Est News

Reforma pe piata muncii: Guvernul a aprobat prime de 12.500 lei pentru cei care isi schimba domiciliul ca sa se angajeze si de 500 de lei pentru somerii care se angajeaza

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de ordonanta de urgenta care va produce o reforma pe piata muncii. Incepand cu 1 decembrie vor fi implementate o serie de masuri in sprijinul somerilor care doresc sa se angajeze, constand in prime de activare, de instalare si de incadrare, a anuntat ministrul muncii Dragos Pislaru. O persoana care doreste sa isi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 km pentru a se angaja va putea beneficia o prima de instalare de 12.500 de lei. O persoana care nu are loc de munca si nu primeste indemnizatie de somaj, dar doreste sa se angajeze, va putea beneficia de o prima de activare de 500 lei. De asemenea, cei care fac naveta la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul, vor beneficia de o prima de incadrare de 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi. Vor fi acordate subventii si pentru angajatori. Vezi si alte masuri.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, masurile pot duce la stimularea mobilitatii geografice a fortei de munca. De asemenea, ar putea ajuta la prevenirea depopularii zonelor cu grad inalt de saracie prevazute in Planul National de Mobilitate, investitorii din zonele respective fiind incurajati sa-si atraga personal calificat si din alte zone. Practic, masurile incurajeaza real atat persoanele neocupate, cat si angajatorii prin diferite forme de stimulare a crearii de noi locuri de munca.

Masurile cuprinse in acest act normativ se finanteaza din fonduri externe nerambursabile si din fondurile publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj. Masurile vizeaza persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, angajatorii, dar si romanii din diaspora.

Sunt masuri ce incurajeaza mobilitatea lucratorilor prin acordarea unor prime (de activare, de incadrare sau de instalare) sau decontarea navetei. Spre exemplu, somerii care decid sa isi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajati, vor beneficia de o prima de instalare de 12.500 de lei. Finantarea acestor masuri active se va face, pentru prima data, din fonduri externe nerambursabile si din fondurile publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj.

Ordonanta de Urgenta care completeaza si modifica Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca majoreaza si cuantumul subventiilor acordate angajatorilor.

Introducerea, in cadrul serviciilor de informare si consiliere profesionala, a procedurii de profilare a persoanelor in cautarea unui loc de munca si incadrarea lor in diverse categorii (niveluri) de ocupabilitate pe piata muncii: usor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil si foarte greu ocupabil. Potrivit legislatiei actuale, informarea si consilierea profesionala se realizeaza de centre specializate, organizate in cadrul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, precum si de alte centre si furnizori de servicii din sectorul public sau privat, acreditati, care incheie cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca contracte, in conditiile legii. Din analiza datelor statistice prezentate in Raportul privind implementarea Programului national de ocupare a fortei de munca pe anul 2015, se constata ca prin acordarea serviciilor de informare si consiliere profesionala, in cursul anului trecut, au fost incadrate in munca 61.479 de persoane.

Acordarea de servicii de indrumare pe parcursul procesului de integrare socio-profesionala la noul loc de munca, persoanelor carora le-a fost stabilit nivelul de ocupabilitate „greu” si „foarte greu” ca urmare a profilarii, pe o perioada de maxim 3 luni, cu acordul angajatorului, realizate de furnizori de servicii din sectorul public sau privat, acreditati, in conditiile legii;

Acordarea unei prime de activare in valoare de 500 lei neimpozabila somerilor inregistrati care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 3 luni. Prima de activare nu se cumuleaza cu prima de incadrare si prima de instalare, prevazute de art.731 alin.(1), respectiv  la art. 75.

Schimbarea cuantumului si modalitatii de acordare a primei de incadrare- cuantumul primei se calculeaza la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numarul de zile in care persoanele in cauza desfasoara efectiv activitatea la angajatorul la care se realizeaza incadrarea in munca. Aceasta prima de incadrare se va acorda lunar, pentru o perioada de 12 luni, somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil sau resedinta;

Schimbarea cuantumului si modalitatii de acordare a primei de instalare ¬ aceasta se acorda persoanelor inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia.

Cum se acorda prima de instalare


Subventii pentru angajatori

Pachetul de masuri active adoptate miercuri de Guvern majoreaza cuantumul subventiilor acordate angajatorilor, prin plata unei valori nominale. In plus, aceste subventii se vor da si pentru incadrarea in munca a unor categorii noi, respectiv somerii de lunga durata si tinerii NEET, astfel:

Prin modificarile legislative, este inclusa in randul beneficiarilor de masuri active de ocupare categoria tinerilor care nu au loc de munca si nici nu urmeaza vreo forma de invatamant sau de formare profesionala (Not in Employment, Education or Training ¬ NEET). Aceasta categorie, una dintre cele mai vulnerabile de pe piata muncii, nu a fost tintita pana acum prin programele nationale. O alta categorie nou inclusa in pachet pentru a beneficia de masuri active de ocupare este cea a somerilor de lunga durata, de asemenea un grup vulnerabil putin sprijinit pana in prezent.

Raportul privind implementarea Programului national de ocupare a fortei de munca pe anul 2015 prezinta date statistice din analiza carora rezulta ca masura privind stimularea mobilitatii geografice a fortei de munca, aplicata potrivit reglementarilor in vigoare, a contribuit la ocuparea a 1.291 persoane.

Pentru a preveni depopularea zonelor cu grad inalt de saracie prevazute in Planul National de Mobilitate, pachetul de mobilitate incurajeaza investitorii din zonele respective sa-si atraga personal calificat si din alte zone.

Pachetul de mobilitate va include comunitatile marginalizate cu grad 3 si 4 de saracie si respectiv arealele prioritare pentru dezvoltare asumate prin Memorandumul, adoptat tot astazi in Guvern, cu tema: dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national pentru imbunatatirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele pilot de interventie Valea Jiului, zona Rosia Montana-Muntii Apuseni si comunitatile marginalizate din Moldova.

In prezent, potrivit Legii 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:

Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni- 500 lei.

De aceleasi facilitati, cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani- 500 lei.

Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj- 500 lei.

Sursa: hotnews.ro

Exit mobile version