Est News

Alertă la Perieni: populația comunei se usucă de sete, după ce apa a ajuns să fie împărțită cu porția! Primarul Iacob cere ajutorul Guvernului!

de Răzvan CĂLIN

Situație critică la Perieni: din cauza subdimensionării rețelei de aducțiune a apei potabile, s-a ajuns ca fiecare din cele două jumătăți ale satului Perieni să primească apă, din două în două zile, cu rândul. Mai mult, ”în ziua cu apă”, programul este de maximum 4 ore, două dimineața și două seara!

Rețeaua de apă, deși are doar 10 ani de când a fos construită, este pe punctul de a ceda: puțuri colmatate, pompe electrice arse, bazine fisurate. Autoritățile comunei vor să ceară un audit privind modul de cheltuire a celor 10 miliarde de lei vechi înghițiți de această investiție defectuoasă și cer ajutor de la Guvern pentru remedierea situației tot mai grave, de la o zi la alta.

Blestemul apei lovește iarăși cele aproape 4.000 de suflete care locuiesc în comuna Perieni. La circa 10 ani de când s-a confruntat cu probleme similare, această comună situată la doi pași de Bârlad a ajuns din nou în situația de a nu putea asigura apă potabilă locuitorilor săi. Oamenii sunt disperați, iar autoritățile locale trag un semnal de alarmă și cer intervenția de urgență a ”eșaloanelor” superioare.

În plină perioadă caniculară, cu o secetă și un soare care pârjolesc aproape totul în jur, localnicii din Perieni s-a trezit că atât de necesara apă este un fel de ”rara avis” pe meleagurile lor. În momentul de față, la robinete, apa nu curge decât câteva ore (maximum două!) dimineața, și alte două seara. Ba mai mult, în ultima perioadă, programul de furnizare a apei a devenit și mai draconic: o zi primește apă jumătate din sat, iar a doua zi restul localității (bineînțeles, două ore dimineața și două seara). În consecință, oamenii sunt din ce în ce mai disperați.

”Avem apă vreo două ceasuri, nu mai mult, dimineața și seara. În rest ne descurcăm cum putem. Noroc de fântâna asta care o avem aici, aproape. Dar nici așa nu avem îndeajunsă apă. E foarte greu să ne descurcăm, că avem nevoie de apă ca de aer”, ne-a mărturisit Niculina Năstase, o bătrână din Perieni pe care al cărei chip se citea tristețea pricinuită de acest necaz.

Ca în orice comunitate rurală românească, apa este vitală din mai multe puncte de vedere. Pe lângă consumul propriu, oamenii trebuie să asigure apă și animalelor din bătătură. Oameni gospodari, aproape toți localnicii din Perieni cresc vaci, oi, capre și alte orătănii. Nu mai vorbim de grădinile cu legume și zarzavaturi, care, la fel ca dobitoacele, necesită apă zi de zi. Pentru cei mai mulți sunt singurele surse de venit, de aici își asigură hrana de zi cu zi. Din păcate, defecțiunile majore survenite la rețeaua de aducțiune a apei potabile, plus seceta din ultima perioadă, au făcut ca probleme să se adâncească și mai mult. Localnicii din Perieni fac zilnic eforturi disperate pentru ca animalele din bătătură să nu moară de sete, iar grădinile să nu li se usuce sub arșița soarelui ce pârjolește totul în jur.

”E greu tare, mamă, fără apă. Într-o zi juma de sat, în altă zi cealaltă jumătate și numai câte două ore cel mult. E greu! Ne stau animalele în bătătură însetate. Și dobitoacele nu știu și nu înțeleg că s-a stricat nu-ș ce sau că nu plouă. Lor tre să le dai apă dacă nu vrei să moară”, ne-a mai spus Mitrița Poghirc, o altă localnică din Perieni.

”Tot ce vrem este să se rezolve odată pentru totdeauna această problemă!”

În urmă cu vreo 10 ani, când problema apei părea rezolvată odată pentru totdeauna, oamenii din Perieni au început încet, încet, să-și cumpere și ei câte o mașină de spălat. Părea că, în sfârșit, satul incepea să guste oarecum din beneficiile civilizației, o stare de normalitate. Pentru cei mai mulți dintre ei, achiziționarea unui agregat de acest gen i-a costat o mică avere, pe care acum au ajuns să îl privească drept o simplă de mobilier.

”Nu știu dacă problemele astea cu apa au încetat vreodată complet. Parcă suntem blestemați. Au făcut rețeaua asta de apă în urmă cu câțiva ani, dar mai tot timpul au fost probleme. Una, două, nu ne curgea apa la robinete din tot felul de motive: ba că e prea puțină, ba că s-a stricat nu știu ce instalație, ba că e secetă etc. Mulți dintre noi am făcut eforturi serioase ca să ne luăm câte o mașină de spălat. Dar acum stăm și ne uităm la ele. Tot ce vrem este să se rezolve odată pentru totdeauna această problemă. Oare chiar nu există soluție?!”, a răbufnit un alt localnic din Perieni.

Lucrări executate defectuos!

Culmea, din câte se pare, asigurarea apei de băut în Perieni a continuat să fie o problemă și după ce în urmă cu vreo 10 ani ani s-a demarat un proiect (finanțat din fonduri guvernamentale, în valoare de circa 10 miliarde de lei vechi) de realizare a unei rețele proprii de apă potabilă. S-au forat patru puțuri, chipurile de mare adâncime, s-au construit bazine de colectare a apei și totul părea că este pe drumul cel bun.

Alexandru Iacob

”Din păcate, din start s-a plecat prost cu implementarea acestui proiect. Și am să fiu foarte explicit în această privință. Spre exemplu, puțurile au fost forate la o adâncime de doar 100 de metri, maxim 120 de metri. Când, în mod normal, trebuia săpat până la 200 de metri. Nu s-a procedat așa, astfel că puțurile au început să se nisipeze, să se colmateze, ca să nu mai vorbim de faptul că nu se poate asigura debitul constant de apă necesar. Problemele se țin ca într-un fel de lanț al slăbiciunilor pentru că nu s-a lucrat ca la carte. Au început să se ardă și pompe electrice, indiferent că e vorba de cele submersibile sau cele de linie. Unul dintre bazinele principale de colectare a apei s-a fisurat atât de puternic, încât a început să curgă apa din el și nu se mai poate acumula în el volumul de apă necesar. Dacă ar fi fost să ne luăm după cum s-au executat lucrările, ar fi trebuit să racordăm la rețea maxim 400 de case. În anii următori, mă refer la perioada de după 2007, s-au mai alocat fonduri de la Guvern pentru a forarea a încă două puțuri și construirea a două bazine colectoare. Dar, nu am înțeles de ce, s-au apucat întâi să foreze puțurile, iar bazinul de colectare nu s-a mai făcut”, ne-a declarat Alexandru Iacob, primarul comunei Perieni.

El susține că va ordona efectuarea unui audit care să clarifice modul în care s-au cheltuit până acum banii care au venit de la Guvern pentru rezolvarea problemei apei în Perieni.

Primarul de Perieni: ”Situația este tot mai critică de la o zi la alta”!

Însă, edilul – șef din Perieni susține că prioritar, în momentul de față, este reabilitarea și modernizarea rețelei de aducțiune a apei. Conform evaluărilor făcute, se impune forarea a încă trei puțuri (la o adâncime de minim 200 de metri) și construirea a trei bazine de colectare, în conformitate cu standardele europene (în principal, bazine dintr-un oțel special și nu din cărămidă, ca cele existente acum!).

Dumitru Artene

”Dacă facem aceste operațiuni, asigurarea apei nu va mai fi o problemă la Perieni. Din păcate, costurile sunt evaluate la peste 10 miliarde de lei vechi, bani pe care bugetul comunei nu-i poate asigura. Singura noastră salvare este să obținem un ajutor financiar din partea Guvernului. Și asta ar trebuie să se întâmple cât mai repede, pentru că situația este tot mai critică de la o zi la alta! Nu vrem să se ajungă ca acum 10 ani, când pompierii militari cărau apă cu autospecialele în sat!”, a mai tras un semnal de alarmă primarul Iacob.

La rândul său, Dumitru Artene, consilier local PNL, este conștient că problema se acutizează de la o zi la alta și că se impune o intervenție rapidă: ”Oamenii sunt mai supărați și indignați din cauza acestei probleme. Și pe bună dreptate! Aici, la Perieni, întotdeauna am avut de suferit de pe urma lipsei apei potabile. Când în urmă cu câțiva ani am zis că problema va fi rezolvată, iată că realitatea este alta. Este trist ca în vremurile de acum să mai existe localități în țară unde să se sufere de pe urma lipsei apei potabile. Tocmai de aceea se impune o intervenție cât mai rapidă. Numai că, de această dată, reabilitarea și extinderea rețelei de aducțiune a apei potabile trebuie executată ca la carte, pentru ca problema să fie rezolvată odată pentru totdeauna”.

Deja, conducerea Primăriei Perieni a trimis memorii către Instituția Prefectului Vaslui și Guvernul României, cărora le-a cerut sprijinul în rezolvarea acestei probleme spinoase și de la care speră să primească ajutorul scontat.

 

Exit mobile version