Est News

Doi primari la fel de penali, doar unul își va face bagajele

Ca urmare a deciziei luate de judecătorii Curții Consituționale a României, asupra modului de interpretare a legii aleșilor locali, edilii și consilierii condamnați la închisoare au primit ordine de încetare a mandatelelor. În  județul Vaslui exustă doar un singur caz: Neculai Lupu, primarul PSD al comunei Fruntișeni – condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și conflict de interese. Cu toate acestea nu este singurul edil infractor dovedit din județ.

La Vaslui, doar doi edili au primit sentințe definitive în procese penale. Este vorba de Neculai Lupu, primarul comunei Fruntișeni și de Grigore Lefter, primarul Oșeștiului – ambii din PSD. Primul a primit o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani pentru conflict de intrese și abuz în serviciu, motiv pentru care își va pierde mandatul.

În schimb, Grigore Lefter a scăpat ca prin urechile acului. Găsit vinovat că și-a angajat fiul în mod ilegal, în 2014, pe post de consiler personal al primarului, ediul-infractor Lefter a primit o condamnare definitivă la un an de închisoare, dar cu amânarea executării pedepsei, cu o supraveghere pe o perioadă de doi ani. Instanța a considerat că primarul nu este un pericol social. Ulterior, în 2015, la Tribunalul Vaslui, Lefter a fost mai primit o condamnare la doi ani și zece luni închisoare sub supraveghere, stabilindu-i-se un termen de încercare pe o perioadă de cinci ani și zece luni. Sentința nu a fost definitivă, astfel că Primarul din Oșești a făcut recurs la Curtea de Apel Iași. Instanța de la Vaslui l-a condamnat pe Lefter pentru fals intelectual, folosire sau prezentare, cu rea credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Cu toate acestea, Lefter s-a descurcat de minune și, deși este un infractor condamnat definitiv legislația îl protejează. Din moment ce în Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali, se precizează că primarii își pierd mandatul în cazul în care primesc o condamnare la o pedeapsă privativă de libertate, Lefter a scăpat deoarece în cazul lui pedeapsa a fost amânată. Și mai problematică este decizia conducerii PSD Vaslui de a-i susține politic la alegerile locale pe cei doi edili, deși cunoștea faptul că ambii sunt infractori.

Falsuri grosolane

Grigore Lefter

În 2015 Est News scria că Lefter a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la doi ani și zece luni închisoare sub supraveghere, stabilindu-i-se un termen de încercare pe o perioadă de cinci ani și zece luni. Lefter a fost condamnat pentru fals intelectual, folosire sau prezentare, cu rea credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Pentru infracțiuni similare au fost condamnați și Vasile Furcoi, manager tehnic, angajat și plătit în cadrul proiectului, la o pedeapsă de la doi ani și patru luni, și Maria Damian, consultant financiar, angajat și plătit în cadrul proiectului, la doi ani și două luni. Cei trei au fost siliți să restituie Comunității Europene 172.000 lei, prejudiciu stabilit în dosar. Pe lângă pedeapsa principală, judecătorii i-au interzis primarului de Oșești să mai ocupe funcții publice pe o perioada de doi ani, în plus el a trebuit să presteze o muncă în folosul comunității, neremunerate, pe o perioadă de 60 de zile. Aceleași obligații le au fost impuse și celorlalți doi condamnați. Acest proces se jucă încă la Curtea de Apel Iași, însă dacă procesul se va finaliza nefavorabil pentru inculpat, acesta își va pierde mandatul.

Povestea cu fraudării fondurilor europene de la Oșești este complexă. Pe scurt, pe 30 noiembrie 2008 a fost încheiat contractul de finanțare nerambursabilă PHARE având ca obiect modernizarea unui drum de interes local (1,815 km) de pe raza satului Buda, comuna Oșești județul Vaslui, al cărui beneficiar era Consiliul Local al comunei. Costul total al proiectului a fost estimat la 214.551 euro, iar termenul limită de realizare fiind 15 decembrie 2009. Proiectul nu a fost implementat in aceasta perioada, recepția la terminarea lucrărilor având loc abia la data de 23 iulie 2010. De aici au început și problemele, căci la indicațiile Mariei Damian, consultant tehnic al proiectului, managerul proiectului Vasile Furcoi a aplicat pastă corectoare de culoare albă pe exemplarul reprezentând o copie la indigo a procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, acoperind mențiunile pe care dorea să le înlăture și efectuând, în locul acestora, mențiunile care creau aparența recepționării lucrărilor in ziua de 14 decembrie 2009.

Furcoi a modificat numărul de înregistrare al documentului și data întocmirii acestuia, precum și mențiunile privind perioada în care și-a desfășurat activitatea comisia de recepție, trecând ziua de 14 decembrie 2009. De asemenea, a modificat și data actului prin care fuseseră desemnați membrii comisiei de recepție precum și valoarea declarată a investiției.

Grigore Lefter Grigore și Vasile Furcoi au întocmit Raportul final privind derularea proiectului în cuprinsul căruia au atestat că lucrările de modernizare a drumului au fost finalizate în data de 07.12.2009. Autoritatea Contractantă a efectuat plăți către Beneficiar – Consiliul Local Oșești în valoare de totală 173.552,31 euro, reprezentând avans și tranșă intermediară de plată.  Potrivit ultimei declarații de avere, față de alți edili din județ, primarul din Oșești este aproape… lefter. El deține un teren în comuna Oșești de 5 ha, o casă pe o suprafață de 112 mp, un apartament în muncipiul Vaslui și un automobil Honda produs în 2008.

Ilegalitățile primarului Lupu, de la Fruntișeni

Luni, în baza unui referat trimis Instituției Prefectului Județului Vaslui de Mircea Hazazup, secretarul comunei Fruntișeni, Daniel Olteanu a emis ordinul de încetare a mandatului de primar, funcție în care a fost investit Neculai Lupu, în urma alegerilor din acest an.

Primarul comunei vasluiene Fruntișeni, a fost condamnat definitiv în 2013, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și conflict de interese.

În cursul anilor 2008 și 2009, primarul Lupu, ajutat de un angajat, a semnat două acte adiționale pentru niște terenuri de pășune care au fost date în arendă unei asociații de crescători de animale, fără a avea acordul Consiliului Local. Comuna a fost prejudiciată cu suma de 43.569 de euro, bani care reprezentau diferența dintre nivelul chiriilor stabilite prin contractele de arendă si cea stabilită de primar prin semnarea celor două acte adiționale.

Din declarația de avere a lui Neculai Lupu reiese că acesta deține un teren agricol de 0,86 ha și o casă (110mp) în comuna Fruntișeni și un apartament în Bârlad. De asemenea, Lupu mai are în proprietate un autoturism Ford vechi de 14 ani și un tractor U650 fabricat acum 32 de ani. Se pare că banii sustrași din infracțiunea comisă, au fost investiți de Neculai Lupu cu „cap”.

În maximum 45 de zile după ce Lupu își va pierde mandatul, la Fruntișeni vor avea loc noi alegeri locale.

Consilierii ar putea fi luați și ei la rost

Cazul primarilor penali a fost verificat de Prefectură, astfel încât identificarea celor vizați a decurs repede. În cazul verificării consilierilor locali și județeni care au primit pedepse pentru fapte reglemenetate de Codului penal situația va fi mai delicată. Asta, deoarece cercetările de acest gen ar trebui să fie făcute la nivelul consiliilor locale, care au obligația să aplice legislația și să dispună încetarea mandatelor în cazul membrilor care au primit condamnări. (Bogdan RUSU)

Exit mobile version