Directorii celor două școli unde ar urma să se acorde un supliment alimentar de 7 lei la elevi nu știu, cu câteva zile înainte de începerea anului școlar, cum trebuie să se aplice programul pilot, nefiind stabilite firmele care să asigure mâncarea sau locațiile unde să se servească masa.
Peste 800 de elevi din școlile Băcești și Bogdănița ar urma să beneficieze, din noul an școlar, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului, de un supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pe zi, pe perioada desfășurării activității didactice. Însă, cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor, directorii celor două unități de învățământ nu au mai multe detalii cu privire la aplicarea programului pilot, cum ar fi firma care va distribui mâncarea sau locația unde elevii ar urma să servească masa.
”Desigur, vom aplica programul, dar la această dată nu știm nimic. Am aflat de la Inspectorat și din presă că suntem printre școlile prinse în proiect. Șefii de la ISJ ne-au spus că următoarele reglementări ne vor fi comunicate prin e-mail, odată ce acestea vor fi transmise de la Ministerul Educației”, a declarat directorul Școlii Bogdănița, Maricica Mărgărint.
Potrivit programului pilot ce ar urma să se aplice în aproape 50 de școli din țară, valoarea limită a pachetului alimentar sau a mesei calde este de șapte lei pe zi pentru fiecare elev. Suma cuprinde prețul produselor, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora. Suma alocată va fi actualizată periodic, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de evoluția prețurilor și tarifelor, se arată în proiectul de act normativ.
Proiectul mai prevede că, la cererea motivată a părinților, elevii care, din considerente de natură medicală , culturală ori religioasă, nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masa caldă, vor primi produse alimentare adecvate, în limita unei valori zilnice de șapte lei. Școlile răspund de respectarea normelor igienice de depozitare a acestor alimente. (Ionuț PREDA)