Săptămâna trecută, scriitoarea bârlădeană Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad a fost distinsă cu premiul „C.C. Giurăscu” pentru lucrarea „Istoria Bârladului”, ediția a III-a, apărută la Editura PIM din Iași, în 2015.
Este al cincilea premiu pe care istoricul bârlădean îl primește din partea Societății de Științe Istorice din România, din 2009 încoace. Premiul „C.C. Giurăscu” a fost instituit după Revoluție și reprezintă o răsplată pentru contribuția pe care unii istorici o au în cercetarea istorică.
„Cele trei volume ale ediției a III-a a <<Istoriei Bârladului>> oferă o cuprinzătoare perspectivă asupra evoluției Bârladului, din îndepărtate timpuri și până în contemporaneitate, aportul orașului și al personalităților sale reprezentative la viața materială și culturală a Țării Moldovei și mai ales a României. Efortul de documentare, analiză și sinteză, continuat de mulți ani, se cuvine subliniat și reținut. Lucrarea, în sine, constituie temeiul statornic al cercetării viitoare”, a declarat academicianul C.C. Giurăscu.
Oltea Rășcanu Gramaticu a mai fost distinsă cu premiul „C.C. Giurăscu” în anul 2011 pentru Monografia Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad. Prolifica scriitoare este și deținătoarea premiului „Nicolae Iorga”, primit în 2009 pentru „Nemurirea mogulului”. De asemenea, a fost distinsă și cu două premii „A.D. Xenopol”, în 2013 pentru lucrarea „Personalități bârădene” – dicționar, și în 2014 pentru „Bârladul și gloria militară”. Toate aceste premii i-au fost oferite de Societatea de Științe Istorice din România.
„Evident că mă simt onorată pentru acest nou premiu <<C.C. Giurăscu>>. Este o recunoaștere a muncii mele de documentarist, care se întinde pe o perioadă de aproximativ 30 de ani. <<Istoria Bârladului>> este un studiu monografic, în trei volume, în care prezint evoluția social-politică, administrativă, militară și culturală a Bârladului, începând din secolul XI și până în prezent”, a declarat Oltea Rășcanu Gramaticu.
Istoricul Oltea Rășcanu Gramaticu a publicat până în prezent 18 cărți (22 de volume) de istorie, memorialistică și călătorie. În urmă cu trei ani, a primit o diplomă de excelență pentru întreaga sa activitate, din partea Societății de Științe Istorice din România. (Mihaela NICULESCU)