Un profesor din Bârlad are o pasiune pe cât de frumoasă pe atât de rară. Construiește case și biserici în miniatură din imaginație sau după fotografii. Materialul folosit este lemnul, dar nu orice fel de lemn, ci spatule pentru înghețată.
Bogdan Damian are 29 de ani și, de patru ani, predă teologia la școlile din Tomești și comuna Pogana. Îi place enorm să le
„Totul a început în urmă cu 14 ani. Eram în clasa a VIII-a și mi-amintesc că nu prea aveam prieteni cu care să ies, mă plictiseam. Am ales să am o preocupare care să mă țină în priză și să facă să treacă timpul mai ușor. Am început încet, încet să fac case în miniatură folosind lemn, carton și aracet. M-am inspirat și din imaginile găsite pe internet, imagini ale mânăstirilor și bisericilor românești. Îmi aduc aminte că atunci petreceam chiar și zece ore în atelier. Acum stau mai puțin, pentru că nu mai am nici răbdarea nici timpul necesare. Cea mai prolifică perioadă a fost în anii de școală și apoi în studenție”, ne-a mărturisit Bogdan Damian.
Comenzile nu au întârziat să apară. Pe facebook!
„Orice lucrare necesită timp și dedicare. O machetă simplă poate fi realizată în două săptămâni și jumătate. Lucrările mele au, de regulă, dimensiunile 50 x 30 x 30 cm, dar am și lucrări mai mici care, evident, sunt mai valoroase. Fiecare lucrare este unică. Cele mai migăloase machete pe care le-am realizat au fost machetele mânăstirilor Galata și Putna, gradul de complexitate fiind dat de modelele turlelor și ferestrelor (de stil gotic)”, a mai spus Bogdan.
Până acum, tânărul profesor Bogdan Damian a reușit să realizeze câteva zeci de machete, din care, pe cele mai multe, le-a
„Am reușit să vând câteva lucrări, dar la prețuri destul de mici. Din păcate, în România, obiectele realizate manual nu au valoarea recunoscută de cei din străinătate, unde le-aș putea vinde de zece ori mai scump. Aș fi încântat să primesc comenzi din afară, aș fi mult mai motivat pentru că nu pot să exclud partea financiară din ecuație. Dacă în anii de școală lucram numai din pasiune, acum doresc să lucrez mai mult pe bază de comandă”, a mai declarat Bogdan Damian.
Mănăstiri precum Galata și Putna tronează în vitrina cu bijuterii din lemn realizate de profesorul Damian
Bogdan Damian nu știe să existe în județ un alt pasionat de machete de case și biserici, dar cunoaște, în țară, persoane care au această pasiune, însă au abordări diferite. Aproape toți folosesc pirogravura și lacul pentru finisare, pe când Bogdan își acoperă lucrările cu vopsele.
Profesorii de la școală știu de pasiunea mai tânărului lor coleg pentru că Bogdan a donat școlii din Pogana macheta bisericii din localitate.
După mii de ore petrecute în atelier pentru a migăli la bijuteriile din lemn, Bogdan nu s-a gândit niciodată la o expoziție personală. Din păcate, acasă mai are doar câteva lucrări, dar timpul nu e pierdut pentru a crea noi machete cu care să bucure publicul într-o expoziție, unde să fie apreciate la justa lor valoare și nu doar din imaginile prezentate pe rețelele de socializare. (Mihaela NICULESCU)