Opt primării din județ au fost amendate de Garda de Mediu, cu câte 15.000 de lei fiecare, pentru depozitarea ilegală de deșeuri, în special cele menajere, alte cinci unități administrative fiind sancționate cu avertisment.
Astfel, 13 unități administrativ-teritoriale au fost sancționate de către organele de control pentru ”neasigurarea colectării selective, transportul, valorificarea și eliminarea deșeurilor de orice fel, în special menajere”.
Dacă primăriile Șuletea, Mălușteni, Lunca Banului, Arsura și Negrești au scăpat doar cu un avertisment, comunele Banca, Gherghești, Codăești, Văleni, Tanacu, Oltenești și Drânceni au fost amendate cu câte 15.000 de lei, la fel ca și municipiul Huși.
Organele de control au găsit nereguli și în ceea ce privește decolmatarea șanțurilor și rigolelor de pe marginea drumurilor, ceea ce poate conduce la inundații, atunci când plouă torențial. ”În comunele Bogdănesti, Blăgești, Banca, Drânceni, Duda Epureni, Delești, Gherghești, Ciocani, Fruntișeni, Epureni, Murgeni, Arsura, Bălteni, Codăești, Găgești, Lunca Banului, Mălușteni, Roșiești, Todirești și Bălteni scurgerile apelor meteorice și preluarea scurgerilor de pe versanți se realizează parțial prin rigole și șanțuri stradale din cauza gradului de colmatare a acestora. Pentru remedierea deficiențelor, se impune executarea lucrărilor de curățare, decolmatare și reprofilare a șanțurilor de scurgere și a rigolelor, în localitătile unde acțiunea nu a fost încheiată, realizarea unor acțiuni de conștientizare a populației cu privire la obligația colectării selective a deșeurilor rezultate din activitățile gospodărești, precum și sancționarea cetățenilor care încalcă prevederile legislației de mediu”, se arată în raportul Prefecturii Vaslui.
Organele de control au verificat și 106 cursuri de apă și 84 de torenți, afluenți ai râului Bârlad, precum Stemnic, Lipova,
În urma depistării acestor nereguli, organele de control au dispus desființarea imediată a tuturor depozitelor de deșeuri menajere sau animaliere ilegal constituite pe malurile și in zona de protecție a cursurilor de apă, identificarea și sancționarea persoanelor care depozitează ilegal deșeurile, realizarea acțiunilor de conștientizare a populației cu privire la respectarea prevederilor legale din domeniul mediului și apelor pentru a preîntâmpina fenomenul de depozitare a deșeurilor de orice fel în albia, pe malurile și în zona de protecție a cursurilor de apă, decolmatarea podurilor și podețelor care nu asigură secțiunea de scurgere a apelor mari, îndepărtarea periodică a vegetației lemnoase și ierboase aflată în exces pe cursurile de apă, în special in zona localităților, menținerea și continuarea igienizării cursurilor de apă de pe teritoriul localităților. (Ionuț PREDA)