de Răzvan CĂLIN
Procurorul Alice Diana Ruja, unul dintre cei mai buni experți criminaliști din județul Vaslui, a lansat în spațiul public o veritabilă bombă mediatică: a vorbit deschis și fără ocolișuri despre penuria de personal care a pustiit efectiv în ultima perioadă unitățile de poliție din județ. Procurorul Alice Ruja s-a referit mai ales la lipsa de personal cu care se confruntă posturile de poliție din comunele sau orașele cu o rată crescută a infracționalității.
Într-o postare făcută pe contul să de pe o rețea de socializare, procurorul Alice Ruja abordează acest subiect delicat într-o manieră cât se poate de tranșantă. Contactată de reporterii Est News, Alice Ruja a acceptat să aprofundeze subiectul, punând și mai mult degetul pe rană.
”Spre exemplu, la Postul de Poliție Rebricea e doar un singur polițist. Iar acesta tocmai este în concediu. A plecat omul în concediu, legal, pentru că e dreptul lui. În locul său a venit un alt coleg, dar de la o altă comună. Iar acesta, asigură permanența pe patru comune, nu doar cea în care este repartizat. Pe de altă parte, este foarte puțin să ai doar un singur om la un post de poliție dintr-o comună cunoscută drept una cu un fenomen infracțional foarte crescut. Și cum e la Rebricea, e la fel și în multe alte comune din județ. Cum Dumnezeu să poată face față un singur om într-o comună cu un fenomen infracțional foarte ridicat. Ar trebui să fie minim trei polițiști, căci de unul singur riști să-ți pierzi și viața. Ca să nu mai spunem că randamentul este mult scăzut pentru că omenește nu poți să le faci pe toate de unul singur”.
Procuroarea ne-a povestit un caz absolut elocvent pentru situația alarmantă în care se află județul: ”Am avut cu ceva timp
în urmă cazul unui polițist dintr-o comună care era cât pe ce să fie omorât. A venit într-o noapte peste el, în postul de poliție, un individ scandalagiu. Fiind întuneric, nu a observat că scandalagiul avea o furcă la el. A realizat abia când furca, aruncată spre el de individ, i-a trecut pe lângă cap. N-a avut timp nici să-și ia pistolul. A fost nevoit să fugă pe câmp și să ceară ajutoare. Iar cât făcea el asta, agresorul a spart cu furca cauciucurile de la mașina poliției. Ei, nu te omoară dacă ești un singur polițist repartizat?!”.
Alice Ruja susține că situația s-a agravat în ultimii ani, căci tot mai multe unități de poliție din zone cu un fenomen infracțional ridicat se confruntă cu o penurie de personal ce se acutizează de la o zi la alta.
”S-ar putea trimite și jandarmi prin comunele violente care să patruleze săptămânal, preventiv, de descurajare a infractorilor”
”Ar trebui să se țină o evidență pe comune a numărului infrațiunilor cu violență și acolo unde rata infracționalității este ridicată, să se suplimenteze numărul de polițiști. Pe de altă parte, este extrem de necesară activitatea de prevenire. S-ar putea trimite și jandarmi prin comunele violente care să patruleze săptămânal, preventiv, de descurajare a infractorilor și a cleor puși pe fărădelegi. Am o comună unde nu am avut niciodată vreun omor în 10 ani de criminalistică și am comune unde aproape că fac naveta la eveniment (cum e și Rebricea). Am și comune unde am avut doar un singur eveniment în toată această perioadă. Care e diferența dintre acea comună fără infracțiuni cu violență și cele cu multe de acest gen? Eu cred că polițiștii de la comună. Nu e vorba doar de consumul de alcool, că oamenii beau peste tot în județul Vaslui”.
Magistratul vasluian consideră că este perimat (sau cel puțin nu mai corespunde cu realitatea din teren) să aloci numărul de polițiști într-o comună în funcție de câți locuitori are aceasta Este un algoritm care nu ajută mai deloc, ci dimpotrivă creează probleme. În opinia lui Alice Ruja, în stabilirea numărului de polițiști repartizați pe o zonă anume ar trebui să se țină cont, în principal, de nivelul fenomenului infracțional. E o socoteală simplă, dar eficace, care spune, mai pe românește, că dacă ai o localitate cu multe infracțiuni, atunci trebuie să aloci forțe pe măsură.
”Situația asta nu mai poate dura prea mult, trebuie făcut ceva!”
Care sunt urmările acestei situații? În primul rând, fenomenul infracțional crește de la o zi la alta. Numărul infracțiunilor
Ținând cont de toate acest aspecte, procurorul Alice Ruja a declarat pentru Est News că intenționează să se adreseze cât mai curând șefilor Inspectoratului de Poliție al (IPJ) al Județului Vaslui în încercarea de a găsi o soluție: ”Nu vreau să se înțeleagă că mă bag eu acum în treaba celor de la Ministerul Afacerilor Interne și le arăt eu lor cum să-și facă treabă. Pur și simplu vreau să știu și eu de ce s-a ajuns în această situație și, mai ales, ce se poate face pentru remedierea ei. Pentru că, din nefericire, lipsa cadrelor din poliție se resimte în numărul de infracțiuni. Vreau să mă întâlnesc cu șeful inspectoratului pentru că nu știu care e situația, dar așa nu se mai poate! Situația asta nu mai poate dura prea mult, trebuie făcut ceva!”.