În perioada 26 – 30 septembrie, Inspectoratul de Politie Județean (IPJ) Vaslui desfășoară cea de-a unsprezecea ediție a „Săptămânii Prevenirii Criminalității”. Polițiștii de la structurile de analiză și prevenirea a criminalității, ordine publică și poliție rutieră, au planificat diverse activități structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă. În organizarea și derularea acestor acțiuni, vor fi cooptați parteneri din diverse domenii: autorități locale, unități de învățământ, societăți comerciale și mass-media.
Prima zi din „Săptămâna Prevenirii Criminalității” a fost destinată prevenirii delincvenței juvenile, activitățile fiind concentrate în unitățile de învățământ din județ. Polițiștii din structurile de prevenire și ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui s-au întâlnit cu elevii din unități de învățământ atât din mediul urban cât și din mediul rural, fiind abordate teme precum limitele răspunderii penale pentru minori, cauzele și condițiile favorizante comiterii de infracțiuni, consecințele juridice ale comiterii faptelor penale și contravenționale. Elevii au aflat astfel care sunt cele mai frecvente infracțiuni comise de către minori, modul de săvârșire și modalități de prevenire a acestora.
Una din activitățile preventive s-a desfășurat la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad, unde au participat 92 elevi și 4 cadre didactice. Elevilor le-au fost adresate recomandări astfel încât să nu devină autori cât și victime ale unor infracțiuni. Aceștia au manifestat interes cu privire la cazurile de infracțiuni comise pe internet, pe rețelele de socializare și au adresat întrebări cu privire la modul în care pot și în siguranță în mediul on-line.
Astfel de activități cu caracter educativ – preventiv oferă adolescenților posibilitatea de a învăța, a se informa și a se implica în propria lor pregătire antivictimală și antiinfracțională, fapt pentru care polițiștii vor continua să organizeze întâlniri cu elevii pe tot parcursul anului școlar.
Polițiștii vor participa până vineri la dezbateri pe teme de interes precum victimizarea minorilor, consumul de droguri, traficul de persoane, siguranța în mediul on-line, infracțiunile contra patrimoniului, infracțiunile comise cu violență și siguranța rutieră. Vor avea întâlniri cu elevi, profesori, bătrâni, administratori de societăți comerciale. De asemenea, vor fi distribuite materiale preventive în spații publice și vor fi prezentate filme educative și programe preventive.
Sfaturi pentru siguranța copiilor pe internet
Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, școala la care înveți. Comunică parola de la e-mail-ul tău doar părinților; dacă vei transmite această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise. Dacă vrei să te întâlnești în mod real cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunță-ți părinții pentru a te însoți, preferabil într-un loc public; nu accepta niciodată să mergi singur; oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe Internet și astfel poți deveni victima traficului de persoane. Evită să postezi pe Internet fotografii cu tine sau cu familia ta; acestea sunt personale și nu trebuie să ajungă la îndemâna oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite pentru a vă face rău, ție sau celor apropiați. Nu uita că nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat! Informațiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate; de asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator și pot înfățișa situații care nu s-au petrecut niciodată. Fii atent cu programele sau jocurile gratuite pe care le descarci de pe Internet! Ele pot conține viruși sau programe spyware sau te pot direcționa către site-uri cu conținut ilegal! Dacă cineva te face să te simți inconfortabil pe Internet, poți oricând să renunți la comunicarea cu acea persoană. Nu ești obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu și nici să suporți ceea ce îți provoacă neplăcere sau teamă. Cere ajutorul, în orice situație, persoanelor în care ai încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați. Dă dovadă de respect, chiar dacă nu îi cunoști pe cei cu care comunici. La rândul tău, ai și tu obligația de a-i proteja pe alții. Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare, agresive, nu hărțui sau amenința alte persoane, pentru că aceasta va impune intervenția autorităților. (G.P)