Prevederile Legii 132/2010, privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice, nu este respectată de majoritatea instituțiilor publice din județul Vaslui. Potrivit legii, fiecare instituție este obligată să aibă o evidență a cantităților de materiale reciclabile (în special hârtie) care sunt predate firmelor de salubritate/colectare a deșeurilor. Aceasta ar presupune ca aceste instituții să fie dotate cu cântare și să aibă salariați care să se ocupe de monitorizarea hârtiei date spre reciclare. Mai mult, fiecare birou ar trebui dotat cu recipiente speciale pentru colectarea diferențiată a deșeurilor. Garda de Mediu, autoritatea care ar trebui să dea amenzi se face că nu vede aceste nereguli, cel puțin asta reiese din faptul că pe site-ul propriu nu există informații despre aceste aspecte. De asemenea, nici Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui nu este mai transparentă la capitolul aplicării legii amintite. Pe site-ul instituției nu există informații/rapoarte statistice despre gradul de colectare al deșeurilor de hârtie la nivel județean pe instituții.
În majoritatea cazurilor însă, sarcina de a monitoriza cantitățile de hârtie revine unor salariați cu multiple alte obligații, care completează procese verbale de predare în care trec cantități fictive. Procese verbale, în care precizează exact cantitatea de deșeuri de hârtie predate se realizează doar atunci când instituțiile predau arhive în vederea reciclării. În rest, nu stă nimeni să cântărească coșurile de gunoi din birouri. Anual, SC Goscom SA Vaslui, prin atribuțiile pe care le are în domeniul colectării selective a deșeurilor de hârtie și carton reușește să colecteze, în medie, 300 de tone de amestec hârtie-carton de la societăți comerciale, instituții și populație, majoritatea carton. Această cantitate este însă foarte mică, căci mulți din cei din lanțul producătorilor de deșeuri de hârtie, mai ales cei din afara sistemului de stat, nu aplică exact legislația privind colectarea selectivă a deșeurilor.
Potrivit statisticilor realizate de Direcția Județeană de Statistică Vaslui, numărul de salariați în sistemul bugetar este de 16.625. Potrivit mai multor directori de concentrate, în fiecare zi, un salariat aruncă la coșul de gunoi cel puțin două coli format A4 (10 g de hârtie). Aceasta înseamnă că pe timpul programului de lucru, un singur om aruncă la gunoi lunar, cel puțin 220 de grame de hârtie (10 g x 22 zile lucrătoare), iar în 11 luni (fără cea de concediu), un singur salariat produce un minim de 2.420 g de hârtie. Astfel, anual, cantitatea minimă de hârtie aruncată la coș de bugetarii din tot județul este de 40,2 tone (2.420 g x 16.625 salariați= 40,2 t). Menționăm că aceste calcule au fost făcute ținând cont de un consum minim de hârtie. Căci dacă am aplica un alt calcul, considerând că fiecare salariat bugetar aruncă la coșul de gunoi ceva mai multe foi de hârtie pe zi, rezultatele ar fi altele. În municipiului Vaslui se află cea mai mare concentrare de populație din județ, în 2014, numărul mediu al salariaților era de 17.913 persoane, din care 7.948 lucrau în agricultură-industrie-construcții, iar 4.553 în administrație-învățământ-educație. În fiecare lună, salariații din ambele categorii primesc plicuri cu facturi, pliante cu promoții, reviste publicitare ale supermarketurilor, cumpără ziare sau sau achiziționează produse în ambalaje de hârtie. De asemenea, în 2014, la nivelul municipiului Vaslui, erau 11.467 de preșcolari și elevi de clasele I-XII, care în mod sigur au produs foarte multe deșeuri de hârtie. Tot în municipiul Vaslui, erau active câteva mii de societăți comerciale, care au produs tone de deșeuri de carton, reprezentând ambalaje.
Cu toate că pare banală o discuție pe tema reciclării, românii ar trebui să înțeleagă importanța selectării deșeurilor reciclabile. Pentru cei care nu știu, precizăm că pentru fiecare tonă de hârtie virgină (nereciclată) produsă, se taie 24 de arbori. De asemenea, într-un an, un copac obișnuit consumă 6 kg de dioxid de carbon și produce suficient oxigen pentru o familie de patru persoane. Un arbore adult de 25 de metri înălțime și cu un diametru al coroanei de 15 metri produce 1,7 kg de oxigen, necesari unui om pentru a respira trei zile și peste 60% din cantitatea de oxigen generată anual este produsă de arbori. Efectele colectării de deșeuri nu se rezumă aici. Specialiștii în domeniu, au stabilit că pentru fiecare tonă de hârtie produsă se consumă o energie de 11,134 kWh și se poluează puternic un volum de 72 de litri de apă. (Bogdan RUSU)