Est News

Udatul culturilor este prea scump în județul Vaslui

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, ne-a declarat că din informațiile pe care le are, la începutul acestei săptâmâni, pe întreg județul, se irigau 1.512 ha, din care 1.297 ha în zona Drâncen-Fălciu și 215 ha în zona Mânjești-Crasna.

Menționăm că în anul 2012, suprafața care se putea uda prin conectarea la sistemul de irigații era de 12.000 ha. În ciuda investițiilor uriașe pe care le-a făcut filiala Vaslui a Administrației Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, de peste 140 de milioane de euro în reabilitatea sistemelor de irigații (stații de pompare a apei, decolmatarea și dimensionarea canalelor de irigații etc.), fermierii nu se arată încă interesați de această facilitate. Membrii organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații nu își pot permite să-și ude culturile.

Potrivit strategiei de dezvoltare socio-econimică a județului pentru anii 2013-2020 reiese foarte clar că singura șansă de dezvoltare a Vasluiului este agricultura. Cu toate acestea, principala resursă a județului este prost gestionată și se fac foarte puține lucruri pentru a-i sprijini pe fermieri.

Din analiza resurselor județului reiese că cea mai importantă resursă pe care se poate baza dezvoltarea economică viitoare a județului Vaslui este agricultura. Conform Institutului Național de Statistică, județul Vaslui este județul cu cea mai ridicată pondere a terenurilor agricole din totalul fondului funciar din Regiunea Nord-Est, clasându-se pe poziția 12 la nivel național. De altfel, Vasluiul este unul dintre singurele județe din țară în cadrul cărora ponderea terenurilor agricole și a terenurilor arabile din totalul fondului funciar a avut o evoluție pozitivă în anul 2008, față de 1990”, se precizează în Strategia de dezvoltare economică a județului Vaslui, pentru orizontul 2013-2020.

În condiții de caniculă, de lipsă a ploilor și de neutilizare/lipsă a sistemelor de irigații, este de prisos a mai spune ce se va înâmpla cu „cea mai importantă resursă” a județului. (Bogdan RUSU)

Exit mobile version