Prețul pentru tona de grâu a scăzut cu o treime față de aceeași perioadă a anului trecut, în principalele regiuni ale țării, în frunte cu Banatul, potrivit calculelor ZF realizate pe baza prețurilor medii la cereale în piețele reprezentative din România, date publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Dacă pentru producătorii agricoli străini, care dețin suprafețe întinse de teren, profitabilitatea nu este imposibil de atins, pentru fermierii români, care sunt nevoiți să plătească și arenda pe lângă materiile prime agricole, e o adevărată provocare să-și scoată investiția inițială, potrivit președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Mulți dintre fermierii români, care nu au puterea financiară a investitorilor străini, exploatează suprafețe mici de teren „închiriate“ de la proprietari, pentru care plătesc o arendă.
„La o cheltuială de 3.000 – 3.200 lei pe hectar, cât e investiția în materiile prime agricole, o producție de 5 tone nu îți ajunge să îți scoți cheltuielile, pentru că pe lângă input-uri intră și arenda care reprezintă între 600 kg și 1.000 kg de grâu. Astfel, ajungi la o producție de 4 tone, pentru care prețul ar trebui să fie cel puțin 0,70 de lei kg ca să îți recuperezi cheltuielile“, spune Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
Sursa: money.ro