de Mihaela NICULESCU și Răzvan CĂLIN
La Bârlad, toate unitățile școlare au pășit în noul an de învățământ cu speranța de mai bine. Unii, chiar au avut parte de un început fast, cum este și cazul Școlii gimnaziale ”Iorgu Radu” (fosta Școală generală nr. 1), care din acest an școlar a revenit acasă.
Lucrările de reabilitare și reconsolidare ale clădirii au durat 20 de luni și au costat 8,8 milioane de lei, din care 10% a suportat Consiliul Local. Bineînțeles, totul s-a derulat cu fastul de rigoare, într-un ceremonial de la care nu au lipsit primarul Bârladului, avocatul Dumitru Boroș și șefa învățământului vasluian,
Pe de altă parte, elevii și dascălii de la Școala gimnazială ”Episcop Iacov Antonovici” au început noul an cu speranțe de mai bine. Mai ales că din această toamnă vor demara lucrările de construcție a unei moderne săli de sport, finanțarea fiind asigurată de Compania Națională de Investiții (CNI). Mai mult, școala se mândrește din acest nou an școlar cu un modern grup sanitar. Acest lucru a fost posibil grație câștigării de către elevii școlii al unui concurs național organizat de una dintre cele mai mari companii private de retail din Europa. Școala nr. 8 a primit nu mai puțin de 20.000 de euro, bani care au fost cheltuiți până la ultimul leu pentru reabilitarea grupului sanitar.
Dacă la Școala ”Iorgu Radu” au fost prezenți primarul urbei și șefa învățământului vasluian, la Școala ”Episcop Iacov Antonovici” a ținut să fie alături de copii și cadrele didactice prefectul de Vaslui, bârlădeanul Daniel Olteanu. Alegerea nu a fost întâmplătoare pentru că Școala ”Episcop Iacov Antonovici” este cea mai mare (ca număr de elevi) școală din județul Vaslui, cu cei 1.050 de elevi înscriși.
Mai multe clase la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș”
„Curtea școlii a devenit neîncăpătoare. În anul școlar pe care l-am început, liceul nostru are 1.398 de elevi. Pentru că numărul claselor este mai mare de 50, a fost nevoie de numirea unui al doilea director adjunct. Numărul crescut de clase se datorează faptului că oferta noastră educațională răspunde cerințelor elevilor, părinților și agenților economici. Sunt 13 clase a IX-a, dintre care șase de liceu (învățământ profesional) și șapte de școală profesională”, a declarat directorul Olimpia Tănase.
Profesorii acestui liceu sunt membri fondatori ai Asociației de Formare și Dezvoltare Profesională, asociație care are
„În ultimul timp, examenul de Bacalaureat este promovat de tot mai puțini elevi, nu doar la noi în liceu. În sesiunile de anul acesta nu s-au înscris la Bacalureat decât 12 elevi din cei care au absolvit clasa a XII-a și doar patru au promovat examenul. Aceștia au fost premiați, la deschiderea anului școlar 2016-2017, cu câte 250 de lei. Este o recompensă pe care liceul o oferă elevilor care reușesc la Bacalaureat”, a mai spus Olimpia Tănase.