de Daniel MICU
Mistret la protap, tocanita de caprioara, bors de peste. Acestea au fost principalele atractii la Festivalul Vanatorilor organizat, astazi, la Vaslui. A fost un adevarat festin culinar, de care s-au bucurat si specialistii, dar mai ales pofticiosii veniti in numar mare la Poligonul de la Paiu. Distractia a fost intretinuta cu muzica de fanfara si muzica populara si nu s-a incheiat inca.
Sute de localnici au fost atrasi de preparatele gatite in aer liber, la foc de lemne, cu rabdare, dibacie si multa pasiune. Bucatari vestiti, vanatorii, dar si pescarii din cele 18 cluburi din judet si-au desemnat reprezentantii, care s-au pregatit serios pentru concursul culinar pus la cale de organizatori, pentru al patrulea an la rand.
S-au aliniat la start zeci de oale tocana de vanat, picanta sau mai domoala, dupa gust, dar care sa mearga cu vinul nou, dar si gratare pe care au sfarait salbaticiunile padurii, spre bucuria gurmanzilor. Carnatii si micii de caprioara, dar si pastrama si drobul de mistret au facut deliciul tuturor celor care au asteptat cu mare pofta aceasta zi si i-au apreciat pe cei ce s-au ostenit in fum. Cei care au mestecat ore in sir, fara graba tochitura si fripturile si-au laudat produsele cum s-au priceput mai bine si au dat asigurari ca nimic nu se masoara, iar untura de mistret si ciupercile sunt ingredientele care dau savoarea mancarii. Abia dupa pranz, oalele s-au oprit din clocotit si carnea de sfarait si s-a pornit petrecerea. Bucatele vanatoresti au fost savurate pana la ultima firmitura, pe acorduri de fanfara si muzica popular moldoveneasca. Organizatorii spun ca actiunea a fost una reusita si ca toti cei prezenti au castigat.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=emKL3P8UzaQ&w=560&h=315]
„Sunt prezenti 18 bucatarii, se intrec intre ei vanatorii din judet. Putini stiu ca ei sunt cei mai priceputi si iscusiti bucatari, care stiu sa dea o
Nea’ Floricel, de la Barlad, e responsabil cu berbecul si cu mistretul la protap si e foarte bucuros sa ne arate ce minune iese din mainile lui: „Uitati ce e aici. Un berbecut. Da, ma, un cutit. Taiem. Uitati ce frumos iese, e patruns pana jos. O frumusete. Ehhhaaa, jos palaria! Reteta e urmatoarea: un pic fiert inainte, condimentat si pus pe gratar. Iese super de bun. Dati drumul la rotisor!
Doi barbati, care fac parte, ” de la cea mai faina grupa, si anume Capusneni”, pregatesc drob de mistret. Au recunoscut ca si doamnele au dat o mana de ajutor, dar numai 50%: „Dar noi am adus carnea. Un vanator bun trebuie sa fie si un bucatar iscusit, altfel nu esti vanator”.
Tot nea’ Floricel ne dezvaluie secretele acestei categorii de bucate: „Avem aici vedeta: un caprior cu legume, cu trei sortimente de ciuperci – creasta cocosului, galbiori, ghebe. Dau un gust aparte. Aici e alt sortiment, tocanita de iepure si caprior, o dulceata anume. Aici avem iepure, mistret si caprior. Tocanita, cu legume, doar cu piper. De trei ani, numai eu iau locul unul. Care e secretul? Legume naturale, puse fara gramaj, fara ulei. E doar untura de mistret”.
Nea Floricel ne desluseste, mai departe, toate misterele bucatelor cu dichis: „Aici avem tochitura de mistret tanar, lasat cu un pic de usturoi, vin Zghihara de la noi si iese ca la carte. Eu asa ma mentin. Am 74 de kg de ani de zile”
Atmosfera a fost una de sarbatoare, iar vanatorii s-au intrecut in a-si lauda munca si a-i atrage pe pofticiosi, cu glume si vorbe mestesugite, dar mai ales cu mirosul de mancare buna.
Localnicii s-au lins pe degete. Mancarea le-a mers la suflet. Un localnic e fermecat de mancarea de fasole: „Iata: fasole ca la Bulboaca. Condimentata suficient. Niciodata nu iese fasolea acasa in felul acesta. E buna tare”.
Distractia la Vaslui se va incheia tarziu in noapte.