriu” aplicat de Ottawa cetatenilor lor in materie de vize.
„Ar fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria si Romania, in circumstantele actuale, sa gaseasca argumente pentru a promova adoptarea … (acordului comercial cu Canada) atat timp cat Canada impune in continuare un tratament discriminatoriu cetatenilor nostri‘, au afirmat ambasadorii la Uniunea Europeana ai celor doua state, intr-o scrisoare comuna.
Textul, care a fost consultat de EUObserver, a circulat inaintea unei reuniuni a ministrilor comertului din UE, desfasurata vineri, 13 mai, la Bruxelles.
EUObserver: Prin decizia luata, CE lasa Romaniei si Bulgariei optiunea de a bloca acordul
Demersul celor doua state survine pe fondul planurilor UE de a oficializa un acord de parteneriat strategic si liber schimb cu Ottawa cu ocazia viitorului summit UE-Canada, din luna octombrie, nota atunci EUObserver.
“Absenta angajamentului din partea partii canadiene si a unui calendar precis de eliminare a obligativitatii vizelor … pune guvernul bulgar intr-o situatie foarte neplacuta in a-si da acordul pentru tratatul’ comercial„, le-a declarat ambasadorul bulgar Dimitar Tancev ministrilor europeni.
Potrivit unui diplomat european, citat de EUObserver, declaratiile lui Tancev, care a luat cuvantul la reuniune in locul ministrului bulgar, au fost primite cu tacere de reprezentantii altor state membre.
Comisia Europeana, a adaugat aceeasi sursa diplomatica, a asigurat Bulgaria si Romania ca depune eforturi pentru a obtine reciprocitatea vizelor, afirmand insa ca aceste state nu ar trebui sa amestece disputa legata de vize cu acordul comercial.
EUObserver nota insa la momentul respectiv ca ramane de vazut daca Bulgaria si Romania se vor afla in pozitia de a se opune prin veto acestui acord, intrucat avocatii Comisiei dezbateau inca in luna mai daca acesta este un tratat comun intre UE, statele membre si Canada, sau un simplu acord UE-Canada. In primul caz, el trebuia ratificat prin consens in Consiliul UE si de toate cele 28 de parlamente nationale, ceea ce ar oferi Bucurestiului si Sofiei optiunea de a-l bloca. In varianta a doua, acordul putea fi ratificat printr-un vot in Consiliu, unde Bulgaria si Romania nu ar dispune de o pondere suficienta.
Din acest punct de vedere, se pare ca anuntul facut de CE marti lasa celor doua guverne optiunea de a bloca ratificarea acordului de liber schimb UE-Canada in lipsa unui angajament considerat multumitor al executivului de la Ottawa privind liberalizarea regimului vizelor pentru romani si bulgari.
Premierul Dacian Ciolos a sustinut personal, in Canada, interesul Romaniei si Bulgariei
Premierul roman Dacian Ciolos a discutat la jumatatea lunii iunie, cu prilejul unei vizite in Canada, cu omologul sau Justin Trudeau „aducerea problematicii vizelor pentru cetatenii romani in atentia guvernului de la Ottawa la nivel politic, dupa ce in ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic in diferite formate de negociere”, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Sursa citata anunta ca Dacian Ciolos i-a inmanat premierului canadian o scrisoare comuna semnata si de Boiko Borisov, premierul Bulgariei, in care „reafirma dorinta de a intari parteneriatul si prietenia cu Canada, trece in revista marile teme de pe agenda comuna din perioada urmatoare de pe urma carora cetatenii si companiile celor trei tari vor putea beneficia si supun atentiei premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate in problema vizelor pentru romani si bulgari asa cum s-a specificat in Declaratia ultimului summit Uniunea Europeana-Canada, in 2014”.
In cadrul intalnirii dintre cei doi premieri s-au facut referiri si la „bunele relatii bilaterale romano-canadiene la care contribuie si o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine romana excelent integrati in cultura tarii de adoptie si care contribuie major la dezvoltarea societatii canadiene”.
„Am venit in Canada pe fondul unei relatii privilegiate pe care o avem intre Romania si Canada si a sustinerii pe care Romania o acorda relatiei dintre Uniunea Europeana si Canada. Ca doua tari prietene am convenit ca trebuie sa aratam o dorinta clara de solutionare a chestiunii liberalizarii vizelor pentru cetatenii romani. Avem ingredientele tehnice la care vom adauga, incepand de azi, o abordare politica comuna pentru o decizie in perioada imediat urmatoare. Premierul Trudeau si-a aratat deschiderea pentru a lucra impreuna, rapid si eficace in acest sens„, a declarat primul-ministru Dacian Ciolos, conform comunicatului citat.
Presa din Canada da ca sigura ridicarea vizelor, administratia de la Ottawa nedorind sa riste acordul de liber-schimb cu UE
Ministrul canadian al imigratiei, John McCallum, se deplaseaza la Bruxelles pentru a rezolva disputa de lunga durata cu Romania si Bulgaria care ameninta sa blocheze acordul de liber schimb intre Canada si blocul celor 28, relateaza miercuri CBC News.ca, preluat de Agerpres.
In conditiile in care data semnarii asa-numitului Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) a fost stabilita pentru luna octombrie, Canada trebuie sa actioneze sau risca ca acele tari nemultumite ca cetatenii lor sunt tratati ca europeni de mana a doua sa-si foloseasca dreptul de veto.
In luna aprilie, Canada si SUA au primit termen trei luni suplimentare pentru a se conforma politicii UE privind reciprocitatea regimului de vize, care prevede ca tarile ale caror cetateni nu au nevoie de vize trebuie, la randul lor, sa permita libertatea de circulatie pentru toti cetatenii UE.
Canada cere in prezent vize pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, in timp ce SUA impune vize pentru cetatenii din cinci state membre ale UE.
Comisia Europeana urmeaza sa se reuneasca pe 13 iulie pentru a decide daca va impune reciprocitatea vizelor pentru canadieni si americani.
Biroul lui McCallum confirma ca acesta se va afla la Bruxelles intre 10 si 12 iulie pentru intalniri referitoare la adoptarea CETA si pentru ‘a reitera pozitia Canadei in legatura cu mecanismul privind reciprocitatea vizelor’.
Decizia Comisiei Europene de a trata CETA ca un acord ‘mixt’ inseamna ca Consiliul European va trebui sa aprobe acordul prin consens, care sa fie apoi ratificat de toate parlamentele nationale.
Daca una sau doua tari refuza sa semneze acordul, atunci aplicarea CETA poate fi blocata, ceea ce inseamna ca semnarea oficiala a documentului in octombrie ar putea fi cel putin amanata.
Romania nu s-a sfiit in trecut sa lege sprijinul sau pentru CETA de disponibilitatea Canadei de a ridica vizele pentru romani.
Ministrul pentru comert international, Chrystia Freeland, si-a exprimat increderea ca problema vizelor va fi rezolvata pentru ca Ottawa sa se asigure ca acordul nu va fi blocat.
Sursa: incont.stirileprotv.ro