Est News

Redefinirea familiei și recunoașterea căsătoriilor homosexuale, discutate astăzi de CCR

Curtea Constituțională (CCR) dezbate miercuri două spețe privind familia: inițiativa de revizuire a Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, dar și recunoașterea în România a căsătoriilor homosexuale încheiate în străinătate. 

Proiectul de revizuire a Constituției a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliția pentru familie, însoțit de trei milioane de semnături. Inițiatorii își motivează demersul prin faptul că susțin „normalitatea” și susțin că abordarea „fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice” arată că „normalitatea” poate fi doar o familie heterosexuală, având în vedere că „specia umană nu poate supraviețui altfel”.

„Nu suntem intoleranți, respectăm comportamentul sexual al oricărui om. În același timp însă nu putem să substituim ideea de normalitate prin acte individuale pe care le respectăm, dar cred că în spațiul privat, acolo le este locul”, a motivat Viorel Pătrana, reprezentant al Federației Asociațiilor de români din Europa și unul dintre inițiatorii demersului.

Un alt inițiator, Mircea Tudor, membru al Coaliției pentru familie, a spus că faptul că a ajuns la Senat un camion cu semnături dovedește că „poporul român are voință, conștiință și chiar știe să facă ceva când are cu adevărat un obiectiv major”. „Această inițiativă nu este împotriva a nimic, este pentru familia tradițională este alcătuită din bărbat și femeie, care poate da naștere la copii”, a susținut Alina Toma, membru al comitetului de inițiativă, întrebată dacă proiectul este împotriva parteneriatului civil.

Pe de altă parte, un grup de 24 de organizații neguvernamentale și patru organizații internaționale cer Curții Constituționale să respingă inițiativa privind revizuirea Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, definiție care ar încălca dreptul la viață privată și familie.

Organizațiile semnatare consideră inițiativa ilegală în raport cu textul constituțional și standardele de drept internațional, standarde pe care România s-a angajat să le respecte. Redefinirea familiei dintr-o perspectivă religioasă urmărește restrângerea dreptului la viață privată și familie al tuturor celor care se află în familii monoparentale sau în familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt căsătorite, precum și în familii bazate pe cupluri formate din persoane de același sex, încălcând astfel principiul egalității și nediscriminării, se arată într-un comunicat de presă.

Solicitarea este susținută de Amnesty International, Comisia Internațională a Juriștilor, ILGA-Europe și European Commission on Sexual Orientation Law. Potrivit sursei citate, cele patru organizații internaționale au transmis o opinie separată în atenția Curții, care urmează să dezbată inițiativa Coaliției pentru Familie miercuri, 20 iulie.

„Prin intervenția noastră, solicităm Curții Constituționale ca în exercitarea rolului său de garant al supremației Constituției să avizeze negativ inițiativa cetățenească, punând astfel capăt unui exercițiu inutil, manipulator și generator de ură la nivelul întregii societăți. Acest demers al Coaliției pentru Familie reprezintă un abuz de drept deoarece definiția restrictivă propusă pentru familie ca fiind bazată exclusiv pe căsătoria dintre bărbat și femeie în scopul procreării intră în sfera interdicției de revizuire a Constituției, pentru că ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBT)”, a declarat Romanița Iordache, vicepreședinte al Asociației ACCEPT.

Amnesty International a considerat că este vital să se implice în acest demers, alături de alte organizații de drepturile omului care au adus argumente juridice în fața Curții Constituționale pentru a apăra drepturile persoanelor LGBT în România. ”Am fost martorii unor inițiative similare în alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, în special dreptul la nediscriminare și la viață privată și de familie. Acest curent este foarte îngrijorător. Romania trebuie să respecte obligațiile sale conform standardelor internaționale și europene de drepturile omului. Acum are șansa să arate că protejează drepturile tuturor”, au subliniat și reprezentanții organizației Amnesty International.

Coaliția anti-discriminare și organizații neguvernamentale din România au transmis, de asemenea, opinii scrise către CCR, pentru a sublinia caracterul discriminatoriu al inițiativei Coaliției pentru Familie.

Potrivit articolului 48 din Constituție, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Revizuirea Constituției poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot, cu condiția ca aceștia să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.

Potrivit propriei legi de funcționare, Curtea Constituțională verifică îndeplinirea condițiilor pentru exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni.

Cealaltă speță privind familia, discutată miercuri de CCR, este o excepție de neconstituționalitate la Codul Civil prin care se cere recunoașterea în România a căsătoriilor homosexuale. Excepția a fost ridicată în cadrul unui proces deschis de un cuplu format dintr-un român și un american care a dat în judecată statul român, după ce i s-a refuzat recunoașterea căsătoriei oficiate în Belgia. Cei doi doresc să se stabilească în România, însă legislația nu le permite acest lucru.

După trei ani în care magistrații din România au încercat să stabilească instanța competentă să judece cauza, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 din Capitală, care a trimis la CCR excepția de neconstituționalitate ridicată de Asociația ACCEPT privind articolul 227, alineatele 2 și 4 din Codul Civil, care interzice recunoașterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex, chiar dacă este vorba de reîntregirea familiei.

Sursa: mediafax.ro

Exit mobile version