Est News

Prefectul Daniel Olteanu s-a întâlnit luni la Suseni cu primarii și viceprimarii din comunele Băcani, Ibănești, Alexandru Vlahuță și Bogdănița

Prefectul Județului Vaslui, Daniel Olteanu, a ȋnceput luni seria ȋntȃlnirilor de lucru cu reprezentanții administrației locale și liderii de opinie din comunitățile vasluiene, care au drept scop conștientizarea factorilor de decizie locali cu privire la necesitatea implicării lor active în viața socială.

Prima ședință de lucru s-a desfășurat luni, de la ora 13.30, la Suseni, comuna Băcani, unde au fost prezenți primarii și viceprimarii din comunele Băcani, Ibănești, Alexandru Vlahuță și Bogdănița, precum și secretarii primăriilor, agenți agricoli, asistenți sociali, medici și asistenți medicali, directori de școală, polițiști, profesori și preoți. În cadrul ȋntȃlnirii, care a durat trei ore, au fost luate ȋn discuție problemele punctuale cu care se confruntă cele patru comune, pe teme de educație, sănătate, protecție socială, siguranță publică, administrație și dezvoltare rurală, prin intermediul programelor de finanțare europeană.

În ceea ce privește domeniul educației, s-a discutat despre necesitatea asigurării transportului cu microbuze școlare a elevilor din mediul rural, care urmează cursurile liceale ȋn oraș, despre posibilitatea finanțării, din banii primăriei, a abonamentelor acestora, și despre problemele de funcționare ale rețelei de internet, care ȋngreunează desfășurarea testelor naționale. În ciuda finanțării insuficiente și a situației materiale dificile a elevilor de la sate, există și un exemplu de bună practică: școala din Bogdănița nu a ȋnregistrat niciun abandon ȋn ultimii 20 de ani.

La ședința de lucru s-a vorbit și despre situația doctorilor de la țară care, potrivit medicului de familie din comuna Băcani, Elena Dominte, sunt defavorizați din cauza condițiilor de lucru dificile, raportate la cele de la oraș. Dominte a afirmat că o creștere a „sporului de țară”, care este ȋn prezent de 5%, ar fi utilă medicilor din mediul rural, care au pe liste numeroși pacienți care se confruntă cu boli asociate bătrȃneții. Medicul a atras atenția celor prezenți cu privire la natalitatea ȋn scădere din comunele vasluiene.

Pe lista problemelor discutate s-au aflat și aspecte referitoare la paza comunală și introducerea sistemelor de supraveghere video, pentru reducerea numărului de infracțiuni, situația persoanelor fără venituri, care beneficiază de ajutor social potrivit legii 416/2001, demararea unor proiecte comunitare, cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale, și necesitatea creării unui grup de lucru informal, la nivel de comună, care să se ȋntȃlnească lunar și să analizeze problemele specifice, apărute ȋn fiecare comunitate.

Prefectul Daniel Olteanu le-a reamintit primarilor procedurile pe care aceștia trebuie să le urmeze ȋn caz de cutremur, inundații și caniculă, ȋn calitate de președinți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență. De asemenea, reprezentanții autorităților locale au primit recomandări ȋn legătură cu soluționarea problemelor legate de registrul agricol, funcționarea Comisiilor Locale de Fond Funciar și Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Olteanu a menționat că ideea organizării acestui gen de ȋntȃlniri, cu membrii reprezentativi ai comunităților locale, s-a conturat ȋn timpul acțiunilor de căutare a celor doi copii din satul Micești, comuna Gherghești, care, fiind nesupravegheați de părinți, au dispărut de acasă, ȋn luna aprilie 2016. Băiețelul de trei ani a fost găsit fără viață, iar fetița de cinci ani, ȋn stare de șoc. Potrivit prefectului, situațiile dramatice de acest fel pot fi prevenite, dacă există o colaborare eficientă ȋntre toți factorii de decizie de la nivel local, colaborare care poate avea ca rezultat identificarea familiilor și grupurilor de risc. „Trebuie să avem curajul să vorbim despre vulnerabilitățile noastre, să nu le mai ascundem, să ni le asumăm! Cred că este mai mult decȃt necesar să avem o situație centralizată a cazurilor vulnerabile, fie că este vorba despre familiile care ȋși neglijează copiii, sau de adulții care sunt predispuși la fapte antisociale. Comunitatea locală poate să găsească soluții pentru aceste persoane, care se află ȋn diferite categorii de risc, dacă lucrează ȋmpreună. Aceste cazuri trebuie să fie monitorizate ȋn permanență, de către toți membrii comunității. Să acționăm acum, dacă nu vrem să reacționăm la momentul ȋn care se ȋntȃmplă lucrurile grave!”, a declarat prefectul Daniel Olteanu.

În urma dezbaterilor, a rezultat nevoia unei colaborări mai strȃnse, atȃt ȋntre factorii de decizie de pe plan local, cȃt și ȋntre aceștia și instituțiile statului.

La finalul discuțiilor, Prefectul Daniel Olteanu le-a mulțumit celor prezenți pentru participare și pentru opiniile exprimate. De asemenea, acesta i-a asigurat pe primarii prezenți la ȋntȃlnire că ușile Instituției Prefectului sunt ȋntotdeauna deschise pentru cei care au nevoie de sprijin, și că pot găsi oricȃnd ȋn prefect un partener pentru legalitate, consiliere și implementarea proiectelor pe care doresc să le inițieze, ȋn vederea dezvoltării comunităților din care fac parte. (G.P)

Exit mobile version