Est News

Exclusiv! Se sparge buba la spitalul din Bârlad! Chirurgul plastician Oleg Tacu răbufnește și scoate de sub preș mizeriile de la Chirurgie!

de Simona MIHĂILĂ și Mihaela NICULESCU

Gunoiul de sub preșul Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad începe să iasă la suprafață. Situație limită și vieți puse în pericol de teama și invidia unora dintre doctori, în special din garda veche, față de valul de tineri specialiști cu adevărat pregătiți, competenți și dornici să-și confirme valoarea. Un pacient care a ajuns la spital, cu mâna distrusă de mușcătura unui câine, a cerut să fie transferat la un alt spital, după ce a așteptat un tratament profesionist pe care nu a avut cine să i-l asigure.

Singurul chirurg plastician, doctorul Oleg Tacu, unul dintre cei mai apreciați din țară, își luase câteva zile de concediu, epuizat de gărzi și de cazurile dificile cărora este – de ani de zile –  nevoit să le facă față de unul singur. E singur din cauză că șeful său de secție, doctorul Georgel Oanea, în tadem cu alți membri ai conducerii spitalului, au ținut din greu ca la Bârlad să nu mai fie un al doilea chirurg plastician. Că unul, e prea mult! așa s-ar fi exprimat Oanea, ca și cum ar ști el cu ce se mănânca chirurgia plastică și reparatorie. De-a lungul timpului, toți chirurgii cu această specializare, fie au fost determinați să plece, fie nu au fost primiți la Bârlad, în spitalul autosuficienței!

Un pacient în vârstă de 52 de ani, din localitatea Dealul Morii (Bacău), a cerut să fie transferat de urgență la un spital din județul său, din pricină că, după ce a așteptat să fie tratat cu profesionalism, omul nu s-a mai simțit în siguranță la Bârlad. Timp de două zile, la compartimentul Chirurgie plastică și reparatorie din cadrul secției Chirurgie nu a fost de gardă niciun medic. Bărbatul ajunsese la Compartimentul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul spitalului bârlădean cu plăgi profunde și complicate, produse de mușcătura unui câine, la mâna dreaptă și la antebrațul stâng, cu interesare la nivelul tendoanelor și mușchilor. Cei de la CPU și-au făcut datoria, administrându-i imediat tratament antirabic și antibiotic. De asemenea, i-au fost dezinfectate și pansate rănile după care pacientul a fost internat la Chirurgie plastică și reparatorie. Aici, nu a putut să-l vadă niciun medic. Plăgile ar fi trebuit prelucrate în profunzime de un specialist, numai că doctorul  Oleg Tacu, singurul chirurg plastician de la Spitalul „Elena Beldiman”, își luase două zile libere, după o perioadă epuizantă, in care orele de pauză au fost un lux.

Pacientul a cerut să fie transferat la un spital din Bacău, unde să poată beneficia de servicii medicale de specialitate, pentru a evita apariția infecțiilor și a sechelelor.

Întors din scurta vacanță, doctorul Tacu a aflat ce s-a întâmplat în lipsa lui. „Nu aveam program de gardă. Mi-am luat câteva zile libere și nici nu eram în țară. Medicii mai au nevoie și de timp liber, nu sunt niște roboți. Altfel, nu pot să aibă randament”, a declarat, pentru Est News, dr. Oleg Tacu.

Georgel Oanea, șeful de la Chirurgie, e mulțumit și așa

Răbufnirea lui Tacu pune pe tapet un subiect tabu legat de spitalul bârlădean: motivul pentru care medicii nu vin la Bârlad, iar cei care vin pleacă în mod ”inexplicabil”.

Iată explicația pentru care spitalul bârlădean, unitatea de profil cu adresabilitatea cea mai mare din județul Vaslui (mai mare chiar și decât a Spitalului Județean de Urgență), nu are decât un singur specialist în chirurgie plastică și reparatorie:

”Am pledat pentru aducerea unui al doilea medic chirurg plastician, dar șeful secției Chirurgie (Georgel Oanea – n.r.) și conducerea spitalului nu au dat curs acestui demers, pe care l-am făcut atât verbal, cât și în scris. Adresabilitatea este din ce în ce mai mare și chiar dacă nu ar fi, cu un singur medic nu pot fi asigurate gărzi non-stop. În momentul în care am cerut imperios angajarea a încă unui chirurg plastician, domnul doctor Oanea s-a adresat conducerii spitalului cu următoarele cuvinte: «Eu nu am ce să fac nici măcar cu unul, pentru ce trebuie doi chirurgi plasticieni?!»”, spune dr. Tacu.

Vrem să pozăm în spital competent, dar nu avem nevoie de specialiști

Mostrele de aroganță le sunt familiare bârlădenilor. Sunt chiar o practică, mai ales dacă vin să mascheze incompetența și indolența. Pentru mulți dinozauri din sistem, e mai simplu să-și facă vânt cu coada, decât să pună mâna pe carte, să meargă la specializări și să se pună la curent cu tot ce a apărut nou în ultima jumătate de secol (de când au terminat ei facultatea- cum or fi terminat-o, ca si aici există amănunte savuroase).

Pretextul sub care decidenții de la spitalul bârlădean au refuzat până acum două luni să mai aducă un chirurg plastician era că la compartimentul de Chirurgie plastică nu există decât cinci paturi. În luna august Consiliul Local a aprobat suplimentarea cu încă șapte. Există, așadar, toate premisele pentru angajarea celui de-al doilea medic chirurg plastician. Rămâne de văzut dacă reticența în privința scoaterii la concurs a acestui post se va menține sau nu. Până una-alta, pacienții nu se mai simt în siguranță, spitalul pierde din fondurile decontate per caz de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, dar și imagine.

Doctorul Tacu a mai menționat că a propus și varianta cooptării unui medic plastician cu contract de colaborare. Un medic specialist tânăr, din Fălticeni, și-a manifestat dorința de a colabora cu spitalul bârlădean. A fost refuzat!

 

Chirurgi tineri și pregătiți, fugăriți de dinozaurii din spital

 

Teama ca unul mai bun vine și-și face un nume, că devine căutat și apreciat de pacienți, e mai mult decât elocventă. Unde mai pui că tot ”ăștia pricepuți”, amabili cu pacienții și dispuși sa puna mâna pe un laparoscop fără să creadă că-i vreun obiect science-fiction, atentează serios la ”mălaiul” dinozaurior .

Acum câțiva ani, Bârladul răsuna de indignare la vestea că rămânea fără o altă doctoriță, bârlădeancă de origine, chirurg plastician extrem de bine pregătit, care și-a dorit enorm să lucreze în urbea sa natală. Aura Chirilă este numele ei și nu a rezistat aici decât un an. Sătulă de șicane și de mizeriile unora dintre colegi, a hotărât să plece în Galați.

Asemeni ei, pentru aceleași motive, au ales să părăsească spitalul bârlădean, unde nu au loc din cauza celor pe care nici varsta pensionării nu-i convinge să renunțe la beneficiile profesiei de doctor ”prost platit”, o sumedenie de specialisti. Buni, cu carte, dezinteresați de șpagă! Despre ei, motivele pentru care au plecat si ”competenții” care i-au pus pe fugă vom vorbi intr-un articol separat.

 

Exit mobile version