Apicultorii vasluieni au fost verificați de inspectorii de specialitate de la Compartimentul .Județean de Inspecții Verificare și Control ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceștia au fost asistați de personal de specialitate din Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor, Serviciul Antifraudă din cadrul D.S.V.S.A. Vaslui. Au efectuat controale în perioada 1 iulie – 31 august în urma numeroaselor sesizări privind calitatea îndoielnică a produselor melifere la nivelul județului Vaslui. Nu s-au depistat însă neconformități și s-a constatat că sunt respectate prevederile legale în vigoare, astfel că nu s-au aplicat sancțiuni contravenționale.
Controalele au vizat în principal prevenirea și combaterea ilegalităților ce se comit în domeniul producerii și comercializării mierii de albine, urmărindu-se respectarea de către producători,depozitari și comercianți a următoarelor aspecte: declararea corectă a originii etichetarea conformă cu legislația în vigoare; respectarea normelor de tranșabilitate pe filiera produsului; verificarea respectării condițiilor de autorizare/înregistrare sanitară veterinară a unităților care produc,procesează ,depozitează și transportă și sau/distribuie miere; verificarea existenței la proprietarii de stupină a carnetului de stupină; monitorizarea și gestionarea situațiilor în care apar reziduuri; determinarea conținutului de zaharoză , glucoză și fructoză; identificarea adausurilor de îndulcitori; determinarea umidității, a activității diastazice și a conținutului de hidroximetilfurfural; verificarea încadrării în parametrii de siguranță (reziduuri de pesticide, de medicamente).
La nivelul județului Vaslui s-au efectuat 43 de controale. Unul la o unitate de procesare miere și produse apicole, în localitatea Vaslui; unul la un centru de extracție miere, tot în localitatea Vaslui. Cinci controale au fost efectuate la magazine de comercializare produse apicole existente în localitățile Vaslui, Bârlad și Huși. Au mai fost controlate 36 de stupine (producători de miere) din diverse localități ale județului Vaslui.
Mierea este de diverse sortimente: polifloră, miere de tei, miere de salcâm, miere de salcâm cu miez de nucă, miere cu lăptișor de matcă. Ea este este achiziționată pe bază de facturi fiscale, de la persoanele juridice și pe bază de carnete de producător de la persoanele fizice. Produsul trebuie însoțit de declarații de conformitate și de buletine de analiză prin care se atestă calitatea produsului (miere de albine). Periodic trebuie făcute analize fizico-chimice și organoleptice în laboratoarele de specialitate pentru mierea pe care producătorul o dețin în stoc.
De asemenea, au fost verificate unitățile de procesare miere de albine și produse apicole autorizată pentru schimburi intracomunitare și un centru de extracție miere. S-a constatat că sunt respectate prevederile legale privind producția, colectare, condiționarea, ambalarea și comercializarea mierii.
La nivelul județului Vaslui nu au fost depistate boli în probele recoltate și expediate către laborator. Este vorba despre 239 examene bacterioscopice pentru puiet și fagure, 2 examene bacteriologice, 11 examene micologice pentru albine și 16 pentru fagure, 265 examene parazitologice pentru albine și 239 pentru fagure, 265 examene clinice și anatomopatologice pentru albine și 239 pentru fagure și puiet. În cadrul programului de autocontrol s-au efectuat 47 investigații/țeste fizico chimice: 10 pentru zaharoză, 10 pentru zahăr invertit, 2 indice diastazic , 10 HMF, 11 umiditate, 4 aciditate) și 7 probe pentru reziduuri de antibiotice și metale grele. (George PROCA)