Est News

Cine are interes să țină închis spitalul de la Negrești, după ce a fost modernizat cu 6 milioane de euro?

de Daniel MICU

În timp ce spitalul din Negrești, orașul declarat oficial ca fiind cel mai sărac din România zace în paragină de ani de zile, deși a fost modernizat cu 6 milioane de euro, sute de bolnavi caută vindecarea la zeci de kilometri distanță, la Vaslui sau la Iași.

Clădirea impunătoarea aflată chiar în centrul orașului a fost închisă în 2011 ca urmare a unui hotărâri de guvern, deși funcționa doar de cinci ani de zile și era modern echipată. O parte dintre medicii și asistentele de aici s-au mutat la Vaslui, iar alții au plecat peste hotare să câștige un ban. Cei peste 55 mii de locuitori din zonă au rămas însă descoperiți în ceea ce privește asistența medicală. Spitalul s-a închis în luna aprilie 2011, iar oamenii au ieșit în stradă pentru a cere autorităților să nu le ia dreptul la asistența medicală. Autoritățile de la acea vreme au concesionat clădirea unei firme din București, dar aceasta nu a obținut autorizațiile de funcționare și planul a picat.

S-a terminat totul cu un proces lung și costisitor în noiembrie 2014, când clădirea spitalului a revenit comunității. Promisiunile potrivit cărora spitalul ar fi putut deveni o secție exterioară a Spitalului de Urgență Vaslui nu s-au materializat, din lipsă de fonduri. Actualul primar, Vasile Voicu, a cerut inclusiv ajutorul bisericii, însă și acest demers a rămas fără ecou.

În prezent, o firmă din Iași s-a arătat interesată să concesioneze clădirea pentru a crea două secții, însă consilierii locali nu s-au înțeles, iar dezbaterea publică anunțată nu a avut niciun rezultat. Primarul Voicu spune că singura soluție ar fi înființarea unui centru medical de permanență, pentru că oamenii să poate fi consultați 24 din 24 de ore în orașul lor, însă pentru o linie de gardă e nevoie de cinci medici de familie și nu sunt decât trei. Pe motiv că sunt prost plătiți, medicii nu vor să vină la Negrești.

Între timp, clădirea de mii de euro a devenit o ruină. Mucegaiul a cuprins unul dintre corpurile clădirii, după ce apa infiltrată printr-un acoperiș prost proiectat a măcinat zidurile. Imaginea este una dezolantă, iar mirosul, greu de suportat. Aparatură și echipament medical acoperite de mucegai, pereți crăpați și scorojiți, totul zace în paragină. Nimeni nu mai speră într-o minune. Renovarea ar putea înghiți alte miliarde bune. (între 6-10 miliarde lei vechi, potrivit primarului).

În oraș, sunt deschise acum câteva cabinet private, cu medici veniți de la Iași, care fac internări de zi. Cazurile deosebite sunt dirijate către Vaslui sau Iași.

„Necazurile au început în 2011, cu acea hotărâre de guvern, prin care 67 spitale din țară au fost închise. S-a făcut o greșeală de către fosta conducere și clădirea a fost concesionată unei firme din București, pentru a face acolo activitate medicală privată. Nu s-a întâmplat așa, din cauză că nu au reușit să obțină avizele medicale necesare. Ne-am judecată cu acea firma și, în noiembrie 2014, am câștigat spitalul. Am făcut demersuri la Consiliul Județean, dar degeaba. Iată, vorbim astăzi, după alți doi-trei ani că nu am reușit, iar oamenii din Negrești suferă. La un pavilion, acoperișul a fost prost proiectat și arată deplorabil. Cât ne-am judecat, nu am avut acces. Iarna, la minus 15 grade, aparatura s-a defectat”, a declarat, pentru Est News, primarul Vasile Voicu.

Exit mobile version