Cu toate că prețul de vânzare și subvențiile acordate pentru cereale sunt foarte mici, agricultorii vasluieni continuă să investească în acest tip de culturi, în loc să se orienteze spre alte tipuri de culturi agricole, mai bănoase. În timp de pe un hectar de grâu, proprietarii nu se aleg cu nimic, de pe aceeași suprafață de teren cultivată cu tutun, de exemplu, se poate obține un profit de cel puțin 1.000 de euro.
Potrivit Direcției Agricole Județene (DAJ) Vaslui, până pe 19 iulie, agricultorii au reușit să recolteze 63% din culturile de grâu. Este vorba de 40.055 ha dintr-un total de 63.445 ha. Costul de producție a grâului pe o suprafață de 1 ha este de minim 1.500 de lei și de maxim 3.000 de lei, în cazul în care se aplică toate tratamentele chimice
Gigel Crudu, directorul DAJ, ne-a declarat că speculanții reprezintă o adevărată problemă: „În ceea ce privește cantitatea de grâu care s-a obținut în urma recoltărilor de până în prezent, nu doresc să fac nici o referire. Nu vreau să influențez prețul de comercializare al grâului, în detrimentul fermierilor”.
Culturile eficiente, ca tutunul dispar
Producția de tutun pe raza județului Vaslui a intrat anul acesta din nou în declin. Singurul fermier din județul Vaslui care a cultivat 3,5 ha de tutun pe raza comunei Ferești a înregistrat un mare eșec, căci va primi subvenții doar de pe 60 de ari, singura porțiune din suprafață de cultură care îndeplinește condițiile legale impuse de stat în vederea acordării acestui drept (densitate de plante, etc.). Deși recolta de tutun se vinde bine, cel puțin cu 1 euro/kg (de 9 ori mai mult ca prețul kilogramului de grâu) agricultorii vasluieni nu se arată interesați de a investi în această cultură. Motivele principale sunt că planta este pretențioasă și că majoritatea lucrărilor de cultivare presupun muncă manuală. În aceste condiții, suprafețele cultivate cu plante de tutun au scăzut de la 1.619 ha/ în anul 1989 , la mai puțin de 100 ha în ultimii șase ani. Anul trecut, fermierii vasluieni s-au hazardat și au cultivat tutun pe o suprafață de 86 ha, dar nu au reușit să satisfacă necesitățile plantelor. Pentru fiecare hectar de tutun cultivat, costurile de producție sunt în medie de 320 de euro și se recolteaază între 1.000 și 2.000 kg de frunze. Aceasta recoltă înseamnă încasări de minim 1.000 de euro, doar din vânzarea frunzelor de tutun. Dacă fermierul se ocupă în mod judicios de teren, el mai poate primi și o subvenție de 1.100 de euro/ha. Cu toate acestea, agricultorii preferă grâul. (Bogdan RUSU)