Est News

Bacalaureatul s-a terminat în mod oficial: 71,57% promovabilitate

Duminică, prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an, s-a încheiat în mod oficial, după ce Ministerul Educației a afișat rezultatele obținute de candidați, după rezolvarea contestațiilor. În urma rezolvărilor acestor contestații, 946 de toate, procentul de promovabilitate la nivelul județului Vaslui a crescut de la 69,62% (înainte de contestații), la 71,57%. În urma soluționării cererilor de reevaluare a lucrărilor, au promovat 1.833 dintr-un total de 2.561 de candidați prezenți în centrele de examen. O siutuație incredibilă s-a înregistrat la Liceul „Petru Rareș” din Vetrișoaia, unde promovabilitatea la bac este zero de doi ani.

Anul acesta, dintr-un total de 727 de picați, 541 de candiați au obținut medii sub 5, iar 186 au avut medii în intervalul 5-5,99.  Majoritatea candidaților, 296, au picat proba la matematică. De asemenea, 274 au obținut medii sub 6 la proba scrisă la limba și literatura română. Alți 177 au picat bacul la biologie, 56 au ratat proba la istorie, 49 pe cea la logică și 40 nu au obținut notă de trecere la geografie. Alți candidați au mai căzut probele la fizică (11), chimie (8) și psihologie (4).

În anul 2015, la prima sesiune de Bac, au fost evaluați 3.066 de candidați, iar în soluționării contestațiilor procentul de promovabilitate înregistrat la nivelul județului a fost de 69,9%, adică au reușit să primească diplome de bacalaureat 2.143 de tineri. Tot anul trecut, din cei 921 de candidați respinși  696 de candidați la bac au avut medii sub 5, iar 225 s-au clasat în intervalul de medii 5-5.99. La fel ca anul trecut, 8 din cele 23 de unități de învățământ liceal de pa raza județului au avut o promovabilitate de sub 50%: Liceul „Ioan Corivan” (Huși), Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” (Zorleni), Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” (Bârlad), Liceul „Ghenuță Coman” (Murgeni), Liceul Tehnologic Puiești, Liceul Tehnologic „Petru Rareș” (Bârlad), Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” (Fălciu) și Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din Vetrișoaia. Anul acesta, ca și anul trecut, Liceul din Vetrișoaia a avut zero promovabilitate la bacalaureat: în 2015 la prima sesiune a bacalaureatului au picat cei doi elevi de clasa a XII-a care au dat bacul, iar în 2016 toți cei opt elevi care au terminat ultima clasă de liceu.

Un alt caz deosebit este cel al Liceului Tehnologic „Ion Mincu” din Vaslui, care a înregistrat anul acesta o promovabilitate de 49,25% față de 64,37% cât a avut în anul 2015. „Din moment ce admiterea la liceu nu se face pe baza performanței elevilor, ne trezim că admitem elevi cu medii sub 5. Eu, ca profesor sunt forțat să lucrez cu niște copii care ar fi trebuit să studieze în școli profesionale, deoarece nu au nici cele mai elementare cunoștințe de matematică. Ori, la liceu, materia se complică foarte mult. Performanța pe care eu pot să o obțin cu acești elevi este să-i ridic până la finele clasei a XII-a, de la nivelul mediei 3 cu care intră la liceu la nivelul mediei de 5. Dar acest rezultat, pe care eu îl consider o performanță, nu le permite să promoveze bacalaureatul. Cred că Ministerul Educației ar trebui să introducă vechiul sistem de admitere, în care elevii erau admiși la liceu doar pe baza unui examen drastic. Dacă am avea elevi mai buni cu care să lucrăm, am avea, cu siguranță o altă promovabilitate”, ne-a declarat un profesor de matematică din Vaslui.

În ceea ce privește mediile de top, anul acesta, din cei 2.561 de elevi, absolvenți a clasei a XII-a  în cele 23 de licee din județ, doar doi au obținut media 10 Rezultatul este îmbucurător, căci în 2015 nu a existat nici o medie atât de mare. De asemenea, la sesiunea de bac care s-a încheiat, candidații au obținut 372 de medii între 9 și 9,99. Anul trecut, la bacalaureat au fost cu mult mai mulți candidați evaluați însă s-au obținut mai puține medii în intervalul 9-9,99, respectiv 349.

Reamintim că cele două medii de 10 au fost revendicate de Bianca-Gianina Arcăleanu, fostă  elevă a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui și de Alexandra Ghintuială, care a învățat la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad. Performanța de excepție ale celor două tinere a făcut ca Vasluiul să se numere printre cele șase județe din țară care au înregistrat câte doi candidați la bacalaureat ce au reușit să obțină nota maximă. În timp ce foarte multe licee s-au situat sub pragul de promovabilitate de 50%, cele mai bune rezultate pe linie de promovabilitate s-au înregistrat la Colegiul Național din Bârlad, unde, după contestații, au promovat 97,87% din elevi și la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, unde promovabilitatea este de 95,63%.  (Bogdan RUSU)

Exit mobile version