de Răzvan CĂLIN
Articolul din Est News dedicat problemelor grave cu care se confruntă polițiștii vasluieni (și nu numai) a stârnit un val de reacții fără precedent în spațiul public. Procurorul Alice Diana Ruja, cea care a avut curajul să vorbească pe șleau despre acest subiect delicat, lansează un nou apel public către toți polițiștii care se confruntă cu astfel de probleme să ia atitudine. Demersul făcut de ziarul Est News și procurorul Ruja se dorește a fi un semnal față de problemele grave din sistemul polițienesc.
Pentru prima oară în ultimii 27 de ani se vorbește deschis despre problemele extrem de serioase care grevează sistemul polițienesc din județul Vaslui (de altfel, din întreaga țară). Articolul de presă publicat recent de cotidianul ”Est News” (Procurorul criminalist Alice Ruja rupe tăcerea și vrea să meargă la șeful Inspectoratului Județean de Poliție) a consemnat această premieră. Culmea este că demersul curajos nu a venit din partea unui polițist, ci aparține procurorului criminalist Alice Diana Ruja care, în exclusivitate pentru ziarul Est News, a vorbit pe șleau despre problemele cu care se confruntă polițiștii vasluieni, mai ales cei care activează în mediul rural.
Din nou, procurorul Alice Ruja iese la rampă cu o intervenție cel puțin la fel de curajoasă ca precedenta. Magistratul vasluian a lansat, pe contul său de facebook, un apel public către toți polițiștii din județul Vaslui în care le cere să ia atitudine față de problemele cu care se confruntă în activitatea lor și să vorbească deschis despre acestea. Totul, susține Alice Ruja, trebuie să aibă o singură finalitate: sensibilizarea mai marilor din fruntea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a întregului cabinet guvernamental pentru luarea unor măsuri concrete care să soluționeze o dată pentru totdeauna problemele care afectează din greu sistemul polițienesc din România. Este, dacă vreți, începutul unui soi de revoltă, dar una pașnică, care să aducă doar schimbări în bine.
”Vreau să știu care polițist e dispus să vorbească public despre problemele voastre. Fără curajul vostru în a vă exprima public problemele, eu nu pot face mare lucru. Care polițist e dispus să vorbească, să scrie aici lucrul ăsta. Gândiți-vă la colegii voștri de la comunele unde e doar un singur polițist. Nu vă gândiți că la voi în comună e bine. Susțineți-vă colegii și vorbiți! Nu vă temeți să vorbiți! Libertatea de exprimare e garantată prin Constituție. Acum aștept să văd câți polițiști sunt de acord să nu mai tacă. Nu mă lăsați singură în acest demers!”, așa sună apelul public făcut de procurorul Alice Ruja pe contul ei de pe o rețea de socializare.
Codul tăcerii, impus polițiștilor mai abitir ca în organizațiile mafiote!
Îndemnul ei nu a rămas fără reacții, cel puțin pe respectiva rețea de socializare nu au întârziat să apară comentarii ale unor polițiști care au început să spună lucrurilor pe nume. Așa cum am menționat și în articolul precedent, se pare că cele mai multe probleme sunt în rândul unităților de poliție din mediul rural, unde dotările sunt mai mult decât precare, cu niște rable decimate de rugină și drumurile proaste pe post de autoturisme de serviciu, cu sedii de poliție care abia mai stau în picioare etc.
Și mai grav este că sunt comune unde activează doar un singur polițist, deși zona este una cu un fenomen infracțional de
”Manageri până la pensie în ciuda rezultatelor de rahat!”
”Cauza cea mai mare este managementul de carton. Șefi ai unor unități de poliție s-au trezit peste noapte că sunt «manageri». Într-o lume normală, managerul fără rezultate e «zburat» afară. În M.A.I., managerul care nu are rezultate, e mutat într-un alt post, bineînțeles tot de manager. Orice multinațională are manageri cu un mandat determinat, la noi sunt manageri până la pensie în ciuda rezultatelor de rahat. Uitați-vă la rezultatele acestui management. Polițiștii pleacă din sistem pentru că e mai bună pensia, iar șefii rămași nu au nici o viziune asupra politicii de personal. De ce nu răspund cei care au dus M.A.I. la un asemenea rezultat dezastros, 20.000 de funcții vacante? CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării, n.r.) nu a luat în discuție această problemă de siguranță națională?”, acestea sunt vorbele unui polițist care, deocamdată, nu a dorit să i se divulge identitatea.
Este mai mult decât jenant ca într-o țară democratică, în care dreptul la libera exprimare este consfințit prin Constituție, taman oamenii legii să aibă ”embargo” la a vorbi deschis despre problemele cu care se confruntă. În continuare, cei mai mulți dintre polițiști se tem să vorbească despre așa ceva, lucru care nu este normal. Iar apelul lansat de procurorul Alice Ruja vine tocmai ca o încercare de a elimina această cutumă.
Pe șleau, despre incompetența, delăsarea și nepăsarea ”managerilor” din Poliția Română!
De departe, însă, reacția cea mai puternică a venit din partea Sindicatului Polițiștilor ”Mihai Viteazul”, care a dat publicității un comunicat în care se vorbește fără ocolișuri despre toate aceste probleme. Semnat chiar de președintele organizației, Marius Gheorghe Bărbulescu, comunicatul se poate constitui într-o radiografie pertinentă a multitudinii de probleme cu care se confruntă (mai ales) polițiștii din mediul rural.
Drept pentru care am decis să-l reproducem integral în paginile cotidianului nostru: ”De ani de zile sesizăm conducerii M.A.I. și I.G.P.R., gravele probleme, lipsurile, deficiențele și disfunctionalitățile din mediul rural! Încă de la înființarea secțiilor de poliție rurale, am comunicat și am transmis în mod constant și argumentat factorilor de