de Bogdan RUSU
„Săracii” din Primărie vor lefuri mari, dar fără a-și asuma responsabilitatea grevei generale
Astăzi, doar cei 96 de salariați ai Consiliului Județean (CJ) Vaslui, afiliați Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), se vor afla în grevă pentru întreaga zi. Însă, membrii Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) nu vor participa la proteste, ca urmare a unor neînțelegeri apărute între șefii de la nivel național ai FNSA-ului și SNFP. Cu alte cuvinte, cele două formațiuni sindicale au calendare diferite, adică nu organizează acțiuni de protest în același timp, ceea ce dăunează membrilor, prin faptul că impactul grevei va fi diminuat.
Mai mult decât atât, greviștii din CJ au fost trădați de cei 380 de angajați ai Primăriei Vaslui, care au decis să nu participe la greva de o zi, de astăzi. Protestul de azi este o continuare a celor începute marți, 5 iulie, când birourile din sediul CJ și ale Primăriei Vaslui au fost închise pentru o oră. La acea dată, salariații din Primăria Vaslui s-au arătat solidari, și au participat la protest alături de ai lor colegi din CJ. Acum însă, deoarece pe parcursul grevei participanții nu sunt remunerați, personalul primăriei a spus stop acțiunilor de protest. Cu alte cuvinte, au spart greva.
Funcționarii din administrația publică locală cer majorarea salariilor de bază cu 25% și acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Ei susțin că, astfel, se elimină discriminările dintre salariații care primesc acest spor salarial și cei care nu beneficiază de așa ceva. Totodată, sindicaliștii din administrația publică locală mai solicită și vouchere de vacanță.
Nemulțumirile în acest sector de activitate au apărut ca urmare a faptului că Guvernul a majorat cu 70% salariile celor care lucrează în administrația centrală, în timp ce salariații din administrația locală nu au beneficiat din anul 2010 de nicio mărire de salarii. Potrivit ultimului anuar statistic, realizat de Direcția Județeană de Statistică în 2014, la nivelul județului Vaslui, în administrația publică locală, lucrează 3230 de salariați. Din păcate, acest sector de activitate nu este suficent de bine reprezentat la nivel județean, astfel că la protestele de pe 5 iulie, doar un singur sindicat din județ, FNSA, a declarat în presă că va organzia o grevă. FNSA apără interesele a 96 de angajați ai CJ și 380 de salariați ai Primăriei municipiului Vaslui. Dacă astăzi ar fi intrat în grevă și cei aproape 900 de lucrători în administrația publică locală, membri ai SNFP, protestul ar fi avut o altă rezonanță. Chiar și așa, în cazul în care guvernanții vor rămâne impasibili și la acest protest, FNSA amenință cu o grevă pe perioadă nedeterminată, începând de pe 19 iulie. Ultima grevă de o zi organizată de FNSA la nivel național a avut loc pe 30 aprilie 2015 și s-a soldat cu un eșec total. Atunci, sindicatele afiliate FNSA cereau acordarea de tichete de masă și creșterea salariului cu 10%, cu mult mai puțin ca anul acesta. Cu toate acestea, Guvernul le-a spus pas. Oamenii au rămas cu gustul amar al faptului că sunt singura categorie de angajați din sistemul public care nu au beneficiat de creșteri salariale sau de alte drepturi și s-au resemnat. Atât timp cât pentru cei 3.230 de angajați din administrația județeană vor face grevă doar 96, există marea posibilitate ca și de această dată rezultatele la negocieri să fie tot zero.