Mai bine de jumătate din câinii aflați pe străzile din Bârlad sunt câini cu stăpân, lăsați liberi pentru a „socializa”. Aceasta este concluzia reprezentanților Asociației „Seelen für Seelchen” care se ocupă de câteva luni de strângerea câinilor comunitari și sterilizarea celor cu stăpân.
Bârlădenii sunt, în continuare, nemulțumiți de numărul câinilor de pe stradă, care li se pare la fel de mare ca și până acum. Cetățenii din zona FEPA sunt exasperați de numărul și mărimea haitelor care îi terorizează, și nu știu cui să se adreseze.
Voluntarii asociației au strâns de pe spațiul public, până acum, 70 de câini comunitari, acțiunea fiind completată prin sterilizarea altor 300 de câini din curțile bârlădenilor. Activitatea asociației este îngreunată de o mare parte a stăpânilor de câini, care nu își supraveghează patrupedele. Unii proprietari ai caselor la care se comercializează cherestea au câte opt sau chiar zece câini. La numărul de astfel de case din zona FEPA, este evident că și numărul câinilor din stradă este foarte mare, la care se adaugă cei comunitari.
„Suntem hotărâți să avem cât de curând o discuție cu primarul Dumitru Boroș pentru a ne sprijini în rezolvarea acestei probleme. Avem nevoie de reprezentanți ai Poliției pentru a putea merge împreună la proprietarii de câini de la case și a-i constrânge să-și țină câinii în curte. Amenzile pentru lăsarea câinilor nesupravegheați în stradă sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Vom merge, pentru început, doar cu avertismente, după care, dacă nu își vor revizui atitudinea, proprietarii de câini vor primi și amenzi”, a mai spus Didona Platon.
Asociația „Seelen für Seelchen” va strânge lunar 50 – 60 de câini, cam tot atâția câți se strângeau în anii trecuți (atunci când se strângeau), în limita banilor alocați lunar de primărie. Asociația a acționat, în perioada de când a preluat și serviciul de strângere a câinilor comunitari, în zonele cu cei mai mulți câini comunitari – cimitir, gară, fostul ghetou, și Grădină. Activitatea este, însă, îngreunată de stăpânii de câini care își lasă intenționat câinii în stradă.
„Unii se gândesc că n-ar fi rău ca patrupedele lor să fie duse la adăpostul public, unde să fie deparazitate, vaccinate și sterilizate, după care să le revendice. Lucrul acesta nu se poate și din rațiuni financiare. Aceste servicii prestate la adăpost înseamnă o cheltuială de 200 de lei pe câine, bani pe care îi dă Primăria. De ce ar da Primăria bani pentru ca angajații de la adăpost să facă traba stăpânilor de câini?”, se întreabă Didona Platon.
Reprezentanții asociației doresc chiar să meargă în zona FEPA, de exemplu, unde să sterilizeze, aproape de casă, cățelele din gospodăriile din zonă. Cu această ocazie, poate că stăpânii vor conștientiza riscurile pe care le presupune lăsarea câinilor în stradă. (Mihaela NICULESCU)